Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Co zawiera zestaw paska osprzętu ? - Megane IV 1.3 TCE 140

megan_pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Za chwilę mija 6 rok mojemu Meg IV (kombi) 1.3 TCE 140 z 2019r. W zakresie czynności serwisowych mam wymianę paska akcesoriów i rolki. 

Po pierwsze nie widzę w necie takiego zestawu w sklepach, macie może jakieś sprawdzony sklep internetowy z takim zestawem ?
Poza tym w tym aucie rozrząd jest na łancuchu, więc czy w ramach wymiany paska akcesoriów powinno wymieniać się pompę wody ?

1 minutę temu, megan_pomocy napisał(a):

sprawdzony sklep internetowy z takim zestawem ?

Raczej nie istnieje ponieważ tam jest tylko elastyczny pasek.

2 minuty temu, megan_pomocy napisał(a):

czy w ramach wymiany paska akcesoriów powinno wymieniać się pompę wody ?

a nad tym warto by się zastanowić gdyż to jest trochę problem w tym silniku.

Nie mam objawów żadnych awarii, tzn, silnik się nie przegrzewa, płyn chłodzący nie ucieka, więc nie wiem czy jest sens wymieniać tą pompę. A w ramach paska chyba wymienia się też osprzęt czyli rolki ? Przebieg mam 49tyś.

Edytowane przez megan_pomocy

A zerknąłeś chociaż na swój silnik od strony paska? Napiszę jeszcze raz, ten silnik ma tylko elastyczny pasek i żadnych rolek. A pompa wody jest słabym punktem tego silnika.

Ok to to by wyjaśniało, dlaczego nie mogę na necie znaleźc zestawu, tylko sam pasek. Na silnik mogę zerknąć tylko z góry, od spodu to nie, nie jestem mechanikiem, ale też nie serwisuje w ASO. Robię zakupy w necie i jadę ze zleceniem do mechanika, ale on też ma sporo sklepów wokoło, więc jakby coś widział z pompą niedobrego to pewnie będzie w stanie kupić.

Tak na marginesie: na rynku prócz 1.0 TCE nie ma silnika który by nie potrzebował rolki napinacza przez co obniża koszty eksploatacji. Gdyby ktoś bardzo chciał zapłacić więcej za wymianę paska to może pomyśleć oprócz pompy wody o koło pasowe wału silnika - jest ono metalowo gumowe. Niegdyś w poprzednich silnikach zalecenie było aby wymienić to koło po 160 tyś. km razem z paskiem i jego napinaczem. W ów czas samochody Renault wyposażone były w elektryczne wspomaganie to oprócz rolki napinającej nie było kolejnej zwiększającej opasanie. 

Pompa wody: jeżeli nie hałasuje po nocnym postoju to przy uruchomieniu to można byłoby nie wymienić, ale po tylu latach należałoby wymienić płyn chłodzący to można wymienić i pompę. 

13 minut temu, szwagier24a napisał(a):

na rynku prócz 1.0 TCE nie ma silnika który by nie potrzebował rolki napinacza

Próbuję zrozumieć co chciałeś powiedzieć ale niestety coś tu się nie klei.

Zdanie, które zacytowałem jakoś mocno różni się od tego co próbujesz wytłumaczyć. Wiem do czego dążą producenci aut, ale co ty tam z tym 1,0TCe zamieszałeś nie rozumiem.

• Prezes zmienił(a) tytuł na Co zawiera zestaw paska osprzętu ? - Megane IV 1.3 TCE 140