kacper69 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 zauważyłem problem ze sprzegłem w dci 1.5 z 2005 roku. auto ma 170 tys. A mianowicie sprzegło działa w bardzo wąskim zakresie wcisnięcia pedału ( ok 1 cm) . To znaczy , jest bardzo mały zakres pracy sprzęgła, z tego powodu tez szarpie , bo ciezko jest jeździc z tak małym zakresem sprzęgła. Co może bc tego powodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 U mnie powodem szarpnięcia przy puszczaniu sprzęgła na 1-ce była uszkodzona poduszka pod silnikiem. Wymiana i od razu problem zniknął. PYTANIE: Czy i u Was sprzęgło łapie bardzo wysoko? U mnie łapie prawie przy końcu. Ciężko się rusza na jedynce, gdyż trzeba precyzyjnie operować gazem, aby nie wyć i aby auto nie zgasło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wopa Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Powodem łapania sprzęgła tuż nad podłogą jest z reguły źle odpowietrzone sprzęgło lub wyrobienie się tzw"wysprzęglika" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroo Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Witam wszystkich.Napiszcie proszę jak rozwiązaliście problem z tym szarpiącym sprzęgłem bo u mnie dzieje się to samo przy ruszaniu i zimnym silniku.Jak rano mam wsiąść do auta i ruszyć to mi się wszystkiego odechcewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Powodem łapania sprzęgła tuż nad podłogą jest z reguły źle odpowietrzone sprzęgło lub wyrobienie się tzw"wysprzęglika" U mnie jest dokładnie odwrotnie. Sprzęgło łapie dopiero przy prawie całkowitym puszczeniu go. Co może być przyczyną? Nie chciałbym go podciągać, bo to tylko wystarczy na trochę. Czy konieczna jest jego wymiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroo Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Ja sobie poradziłem z szarpiącym sprzęgłem na zimnym silniku w bardzo prosty sposób a mianowicie bieg 6-tka i po gazie.Po prostu przypaliłem go trochę i renia od 2 tygodni rusza normalnie a temperatury są coraz niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks79 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Odgrzewam kotleta, ponieważ ten temat najbardziej pasuje do mojego problemu (chociaż nie wiem czy to problem). Otóż po dłuższej jeździe bez zmieniania biegów (czyli około 100km autostradą) pedał sprzęgła robi się dość twardy. Równocześnie żeby skutecznie zahamować muszę nieco głębiej wcisnąć pedał hamulca (później zaczyna "brać"). Po kilku naciśnięciach sprzęgła sytuacja wraca do normy. DOmyślam się, że to problem z płynem lub z odpowietrzeniem (albo jedno i drugie) - mam rację? Jeszcze nie byłem u machera, bo brakuje mi czasu. Edytowane 25 Października 2013 przez Maks79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Raczej problem jest z serwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Bardzo często serwo firmy Bosch szybko pada. Mam nadzieje że w reno nie montowali go... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks79 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) No to [cenzura] ... Mogę jakoś to sprawdzić i uprawdopodobnić że to serwo? Kolego, na forum cenzuralnie się wysławiamy. damiar Edytowane 27 Października 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi