mates92 Opublikowano 10 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 (edytowane) Witam Posiadam Megane 3 Ph3 1.5 dCi z 2013. Od zakupu czyli od roku mam problem z luzem w kierownicy. Objawia się to lekkim trzepotaniem kierownicy przy hamowaniu (kierownica nie trzepie, ale słuchać że w środku coś lata) na dziurach też słyszalny jest ten dźwięk. 2 mechaników stwierdziło, że maglownica jest do wymiany, natomiast ktoś inny zasugerował, że mam sprawdzić wał kolumny kierowniczej. Wszedłem pod kierownicę i faktycznie wyczuwam luz na liczeniu na tym wale. Jednak czy ten luz jest normalny czy nie powinno go tam być? Nie znam nikogo z M3 żeby porównać. Chciałbym to ustalić zanim wydam kasę na coś bez sensu Pozdrawiam VID_20210828_084912.mp4 VID_20210828_084950.mp4 Edytowane 10 Września 2021 przez mates92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 10 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 Rozumiem że dokręcałeś tą śrubę przy krzyżak widoczną na zdjęciu/filmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mates92 Opublikowano 11 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Tak była dokręcona na maksa i bardziej już się nie dało. Zrobiłem trochę "januszową" naprawę na tym łączeniu wcisnąłem blaszki żeby przyblokować luz i jest znaczna poprawa wiec na bank jest problem na tym łączeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 11 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Można by tam heftnąć spawem, albo wpieprzyć jakiś klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 11 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Tylko w razie W kolumna już nie będzie bezpieczna jak ją zaspawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 11 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Fakt, można ją ścisnąć czymś tam, żeby lepiej spasować. Dużo jest patentów, ale to kolumna. Chociaż jak ktoś tylko tyknie kropką, spawu to przy kierowaniu będzie git, a przy wypadku puści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 11 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Przy wypadku istotny jest tylko krzyżak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanthunder Opublikowano 12 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) Cześć . Od dłuższego czasu mam dziwny luz na kierownicy podczas jazdy na wprost. Ruszam szybko drobnymi ruchami lewo prawo i na aucie nie ma zbytnio dużej reakcji . Czuje , że gdy obracam ją w lewo lub w prawo jest luz i dopiero załapuje. Skontrolowane końcówki drążków i obie są wporządku . Kierownica sama wraca do jazdy na wprost , krzyżaki pod kierownicą też skontrolowane i zbyt dużego luzu tam nie czuje . Według mnie występuje on na tym głównym wałku wchodzącym do magla. Po podniesieniu auta na kobyłki z przodu i włożonej karcie , łapiąc za koło i ruszając nim szybko lewo prawo są mocne stuki jakby z magla . Kiedy wyciągne karte ze slotu i kierownica się zablokuje stuków nie ma o koła stoją sztywno. Czy to na 100 % awaria magla ? Jest tam możliwość kasowania luzu ? Mam w okolicach tego korka od regulacji zapocenie jakby od oleju ,ale patrząc na to , że to elektryczne wspomaganie , to jest raczej mało prawdopodobne . EDIT: Bylem u majstra od magli , sprawdzał po swojemu , luzu nie czuć na kołach , a bardziej zaraz pod kolumna kierownicy . Chyba nie pozostaje tam nic innego jak krzyżaki . Zamówiłem komplet z auta o niskim przebiegu i zobacze czy to coś zmieni ... Na kolumnie też może być jakis luz? Jak działa ten napęd w środku takiego wspomagania ? Edytowane 12 Marca 2024 przez vanthunder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi