thomaskce Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Witam, Czy ma ktos moze potwierdzone dane ile wynosi rezerwa w najnowszych megach ? Wg moich obserwacji rezerwa zapala sie gdy licznik pozostalych do przebycia kilometrow wskazuje ok 50 (przy normalnej jezdzie i spalaniu rzedu 8-8,5) jednak komputer pokazuje ze spalilem dopiero 50l. Takze czy dobrze rozumuje i rezerwa miesci 10l ? jesli tak to mozna jeszcze ponad 100km pokonac Poprawcie mnie jesli sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 U mnie zazwyczaj zaczyna piskac gdy komputer wskazuje zasieg 70 - 80km. Srednie spalanie mam 9,6l/100km Wtedy powoli kieruje sie na stacje. Faktycznie ciekawe jak to ma sie w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traszka Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 W Meganach już od dawna rezerwa nie jest stała tylko zależna od średniego spalania. Według instrukcji 50 km w praktyce to ok 70 km czyli jak spalanie 10l to rezerwa 7l a jak spalanie 8l to rezerwa 5.6l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zauwazylem, ze jak uspokoje styl jazdy to baaardzo roznie sie zapala. Pewnie jest to liczone na zasadzie "aby dojechac do stacji", a z na autostradach moze to byc ok 50km to pewnie jest takie min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 no tak tylko przy srednim spalaniu ok 10l wg komputera (duza szybkosc na autostradzie) i po zapaleniu rezerwy przejechalem ponad 30km a na stacji nie zmiescilo sie wiecej jak 53l Moze bak nie miesci tych 60l ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirec_Slovakia Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 1.5dci ma rezerwu 7,5l, to jest ostatna carka. U 1.6 megane II bylo 10l. Mysle ze u 1.6 bendie 10l. U thomaskce tak vychodi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 W Meganach już od dawna rezerwa nie jest stała tylko zależna od średniego spalania. I następny dzień kiedy z forum MEGANE dowiaduje się kolejnej nowości na temat aut Renault. traszka rezerwa jest stała i jest ustawiona w panelu instrumentow i w UCH na 7-8 litrów.Pojemność rezerwy jest uzależniona od modelu auta i silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traszka Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Quba jak czytam to co napisałeś to mam wrażenie, ze jeszcze nie wytrzeźwiałeś po sobotnim grilu. Tak na marginesie, to jakie są możliwe wybory w Clipie ( np. v81 czy v86)dla ustawienia rezerwy. To co pisałem o rezerwie to cytowałem z dokumentacji Renault, a tak naprawde skopali to softowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 traszka to czy jestem po "grilu" czy nie to pozwolisz,że będę oceniał sam.Pewne jest to że Twoja wiedza w tym temacie jest nikła. a teraz jak masz dostęp do dokumentacji Renault do Megany II to polecam dział przyrządy tablicy i wskaźników -> konfiguracja -> CF018 Pojemność rezerwy w zbiorniku i tu masz dwie opcje do wyboru: 6 litrów "wszystkie wersje" lub 8 litrów "wersje sportowe." Z tego co pamietam, można tą wartość ustawić na dowolną.Tutaj mówie na 90% bo tylko raz klient miał życzenie zmiany pojemności rezerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traszka Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 W starych wersjach było tak: - benzyna - diesel a w najnowszej wersji, sprawdzałem na swojej: - benzyna - diesel - benzyna/LPG - benzyna/ CNG ( gaz ziemny, mogłem pomylic symbol) - E86 PS Mylisz materiały szkoleniowe z Clipem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Drogi Przyjacielu traszka jednak wydaje mi się że to Ty coś mylisz. Specjalnie dla Ciebie zrobiłem screeny z odczytu i zapisu konfiguracji licznika w meganie II ;) Przyjrzyj się dokładnie tym screen'om ;) i na drugi raz nie ropowszechniaj błędnej wiedzy na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traszka Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 To jest stary Clip i w nim były tylko trzy pozycje i co najciekawsze była z błędami tłumaczenia. W orginale wyświetlało: - essence - gasoil - reformat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 W tym momencie potwierdziłeś że jesteś kiepskim partnerem do rozmowy i Twoje pojęcie o CLIP'ie i jego obsłudze jest zerowe. Jakbyś popatrzył w lewy dolny róg screena.To byś zobaczył napis CLIP 89, który mówi o tym że jest to wersja V89 czyli najnowsza.Nie wiem skąd Twoje domysł o tym że jest to stara wersja CLIP'a ?Gdzie błedy w tłumaczniu ? skoro po przestawieniu rezerwy na 8 litrów zapala się wcześniej w normalnej wersji Megany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traszka Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jak napisałeś, że najnowsza to mnie olśniło i poleciałem sprawdzić, to co wyświetla Clip zależy od oprogramowania komputera samochodu a nie wersji Clipa, po podłączeniu pod samochody które mam w domu wygląda to tak: - Megane III 5 pozycji - Megane II 3 pozycje - Clio II 2 pozycje. Ja używam wersji francuskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 czyli pojemność rezerwy jest stała czy zależna od sposobu jazdy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi