zonee Opublikowano 20 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2025 (edytowane) Cześć i czołem ! Nie znam się na skrzyniach, ale czy powinienem się naprawdę martwić ? Na forach różnie piszą, że "ten typ tak ma" ! A mój mechanik mówi, że trzeba wyciągać skrzynie i raczej nie linki sterujące skrzynią poluzowane a łożyska bądź jakieś tuleje itp. do wymiany !? Co sądzicie po nagraniu? Na filmie przedstawiam ciąg zdarzeń: 1 - dodaje gazu lewarek leci do tyłu 2 - hamuje lewarek leci do przodu 3 - na postoju pokazuje, jaki jest ruch luzu w przód i do tyłu Taki luz LEWARKA jest na każdym biegu i chyba na luzie też. FILM: Czy możliwe, że to tylko wyciągnięte linki czy faktycznie mały remont skrzyni ? Jak sprawdzić linki ? Edytowane 20 Lipca 2025 przez zonee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafir51 Opublikowano 20 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2025 Mogą być powycierane pancerze linek przy wybieraku. Łożyska czy tuleje (a raczej pierścienie dopasowujące) musiałby się kompletnie zesrać, żeby były aż takie duże luzy, słyszałbyś to też wyraźnie podczas jazdy. Można wymienić olej w skrzyni i zobaczyć czy są tam jakieś opiłki, ale najpierw dobrałbym się do wybieraka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonee Opublikowano 20 Maja 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2025 24 minuty temu, szafir51 napisał(a): linek przy wybieraku Dodam jeszcze iż auto ma od nowości 203.000km przejechane i nic nie było przy skrzyni robione od nowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Indzynier Opublikowano 21 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2025 Zajrzyj pod maske i niech ktoś ci porusza lewarkiem. Będziesz widział na czym luzy. Ale ogólnie to wyglada na wielowadzie. Dopóki biegi wszystkie wchodzą nie robiłbym z tym nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonee Opublikowano 4 Czerwca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2025 Jeszcze takie po zdjęciu miecha lewarka: EDYCJA: Podsumowanie po naprawie: Skrzynia przy 206000 km się rozsypała (jazda ogółem 2/3 miasto). Koszt regeneracji skrzyni (łożyska, pierścienie uszczelniające SIMMERING, olej i coś tam jeszcze) wyszedł mi 2.000 PLN, przy okazji sprzęgło się już skończyło (koszt 900 PLN), o dziwo dwumas bez zarzutów. Mechanik za robociznę dodatkowo pobrał 700 PLN (demontaż, montaż skrzyni, sprzęgła). Teraz luzy na drążku są znikome może 1cm góra dół i na boki (zobaczymy ile teraz wytrzyma). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi