Motofan46 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 Mam od lat Megane sedan 1,5DCI z 2004r i w sumie lubię to auto bo ma zalety w stosunku do innych . Tymczasem okazuje się ,że chcą go wykluczyć z jazdy po Warszawie . według CEPIKu ma Euro 3 a na diesle maja wyższe wymogi . Moje pytanie czy ten silnik w nowszych rocznikach ma wyższe normy ? Czy jest opcja jakoś podnieść ją w CEPIKU bo piszą ,że tam są błędy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 Ja np miałem błąd. Auto spełniało Euro5 a miałem wpisane Euro4. Co ciekawe kupiłem lagunę z tego samego rocznika i ma troszkę inny silnik i normę euro4. Jaką twój silnik ma normę to prawdopodobnie ktoś z forum podpowie. Ale w tym roczniku będzie Euro3 lub 4. Ewentualnie można zadzwonić do Renault Polska i jeżeli ma euro 4 a wpisane jest euro 3 to 127zł kosztuje kwitek w Renault Polska i z tym kwitkiem do wydziału komunikacji. Jeżeli jest Euro 3 to chyba nic z tym nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 17 godzin temu, Motofan46 napisał(a): Moje pytanie czy ten silnik w nowszych rocznikach ma wyższe normy ? Oczywiście, że tak. Już w 2005 roku silnik 1,5 dci o mocy 105 KM posiadał normę Euro IV. Od mniej więcej 2008/2009 roku te silniki w większości spełniają normę Euro V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motofan46 Opublikowano 21 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 (edytowane) A to nie jest tak ,że wcześniej w 2004r nie było tej normy więc określili ją jako Euro4 . Spotykam się z takimi opiniami na forach niektórych aut . Jeśli nadal to jest ten sam silnik to jak może spełniać Euro V a rocznikowo starszy nie . Czy Renault może wydać dokument na spełnienie normy Euro V . Edytowane 21 Grudnia 2023 przez Motofan46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 Bo to nie jest ten sam silnik w rozumieniu samochodu. To, że ma tą samą pojemność i oznaczenie kodowe K9K nie oznacza, że jest taki sam. Najważniejsza część tej zabawy to osprzęt w jaki jest wyposażony. Czy Twój samochód posiada DPF? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 Renault może wydać dokument o euro 5 dla pojazdu który taka normę spełniał w momencie produkcji. Ty możesz dostać dokument o euro 3 lub4 bo nie wiemy jaka normę masz. Generalnie euro 5 to samochody z DPF. Euro 4 dało się jeszcze spełnić bez filtra. A co do tego jak nowsze silniki mogą spełniać to normalne to dlatego że mają wspólne jedynie oznaczenie 1.5dci:) rodzajów tego silnika był ogrom. Np układy wtryskowe Delphi czy Siemens. Sam Siemens wychodził chyba w 3 generacjach. Do tego te silniki różniły się w zależności od modelu i rocznika. Np jak mówiłem moja laguna ma euro 4 gdzie większość Megane w tych latach miała już euro5. Pasowało by również wspomnieć o ogromie wersji mocowych:) Najlepiej wrzuć Vin i zobaczymy. Jak nie to telefon do Renault Polska 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motofan46 Opublikowano 21 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 VF1LMR2C531284944 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 4 godziny temu, Motofan46 napisał(a): A to nie jest tak ,że wcześniej w 2004r nie było tej normy W tym roczniku dla tego silnika podawana była norma zanieczyszczeń jako Euro 2000, podawane było tylko dopuszczalne zadymienie. Na pewno nie spełniał normy Euro IV. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi