CzechuXX Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Tym razem problem z elektrozaworem par paliwa . Zwarcie do masy. Co zrobiłem... Dałem stały plus z Aku pomijając tamten. Dałem dodatkowy plus z Aku. Niestety cały czas błąd wyskakuje. Na wolnych nie ale wystarczy ruszyć. Wymieniłem też ten elektrozawór. Jestem coś jeszcze w stanie sam zrobić nie rozbierając samochodu? Stała masa chyba nic nie da oprócz od razu pojawienia błędu. Jak zdejmę wtyk to też się pojawia plus dodatkowy błąd przerwa w obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2024 3 godziny temu, CzechuXX napisał(a): Zwarcie do masy DF081- obwód elektrozaworu - zwarcie z masą, Elektrozawór ma ciągłe zasilanie 12 V z przekaźnika wtrysku, Na biegu jałowym elektrozawór – jest zamknięty, Po rozgrzaniu silnika ( > 60 C ) i pod obciążeniem ; - elektrozawór pochłaniacza dostaje masę przez sterownik silnika; - masa elektrozaworu - sterowana jest sygnałem prostokątnym ( oscyloskop ), - łączy pochłaniacz par benzyny z kolektorem ssącym, - opary benzyny są spalane w silniku, Należy " przedzwonić" przewody elektryczne pomiędzy elektrozaworem a sterownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2024 @aniewa Ty jesteś dobry w te elektryczne sprawy. Masz może jakiś schemat gdzie te kabelki idą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zasilanie elektrozaworu pochłaniacza (371) wychodzi z modułu USM (1337). Białe złącze MN pin numer 2. Tu raczej nie ma problemu ponieważ z tego przewodu zasilanych jest jeszcze kilka urządzeń między innymi elektrozawór turbo. Do sprawdzenia przewód, który łączy elektrozawór pochłaniacza z pinem H3 szarego złącza komputera wtrysku. Sprawdzałbym ten przewód pod kątem zwarcia do masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 2 godziny temu, aniewa napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Komputer wtrysku gdzie znajdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Sterownik silnika jest przed akumulatorem, może być pod plastikową osłoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 @aniewa Od strony zaworu nie ma zwarcia do masy. Pewnie z drugiej strony też nie. Na plusowym 12.2V. Na drugim 4V względem silnika i 4.14V względem minusa akumulatora. Czy tam powinno być napięcie? Z zaworu wychodzi biały kabel , a z kolei do szarej wtyczki w miejsce H3 dochodzi biały z czerwonym paskiem. To tak ma wyglądać? PS jak na złość szara musiała być na samym dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Może mylisz kable w wiązce, po drodze nie powinno być żadnego złącza które by zmieniło kolor przewodu. Może przy elektrozaworze czerwony pasek zanikł, tam osłonka jest krótka nie tak jak przy sterowniku. Co do tych 4 V to trudno mi ocenić jak powinno być. Ma być 12 V po zapłonie na jednym białym przewodzie a ten biały z pinu 2 ma się łączyć ze sterownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 (edytowane) 23 godziny temu, aniewa napisał(a): Może mylisz kable w wiązce, po drodze nie powinno być żadnego złącza które by zmieniło kolor przewodu. Jutro trochę więcej czasu to przedzwonię czy jest przejście między tym niby białym z czerwonym paskiem, a zaworem. Zastanawiam się nad puszczeniem na próbę nowego kabla ale to chyba bez cięcia się nie obejdzie. W tym szarym wtyku końcówka od miernika nie wejdzie. Igłę tam włożyć czy jest jakiś inny sposób? Ed. Igła w kostkę bo nie jestem fanem niszczenia izolacji. 23 godziny temu, aniewa napisał(a): Może mylisz kable w wiązce Masz rację pomyliłem kable. Z paskiem był H2 który się zawinął z białym H3. Poprowadziłem nowy kabel. Po jeździe próbnej jakieś 200m błąd nie wyskoczył. Wcześniej od razu się pojawiał w oczekujących. Teraz sobie świece jeszcze zmienię i zrobię jakieś 6km jazdy. Zobaczę co wyjdzie i edytuje ten wpis. Po 6km brak błędu. Edytowane 15 Sierpnia 2024 przez CzechuXX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi