Aguado Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 To co teraz jeśli zalałem już X-CLEANA? Zaszkodzi silnikowi bez DPFa? Czy można jeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Możesz jeździć bez obaw. Przecież sam silnik jest ten sam. X-clean ma nieco mniej tradycyjnych dodatków przeciwzuzyciowych a być może ma jakieś inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Ma mniej siary, fosforu, popiołu, minimalnie mniej właściwości smarnych ale na sto procent trzyma wymagania do Twojego silnika. Na pewno lepszy od niejednego znanego oleju bo przynajmniej naprawdę syntetyk (PAO). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Cześć Nadciąga czas zmiany oleju. Silnik K9K 732 (106 KM) bez DPF/FAP Obecnie zalany jest Elf Evolution 900 SXR 5W-40 i wszystko wygląda ok. Elfa wybrałem rok temu ze względu na wysoki TBN. Obecnie zastanawiam się też nad Total Quartz 9000 Energy 5W-40, który na papierze ma baaardzo zbliżone parametry, a jest znacznie tańszy od Elfa. Elf to marka należąca do Totala, więc zastanawiam się czy to nie przypadkiem ten sam olej w innym opakowaniu. Jakieś podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Jest całkiem prawdopodobne, że to ten sam olej. Tak samo jak w przypadku Total Quartz 9000 NFC 5w30 i Elf evolution sxr 5w30. Oleje te mają identyczne parametry w karcie technicznej produktu, więc pewnie mamy do czynienia z tym samym olejem w różnych opakowaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Total Quartz 9000 Energy 5W-40 To jest to samo co Elf 900 NF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Dzięki. W takim razie zostaję przy Elfie 900 SXR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Ja akurat uważam ze temu Totalowi bliżej do sxra niż do NFa. Spełnia normę SM wg API oraz bardzo wymagająca podobnoż MB 229.5. Z tego co pamiętam mają też bardzo podobny skład jeśli chodzi o dodatki. jest tam m.in. dodatek na bazie Boru, którego w NFie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F1Fanatic Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 A nie lepiej pełny syntetyk? np. Valvoline full synthetic Ja jeżdżę na tym, wypas, ale drogo Liqui Moly Full Synthtic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qweluke Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Panowie, A jaki olej zalać do silników: 1.5dCi 82KM (bez DPF) 1.5dCi 110KM (bez DPF) zastanawiam się nad total quartz 10w40 ale może coś innego poradzicie? silnik 82KM jest po chipie pod 100KM i używany głównie po mieście. 1.5dCi mieszane (A4 na odcinkach Tarnów-Katowice oraz miasto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Ja bym wlał syntetyka, ,ale tylko tego co jest teraz na promocji. ten silnik dobrze biega na ELFie, Mobilu, Lotosie , itp. Ważne, by często wymieniać olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekjak Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Mam pytanie jaki olej zalać do Megane III 1.5 dCI 106KM, przy przebiegu powyżej 60 tys. Z historii wynika, że miał lany do 53 tys. ELF 5W40, a potem mu zmienili na ELF 5W30. Czy zmienić mu teraz na 5W30 czy 5W40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Standartowo to 5W 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszb2 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Mam Reno Megane II z 2004 roku, 1,5 dci 74 kW (101 KM) Jak sprawdzić po VIN czy mam filtr cząstek stałych? Chce kupić olej a wiem ze to ma wpływ a auta nie mam pod ręką. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Przy tym silniku nie powinno być filtra cząstek stałych. Najlepiej zadzwonić do jakiegokolwiek ASO (numery telefonów dostępne w necie) i zapytać o rodzaj oleju podając numer VIN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi