Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Skontroluj układ wtrysku paliwa

roberto197272

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z zapalającym się komunikatem,, skontroluj układ wtrysku paliwa,,

Po zapaleniu się komunikatu auto szarpnie i wchodzi na wysokie obroty , około 2 tys obrotów ,traci moc. Gdy tak się wydarzy nie idzie go normalnie zgasić, po zatrzymaniu.

Trzeba parę sekund przytrzymać wciśnięty przycisk stop i silnik się wyłączy. Po ponownym zapaleniu auta znowu jakiś czas jest ok.Auto normalnie jedzie i przyspiesza , na desce brak jest komunikatu.

Znajomy zasugerował wyczyszczenie przepustnicy.Zrobiłem to, ale jej nie przyczałem urządzeniem diagnostycznym. Auto teraz ma mały problem z opadaniem obrotów 

Przejechałem trochę kilometrów i zdecydowanie obroty silnika na rozgrzanym nie powracają płynnie tylko się zawieszają na około 1200 obrotów. Jak zatrzymam pojazd i dam mu chwilę pochodzić na wolnych obrotach to obroty wracają do obrotów biegu jałowego.

Myślałem że będzie ok, ale pojazd dalej co krótki okres czasu wywala błąd na desce rozdzielczej z objawami jak powyżej. 

Czy może ktoś miał coś podobnego? Nie wiem ale może przepustnica już umarła.

Proszę o pomoc szanownych forumowiczów. 

Przyszło do głowy i podpięty był do kompa.Podobno był błąd ale jaki to nie wiem bo gość nie powiedział.

Skasował błąd  odpowiedzialny za przepistnice i kazał przeczyścić. Niestety problem powrócił.

W dniu 13.01.2025 o 19:49, roberto197272 napisał(a):

Przyszło do głowy i podpięty był do kompa.

Rozwiń  

To świetnie, że to napisałeś w pierwszym poście. Wiesz, przydałby się błąd/błędy w systemie . Wróżbiarstwo to słaba historia. A najlepiej jakby jakiś CLIP się pojawił i przeczesał cały samochód w poszukiwaniu wszystkich problemów.

Mam już wysłał mi takie coś, 

DTCD01 nieprawidłowa informacja o abs z sieci multipleksiwej , sygnał nieprawidłowy , nieciagły 

DTC921215 obwód lewego świata mijania reflektorów głównych 

DTC9574  obwód blokady drzwi nieciągły 

DTC9572 Obwód zasilania wskaźnika nieciagły 

DTC9573 kontrolka ostrzegawcze świateł hamowania brak uziemienia ,nieciągły 

DTC9571 obwód zasilania uhc 1 , nieciągły 

DTC9551 blokada kolumny kierowniczej nieciągły 

04200960 nieznana

1525F328 nieznana

01361220 nieznana

01206420 nieznana

0220132C nieznana 

0220122C nieznana 

1525F32B nieznana 

022013A1 nieznana 

022012A1 nieznana 

Edytowane przez roberto197272

Przepraszam, ale u kogo ty byłeś i czym ten gość dysponuje? Raczej skorzystaj z usługi kogoś, kto ma sensowny sprzęt. A i tu na forum znajdziesz informacje jak samemu tanio i w miarę sensownie to ogarnąć. 

Edytowane przez carsik

No niestety u gościa który chyba kupił coś i tyle.

Program o ile pamiętam to WOW online world firmy Würt.

Miał to na kompie i moje auto było w nim jako K4M silnik od meganki 3 1.6 110 km 858

W dniu 13.01.2025 o 20:13, roberto197272 napisał(a):

Mam już wysłał mi takie coś............

Rozwiń  

Większa część błędów związana np. z rozładowanym akumulatorem, nie mają związku z pracą silnika. Ten interfejs nie odczytuje znaczeń błędów i pewnie nie jest wart nawet 20 zł.

Po kodach widać błąd katalizatora,  sondy lambda, obydwa obwody potencjometru przepustnicy, 

Ns początku zeszłego roku miałem komunikat skontroluj układ wydechowy i kody błędów z innego kompa:

DTC0226 nieprawidłowosci pedały przyspieszenia i hamulca nieciągły 

DTC0420 uszkodzenie katalizatora nieciągły 

DTC0136 lambda za katalizatorem ciągły błąd 

DTC0340 czujnik wałka rozrządu nieciągły błąd 

Wymieniłem drugą sonde lambda za katalizatorem i auto jeździło aż do teraz bez  komunikatu na desce.

• 2 tygodnie później...

Panowie, dzisiaj znajomy podpiął megane do skanera i wyskoczyły takie błędy. Problem jak opisywałem powyżej. 

Wiem z internetu co te błędy oznaczają jednak jakby ktoś kumaty mógłby mi wskazać za co się zabrać,  od czego zacząć , ewentualnie wymienić. 

IMG-20250125-WA0000.jpg

Wyciągnąłem cewkę zapłonową na drugim cylindrze i jest ona w oleju.Wyczysciłem i w drogę. 

Niestety po chwili auto ponownie wywaliło bład,,skontroluj układ wtrysku paliwa,, 

Zatrzymałem się i spróbowałem dać gaz na luzie do dechy,niestety nie poszło więcej jak 3 tys obrotów.Samochód dalej nie reagował.Za chwilę też wyskoczył komunikat skontroluj układ wydechowy. Zacząłem odpinać przewody z poszczególnych cewek podczas pracy silnika.Wtedy pojawiał się komunikat wtrysku, lampka silnika i silnik się telepał.Po podłączeniu wtyczek auto wracało do normalności. Jednak za drugim razem już nie było reakcji spadku obrotów .Zamieniałem cewki miejscami i dzieje się tak tylko na 2 i 3 cylindrze.tj raz jest reakcja na odłączenie wtyczek a raz jej nie ma. Na 1 i 4 cylindrze reakcja na odłączenie jest za każdym razem.

W tym momencie komunikat jest już cały czas na desce ale tym razem  , skontroluj układ wydechowy. 

Czy ma to związek z powyższymi błędami z urządzenia diagnostycznego.

Proszę o wskazówki szanownych forumowiczów. J

• 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Renault Megane GrandCoupe z silnikiem wysokoprężnym 1.5 dCi
      Renault Megane GrandCoupe z silnikiem wysokoprężnym 1.5 dCi – nowa opcja dla oszczędnych kierowców
      Renault Polska ogłasza rozszerzenie oferty modelu Megane GrandCoupe o wariant z silnikiem wysokoprężnym 1.5 dCi o mocy 115 KM. Nowa wersja trafi do salonów już w marcu 2025 roku, oferując ekonomiczne spalanie i wydłużony zasięg na jednym baku. Ceny startują od 113 900 zł za wersję evolution oraz 117 400 zł za wersję techno z 7-biegową, automatyczną skrzynią EDC.
      Oszczędność paliwa i większy zasięg
      Nowy wariant Megane GrandCoupe będzie napędzany sprawdzoną jednostką 1.5 dCi, znaną z innych modeli marki. Silnik generuje 115 KM, a średnie zużycie paliwa wynosi 4,6-4,7 l/100 km, co oznacza, że jest o około litr oszczędniejszy od wersji benzynowej. Dzięki zbiornikowi paliwa o pojemności 50 litrów, samochód może przejechać nawet 1060 km na jednym tankowaniu. Niższa emisja CO₂ (120-124 g/km) czyni go także bardziej ekologicznym wyborem.
      Nowa wersja silnikowa będzie atrakcyjną propozycją zarówno dla kierowców pokonujących długie trasy, jak i dla klientów flotowych, którzy cenią sobie niskie koszty eksploatacji.
      Bogate wyposażenie w standardzie
      Megane GrandCoupe 1.5 dCi dostępne będzie w dwóch wariantach wyposażeniowych:

Evolution (113 900 zł) – w standardzie oferuje m.in.:
      Systemy wspomagania kierowcy: ostrzeżenie o nadmiernej prędkości, kontrola bezpiecznej odległości, aktywne hamowanie AEBS, asystent pasa ruchu. Dwustrefową klimatyzację automatyczną. 7-calowy ekran TFT w zestawie wskaźników. System multimedialny Easy Link 7" (DAB, Bluetooth®, 2 x USB/jack, 2 x USB dla pasażerów tylnych siedzeń). Bezprzewodową replikację ekranu smartfona.
        Techno (117 400 zł) – oprócz wyposażenia evolution dodatkowo oferuje:
      System multi-sense, który pozwala na personalizację ustawień jazdy. Kartę Renault Hands Free z funkcją powitalną. Światła przednie Full LED „Pure Vision”. 17-calowe aluminiowe felgi. Klasyczna elegancja i praktyczność
      Megane GrandCoupe czwartej generacji to stylowy sedan o długości 4,63 m, oferujący przestronne wnętrze oraz dużą pojemność bagażnika – 503 litry (po złożeniu tylnych siedzeń – 987 litrów). Charakterystyczna linia nadwozia i elegancki design sprawiają, że samochód wyróżnia się na tle konkurencji.
      Pełna oferta Megane GrandCoupe
      Obok nowej wersji wysokoprężnej, Renault oferuje Megane GrandCoupe również z silnikiem benzynowym, spełniającym najnowsze normy GSR2 (General Safety Regulation 2):
      TCe 140 w wersji Evolution – od 101 900 zł. TCe 140 EDC Techno – od 111 400 zł. Nowa opcja 1.5 dCi uzupełnia gamę silnikową, dając klientom wybór między dynamiczną benzyną a oszczędnym dieslem.

Źródło: Renault

• +1
      • 0 odpowiedzi
    • Renault otwiera pierwsze Renew Factory w Polsce
      Grupa Renault, we współpracy z KrubaGroup, inauguruje pierwsze Renew Factory w Polsce – zakład dedykowany renowacji samochodów używanych marki Renault, Dacia oraz innych producentów.
        • +1
      • 1 odpowiedź
    • Ciśnienie na turbinie poniżej 2000rpm. Ile powinno wynosić? K9K636
      Pytanie jak w tytule. Ile powinno wynosić prawidłowe ciśnienie na turbinie poniżej dwóch tysięcy obrotów? Ostatnio mam wrażenie ,że nasz Scenic robił się strasznie ospały. Przerdzewiał wydech na samej przepustnicy, i wypiął się kompletnie.Żona jeździła tak z dwa tygodnie,wylapałem to dopiero kiedy wziąłem auto do pracy i na autostradzie nastąpiło wypalanie FAP (pełen przelot ).Od tamtej pory auto na jedynce nie jechało w ogole. Założylismy nowy wydech,jednak auto nadal było mułowate. Dopiero dziś zrobiłem adaptacje przepustnicy wydechu i jest jakby lepiej,ale nadal nie do konća . Auto pompuje około bar w przedziale 1600-1800/900,turbina rozkręca sie dopiero przy 2000-2100 obrotów na zadane 1.55 i scenic rusza żwawo do przodu. 

Zastanawiam się czy ten wydech coś za sobą pociągnał,czy wystarczyło tylko zaadaptować inną przepustnice ,czy może jeszcze to fakt że pojeździlismy 2.0dci 150 i tylko się nam wydaję i było tak zawsze (laguna przyspiesza dość agresywnie w porównaniu do scenica). Wartości EGR i przepływomierza plynnie zmieniają się w trakcie obciązenia,auto nie ma żadnych błędów. 
      • 23 odpowiedzi
    • Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 24 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 11 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!