lolek5780 Opublikowano 29 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2024 Witam serdecznie Proszę o podpowiedź w poszukiwaniu przyczyny nierównej pracy silnika. Po uruchomieniu silnika około 5sekund silnik pracuje normalnie później zaczyna szarpać. Po rozgrzaniu silnik pracuje lepiej lecz telepie nim ale po dodaniu gazu silnik pracuje dużo lepiej. Lecz gdy obroty spadają zaczyna się znów poszarpywanie. Jeśli wykonałem jazdę próbna silnik przestał szarpać na postoju lecz nadal szarpie gdy obroty silnika spadają i znów przy 840 obrotach silnik pracuje równiej niż podczas spadania obrotów Wtryski wymienione na nowe i zakodowane, filtr paliwa równieżnowy. Komputer nie wyświetla żadnych błędów również PyClip Dziś zauważyłem że jak odepnę te wtyczkę to silnik zaczyna równo pracować. Czy ktoś podpowie od czego ona jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 30 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2024 Czujnik temperatury paliwa. Sprawdzić odczyt w clip. Nie zaczyna przypadkiem szarpać gdy uchyla się egr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek5780 Opublikowano 2 Października 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2024 W dniu 30.09.2024 o 15:42, halas2 napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Samochód szarpie cały czas po odpaleniu bez znaczenia czy ciepły czy zimny. Nie wiem gdzie to sprawdzić w PyClip 😱 Czy czujnik ciśnienia wstepnego moze mieć coś z tym wspólnego? Bo zauważyłem że jak go odłącze to nic się nie dzieje nie jest lepiej nie jest gorzej. Kompletny brak reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2024 Na załączonym zdjęciu widać elektrozawór doprowadzający paliwo do piątego wtryskiwacza. W tym silniku nie ma czujnika ciśnienia wstępnego paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek5780 Opublikowano 3 Października 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 A czy jego odłączenie powinno spowodować zmianę w pracy silnika? Za co ten czujnik odpowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 15 minut temu, lolek5780 napisał(a): Za co ten czujnik odpowiada? 14 godzin temu, aniewa napisał(a): Na załączonym zdjęciu widać elektrozawór doprowadzający paliwo do piątego wtryskiwacza Chyba prościej się nie da. Elektrozawór to jest zawór sterowany elektrycznie, czyli otwiera się i zamyka po zasileniu go napięciem 12 V. Tak jak napisałem, zasila paliwem piąty wtryskiwacz celem wypalenia filtra dpf. Nie ma wpływu na pracę silnika dopóki nie ma potrzeby wypalenia sadzy z filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek5780 Opublikowano 5 Października 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2024 Czy jak rozrząd byłby źle ustawiony i powodowało by to nierówna pracę silnika po odpięciu wtyczki od czujnika temperatury silnika powoduje że silnik pracuje dobrze-rowno bez szarpania? Czy to jest realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 5 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2024 Wtryskiwacze są nowe czy po regeneracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 6 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2024 Temperatura cieczy chłodzącej (silnika) ma ogromny wpływ na dawkowanie paliwa. Sprawdź na OBD wskazania tego czujnika. Pewno po odpięciu silnik wchodzi w tryb "bezpieczny" i inaczej dawkuje paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek5780 Opublikowano 6 Października 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2024 W dniu 5.10.2024 o 21:46, carsik napisał(a): Wtryskiwacze są nowe czy po regeneracji? Nowe 20 godzin temu, Pepone napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Temperatura cieczy przed odpaleniem ma temp. otoczenia tak wskazuje PyClip. Później podczas pracy silnik się rozgrzewa więc wskazania temp. również rosną nie widzę zastrzeżeń w pracy tego czujnika. W dniu 5.10.2024 o 21:46, carsik napisał(a): Wtryskiwacze są nowe czy po regeneracji? W dniu 5.10.2024 o 20:06, lolek5780 napisał(a): Czy jak rozrząd byłby źle ustawiony i powodowało by to nierówna pracę silnika po odpięciu wtyczki od czujnika temperatury silnika powoduje że silnik pracuje dobrze-rowno bez szarpania? Czy to jest realne? Tutaj źle napisałem powinno być "po odpięciu wtyczki czujnika temperatury paliwa ". W pierwszym momencie wymieniłem ten czujnik bo myślałem że on broi ale bez zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 6 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2024 Godzinę temu, lolek5780 napisał(a): Nowe OK, Czy podglądałeś korekty wtryskiwaczy? I co pokazuje Twój przepływomierz na wolnych obrotach. Jaki przepływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek5780 Opublikowano 6 Października 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2024 W dniu 6.10.2024 o 18:28, carsik napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Korekty konsultowałem z mechanikiem powiedział że są idealne a ja nie zdążyłem mu powiedzieć że wtryski są nowe😂 Wartości przepływomierza już nie pamiętam ale również podmieniałem na inny sprawny i bez zmian to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 7 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2024 No dobra. To będzie trudne przez internet. Najlepiej jakby podpiął się ktoś z CLIP i sprawdził wszystkie parametry - który odbiega od normy. Wróćmy do początku. Masz wiedzę kiedy się to zaczęło i możesz to skojarzyć z jakimś wydarzeniem? Np wymiana jakiegoś elementu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek5780 Opublikowano 10 Października 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 Zaczeło się od wymiany rozrządu samochód podczas jazdy z równą prędkością lekko poszarpywał nie było nic czuć podczas przyspieszania. Udałem się do mechanika że jest problem po wymianie rozrządu. Stwierdził że wtryski leją a rozrząd jest dobrze zrobiony to ten wcześniejszy był lekko przestawiony ale on zrobił dobrze z blokad. Sprawdziłem wtryski rzeczywiście nie domagały wleciały nowe.Samochod odebrałem od mechanika co prawda był rozgrzany bo sam wcześniej był się przejechał. Samochód przejechałem około 1km wszystko było w porządku ale nie dojechałem do domu bo inny kierowca zajechał mi drogę i doszło do kolizji. Samochód wrocił na lawecie. Po wymianie lamp zderzaka błotnika odpaliłem samochód i się zaczeło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 4 godziny temu, lolek5780 napisał(a): doszło do kolizji A to jest dość istotna informacja. Czy po kolizji wszystkie błędy zostały usunięte ? Ja sprawdziłbym Clipem Skoro tyle było wymieniane to czujniki zderzeniowe mogły się aktywować. Napinaczy w pasach nie wywaliło >? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi