Skocz do zawartości

montaż wiązki haka z Megane III Cabrio 8201406803

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Będę montował hak we Fluensie - przerabiał ktoś z was ten temat?
Nie znalazłem wiązki z modułem do Fluensa więc kupiłem do Megane 3, myślałem że będzie do 5D a tu klops i jest do cabrio 😅

Nr części 82 01 406 803 gdzie wg. Catcarinfo powinien być 82 01 314 664.

Instrukcja jest dość enigmatyczna stąd kilka pytań:
1. skąd wziąć + i + po stacyjce w tylnym bagażniku? Instrukcja zakłada, że powinienem użyć kabelka 77 11 226 774 którego nie mam (https://allegro.pl/produkt/dacia-sandero-ii-przewod-dodatkowy-oryg-452be521-2b94-4a6d-b2d7-415ad38028dd?offerId=18871350447)
2.
 Jest w zestawie inny kabel doczegoś innego i wg. instrukcji w zależności od tego czy znajdę jakąś magiczną wtyczkę w bagażniku to albo się podepnę do niej główną wiązką albo będę musiał użyć tego dodatkowego kabelka i ciąć jakiś fioletowy przewód w wiązce lewego progu. Rzecz w tym, że znając moje stare fluensisko to na 100% nie znajdę żadnej nieużywanej wtyczki. Pytanie pozostaje czy jeżeli w Megane 3 cabrio przewód był fioletowy to u mnie też będzie fioletowy?

3. Są rozpisane kroki podłączania się modułem haka do modułu czujników cofania. U siebie mam czujniki cofania ale choć w świadectwie homologacji są wpisane jako żródła radarowe tak nie wygląda to zbyt oryginalnie, mam taki mały telewizorek z niebieskim podświetleniem i pipczy, jak to wygląda w oryginalnych renaultowskich czujnikach cofania?

PS: Szanowny adminie, czy była jakaś aktualizacja forum w ostatnim czasie? Nie działa mi spacja kiedy piszę w tym okienku, musiałem skopiować skądinąd i wklejać, do tego nie da się wrzucić zdjęć (błąd 200), nie da się przewijać forum. Komputer na linuxie i przeglądarka firefox. Na telefonie przewija się normalnie, pisania nie sprawdzałem.

• 2 tygodnie później...

@KrzychuWyłączyłem ublocka na tej stronie i już spacja i przewijanie działają jak powinny, zdjęć jeszcze nie sprawdzałem.

W temacie samej wiązki z numeru 82 01 406 803 to nie kupujcie jej dla Fluence'a bo wszystkie wtyczki od lamp są inne niż aucie, mają drobniejsze piny i nie mam pojęcia czy taki sam układ połączeń. Moduł z tego co widziałem inni w wątku mieli taki sam montowany w innych meganach więc będzę próbował to jakoś połapać jedno z drugim odcinając wtyczki i wpinając się bokiem. 
Sama instrukcja jest okrutnie enigmatyczna ale powoli rozpracowuje co gdzie i jak i jak się uda to jutro będę przeprowadzał pierwsze próby. Jeżeli montujecie hak u siebie to unikajcie tych firmy Imioła Hakpol, w belce było mnóstwo śrutu, nie dało się tego usunąć z gwintów przez co zniszczyłem śrubę i musiałem poprawiać gwint w belce gwintownikiem (kolejne prawie 5 dyszek). Czy inne są lepsze nie wiem ale te są złe bo to nie powinno tak wyglądać. 

Co do kabelka 77 11 226 774 to go kupiłem i zwróciłem, to jest zwykły kawałek kabla o małym polu przekroju z wtyczką-wsuwką, oczkiem do przykręcenia się śrubką, instrukcją obsługi i gniazdkiem na jeden bezpiecznik (gniazdko nawet nie uszczelniane). Taniej i lepiej można to zrobić montując taki zestaw samemu. 

• 2 tygodnie później...

Podsumowując:

1. Sama centralka wydaje się być ok

2. Wiązka z tego zestawu zupełnie nie pasuje do Fluence 2012, wszystkie wtyczki są inne

3. Można użyć tej wiązki do przylutowania kabli z niej do oryginalnych kabli po nacięciu izolacji/przecięciu kabli. Jeżeli kupisz sama centralke (obecnie połowę taniej) to największy problem będziesz mieć tylko z wtyczką do niej, jeżeli jesteś elektrykiem to jesteś w stanie sobie wszystkie kable do lamp ogarnąć bardziej elegancko niz ta wiązka przewiduje.

4. Ta wiązka gdyby zamontować ją p&p w Megane 3 CC sprawia, że po podpięciu przyczepki nie świecą w aucie tylne przeciwmgłowe ani tylne migacze. Czy to jest zgodne z polskimi przepisami - nie mam pojęcia

5. Montując do Fluence'a zamiast ciągnąć kable do klapy to lepiej wpiąć się do beżowej 2 pinowej wtyczki pod lewym boczkiem materiałowym. Na jednym pinie jest + do lamp wstecznych a na drugim + do przeciwmgielnych. To "wpięcie do wtyczki" to skrót myślowy, albo tniesz kable albo się do nich dokonasz ściągając fragment izolacji 

6. Centralka wg instrukcji potrzebuje trzech + z przodu auta. Jeden to niskopradowy do zasilania przekaźników, bezpiecznik 10A i kabel 0,75mm2 wystarcza. Instrukcja zakładała wzięcie go z jakiegoś fioletowego kabla w wiązce przy progu ale już wolałem sobie pociągnąć go w całości ze skrzynki bezpieczników i działa, wolałem uniknąć cięcia oryginalnych wiązek.

Kolejny to + po stacyjce i tutaj potrzebujesz sporo grubszego kabla żeby mieć tyle Amper na ile pozwala bezpiecznik

Ostatni to + na stałe i tutaj też jest duży bezpiecznik i pasowałoby to albo wziąć z czerwonej wtyczki wysokoprądowej przy lewym nadkolu (takiej jak do farelki) albo jeżeli nie posiadasz tej wtyczki to ze skrzynki bezpieczników Jumbo (czy mega? Max?) przy akumulatorze. Kabel powinien być gruby żeby dać taki prąd jak przewiduje instrukcja i przekazać go przez długość całego auta. 

Tylko pierwszy z + jest potrzebny do działania systemu i wogóle wchodzi do centralki, pozostałe idą bezpośrednio na odpowiadające im pola w gnieździe przyczepy. Nie wiem jak to wygląda w przepisach ale nie wykluczone, że jeżeli nie potrzebujesz zasilać dodatkowych rzeczy w przyczepie typu lodówka kempingowa to ich nawet nie potrzebujesz - nie wiem.

Edytowane przez munioman