Jack_111 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Witam, Czy ktoś robił konserwacje podwozia i może podzielić się opinią czy warto, koszty itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Nowoczesne samochody są bardzo dobrze zabezpieczone przed korozją. Francuzy w ogóle nie mają tego problemu. O wiele szybciej padnie mechanika, elektronika niż w aucie pojawi się rdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 23 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2024 Renault ma dobre zabezpieczenie. Kto wie, czy nie jedno z najlepszych na rynku, bo stare VW i Ople też rdzewieją, a meganki nawet z lat 90 jezdzą dalej Mój Chrysler z 2015 roku niestety - tam gdzie odprysk nawet pomalowany tam już widać rudą i to jest porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 23 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2024 Jeżeli oryginalna powłoka ochronna na podwoziu nie jest uszkodzona to nie ma potrzeby wykonywać takiej konserwacji. Niemniej tylna belka na spawach lubi korodować i warto to zabezpieczyć. Sama konstrukcja progów wyklucza powstawanie korozji. W czasie MII miała lata świetności były chyba najlepiej zabezpieczone auto antykorozjnie na rynku. MIV jest jej cieniem II, ale nie jest źle. Z czynności konserwacyjnych, które warto wykonać, pisałem o belce, ale zachęcam do konserwacji zacisków hamulcowych. Zaciski lubią korodować, zwłaszcza zaciski TRW, które w większości były montowane w tych samochodach. Ja u siebie zrobiłem konserwację poprzez usunięcie korozji zabezpieczeni ich lakierem epoksydowym - żywię nadzieję, że wystarczy na kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi