Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Błąd dtc 0651

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie. Mam problem z błędem dtc0651, nie działa mi klima i pedał gazu ospały, świecą jeszcze abs.  Błąd mówi napięcie zasilani czujnika nr 2, nie idzie skasować pomocy.   Nie wiem który to może być czujnik.

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  Poprawiłem post bo nie dało się czytać, masz problem z pl literami?

:!: - aniewa

Ten błąd mówi o problemach z napięciem numer 2. To napięcie wychodzi ze sterownika silnika i zasila pedał gazu, czujnik ciśnienia klimatyzacji oraz czujnik ciśnienia względnego w DPF.

Na początek odłącz czujnik ciśnienia klimatyzacji (może robić zwarcie) i sprawdź czy napięcie powróci.

W dniu 16.11.2025 o 08:49, aniewa napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Czujnik wymieniony szukam dalej .A powiedz mi czy abs bedzie miał tu coś krzaczyć bo też świeci?

A jeszcze gdzie ten czujnik ciśnienia względnego dpf, jakas fotka może z góry dziękuję 

2 godziny temu, Jack1975 napisał(a):

Czujnik wymieniony szukam dalej

Chodziło mi o wypięcie wtyczki z czujnika ciśnienia a nie o jego wymianę. Zbędny koszt. 

Czujnik ciśnienia dpf powinien być za silnikiem. Nie jestem na 100 % pewien czy w tym silniku ten czujnik jest podpięty do napięcia numer 2. W starszych 1,5 dci był zasilany z tego napięcia. 

Ogólnie to należy sprawdzić przewody zasilające ww. urządzenia pod kątem zwarcia do masy, przetarcia itp.

Przy tym błędzie nic nie pisze o ABS i nie powinno być związku.

A jeszcze gdzie ten czujnik cisnienia wzglednego dpf jakas fotka może z góry dziękuję 

Teraz, Jack1975 napisał(a):

A jeszcze gdzie ten czujnik cisnienia wzglednego dpf jakas fotka może z góry dziękuję 

A błąd adblue bedzie mial cos wspolnego?

Założyłeś temat o błędzie dtc0651 w silniku 1,5 dci w Megane IV. Błąd opisuje problem z napięciem (nie czujnikiem jak to błędnie interpretujesz) numer 2 i wskazałem urządzenia które są tym napięciem zasilane. Tam szukaj przyczyny poprzez oględziny przewodów lub odłączanie poszczególnych urządzeń gdyby zwarcie robił konkretny czujnik-podzespół.

Nie mam zdjęć tego silnika by wskazać co gdzie jest. Szukaj za silnikiem po prawej stronie pomarańczowa wtyczka.

Problem z adblue to co innego.

Dodam jeszcze dla pełni obrazu, że sterownik silnika generuje trzy napięcia (5V każde) dla zasilania kilkunastu czujników. Masz problem akurat z napięciem numer 2.