Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1.5dCi Zgasł na postoju

Majorrrem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, wczoraj na postoju zgasł mi silnik i kręci tylko rozrusznik. Pojawiające się błędy to P1525 i P0090… podobno mogą oznaczać problem z zaworem na pompie paliwa bo jest w stanie otwartym. Jakieś porady?

Może @carsik lub @aniewa macie jakieś propozycje? Internet mówi o zaworze, tylko jemu wierzyć to no... xD

Megane 3 110km

Edytowane przez Majorrrem

P0090 czyli DF897 oznacza, że regulator ciśnienia na pompie nie może utrzymać wymaganego ciśnienia. Zacząłbym od sprawdzenia czy paliwo dochodzi do pompy a jeżeli tak to do kontroli regulator ciśnienia. Rezystancja cewki regulatora to około 10 omów. Po włączeniu zapłonu na szarym przewodzie wtyczki musi być napięcie akumulatora.

• Zmieszany 1

@aniewa czujnik nr 600929201398 odpiąłem od niego kostkę, akumulator ma napięcie 12V na zapłonie  bo jest trochę rozładowany a na czujniku czerwony kabel ma 5v. 

IMG_2779.jpeg

IMG_2777.jpeg

IMG_2775.jpeg

Teraz zobaczyłem, że sprawdziłem złą rzecz  😂 moja wina, jutro sprawdzę tą poprawną tylko musze znaleźć pompe bo podobno na niej jest ten regulator xD

Numer 5 na rysunku:

image.thumb.png.c7260c878e68a714c23acab4b5fbeb2a.png

Przy okazji sprawdź świece żarowe bo masz aktywny błąd, błąd regulatora prędkości to pochodna błędu regulatora ciśnienia paliwa.

Zawór jest wkręcany, duży klucz płaski i odkręcisz. Trudno ocenić czy zawór jest uszkodzony bo serwisówka dla Duster z tym silnikiem podpowiada, że przy błędzie Df897 należy sprawdzić regulator ciśnienia. Podają rezystancję dla tego regulatora od 1,5 oma do 15 omów.

Zawór naprawiony, silnik pięknie chodzi a przy okazji zrobiłem drobny serwis :)

Zawór jest mało dostępny ale można szukać po numerze pompy paliwa i tak dobrać, w moim przypadku to był: ZAWÓR POMPY WTRYSKOWEJ VDO X39-800-300-005 do silnika 1.5dCi K9K 836 :)

Taki zawór w ASO to koszt ponad 1200 zł, na allegro idzie go znaleźć taniej.

Nie warto pchać się w zamienniki NTY!

VDO i Continental to jedna firma.

Protipy dla przyszłych serwisów:

- Nie demontować metalowej rurki od paliwa pod czujnikiem, ponieważ nie ułatwi wam to zadania (brak skutku)

- Ściąć element plastikowy aż do wystającego cośka gdzie zakleszcza się wtyczka (dodatkowo można owinąć taśmą izolacyjną - ja tak zrobiłem), używamy do tego noża, brzeszczota lub szlifierki :)

- Wycieka odrobinę paliwa więc polecam wsadzić małą szmatkę pod spód

- Odchylić przewód paliwowy, jest dosyć twardy ale nic się nie stanie :)

Odłączyć akumulator!

Aby dostać się do zaworu należy:

1. Zdjąć rure srebrną od intercoolera (idą trzy śrubki 10)

2. Zdjąć kable z osłony i docelowo osłonę (2 śruby 10 i 1 nakrętka 10)

3. Odłączamy kostki od czujnika ciśnienia i zaworu (aby nie przeszkadzały)

4. Używamy żabki i odkręcamy stary zawór, można odczyścić miejsca suchą szmatką. Plastik od piny na zaworze musi iść na straty bez demontażu pompy 😕

5. Skracamy plastik na nowym zawożę aż do zatrzasku 
6. Oring na zaworze smarujemy leciutko olejem, ropą i ODCHYLAMY kluczem metalowy przewód paliwa a następnie wkręcamy żabką zawór.

7. Składamy i kasujemy błąd za pomocą PyRen :D

IMG_2814.jpeg

IMG_2811.jpeg

IMG_2812.jpeg

• +1 1

Dziękujemy za wspaniały opis. Przyda się dla innych użytkowników.

6 minut temu, Majorrrem napisał(a):

Nie warto pchać się w zamienniki NTY!

Jak najbardziej jestem za.

Podobny temat znany z silnika 2,0 dCi. Też był bardzo drogi.

47 minut temu, jabrze napisał(a):

Podobny temat znany z silnika 2,0 dCi. Też był bardzo drogi.

Dokładnie! Praktycznie żadna hurtownia duża typu InterCars, Niedziałek, Autoczęści24 nie mieli tego zaworu... w jednej był ale za 500 zł jakiś włoski a tutaj mamy oryginalny z takiej samej marki co pompa za 260 zł :D wystarczy znać numer pompy i markę

• +1 2