Pavvlo81 Opublikowano 4 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2025 Witam wszystkich. Może mi ktoś odpowiedzieć ile oleju jest między min a Max na bagnecie Renault Megane 4 silnik 1.6sce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 4 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2025 Litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavvlo81 Opublikowano 4 Lutego 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2025 (edytowane) Ok, dzieki Pytam bo w instrukcji piszą że od 1.5 do 2l w zależności od silnika Edytowane 4 Lutego 2025 przez Pavvlo81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesko Opublikowano 9 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2025 (edytowane) Może dziwne pytanie z mojej strony, ale jaka ilość oleju wchodzi do silnika pomiędzy min a max na bagnecie? Silnik to 1,2 TCe 132 KM w Megane III ph III, która zeszła z taśmy 04.2016 roku. Przeważnie w innych silnikach (innych marek) pomiędzy min a max na bagnecie to 1 litr oleju, a jak jest w tym silniku, bo gdzieś słyszałem, że tu jest inaczej 🤔. Edytowane 9 Lutego 2025 przez Grzesko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2025 8 godzin temu, Grzesko napisał(a): ale jaka ilość oleju wchodzi do silnika pomiędzy min a max na bagnecie? A czytałeś co już napisano wyżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesko Opublikowano 15 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2025 (edytowane) W dniu 10.02.2025 o 06:21, Prezes napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Jak najbardziej przeczytałem, a Ty? Dlaczego pytam czy Ty Prezesie przeczytałeś? Bo Pavvlo81 i Sarna1 wymieniają poglądy na temat silnika 1,6 SCe i to w Megane IV (choć tytuł wątku dotyczy silnika takiego jak mój), a ja pytam o informację w temacie silnika 1,2 TCe 132 KM, a to chyba jednak zdecydowanie inny silnik. Ponieważ nikt nie potrafił podać odpowiedzi na moje pytani to sprawdziłem to sam. Aby uzupełnić olej w silniku Renault 1,2 TCe H5F od poziomu MIN do poziomu MAX (na bagnecie do sprawdzania poziomu oleju), do silnika należy dolać 1,8 litra oleju. Według mnie to bardzo dużo (cóż, tak zdecydowali projektanci silnika). Mówię, że to dużo, na podstawie doświadczenia ponieważ mój obecny samochód to moje 17 auto i praktycznie we wszystkich dotychczasowych ten zakres (MIN-MAX na bagnecie) to był 1 litr oleju (nawet w moim poprzednim aucie tj. Renault Megane 1,9 dCi z 2007 roku). Jako ciekawostkę mogę podać fakt, że np w Fiacie Stilo montowano w różnych latach produkcji pięć silników benzynowych (1,2; 1,4; dwa różne 1,6 oraz 1,8) i chociaż w każdym z nich długość bagnetu była różna, to różnica pomiędzy MIN a MAX to zawsze był 1 litr oleju. Podobnie było w autach grupy VW czy Opel (których miałem parę), a nawet w takim czymś jak FSO Polonez (zawsze to był 1 litr oleju). Edytowane 20 Lutego 2025 przez Grzesko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavvlo81 Opublikowano 20 Lutego 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2025 Witam, sprawdziłeś to osobiście czy gdzieś jest zawarta taka informacja o ilości oleju między min a Max w danym silniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesko Opublikowano 20 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2025 W dniu 20.02.2025 o 11:12, Pavvlo81 napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Wszystko co napisałem powyżej sprawdzałem osobiście w samochodach, które były lub są moją własnością i które były lub są przeze mnie użytkowane. W wielu instrukcjach (np. VW, Fiat, Alfa Romeo czy nawet FSO lub Wartburg) jest to wyraźnie napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi