Marcin Szymansk Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 nie padnięty moduł UCH...bardzo wielu użytkowników po wciśnięciu pianki w kanały mialo z tym problemy W megi I ph II nie ma z tym problemu. Pojawia się z Megi II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Pytanie w temacie: Jak pozbyć się brudu z felg aluminiowych po sezonie letnim? Nie umyłem po zdjęciu na jesieni i tak się zwlekało do teraz, a niedługo może alusy będzie trzeba założyć Nie mam czasu i ochoty bawić się w szorowanie, może jest jakiś sposób, żeby wsadzić kółka w całości do jakiegoś pojemnika z wodą z roztworem, który sam się zajmie pyłem? W tamtym roku poszło kilka autolandów do felg a i tak nie uzyskałem efektu czystych kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelson91 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 a ja mam pytanie co do pielęgnacji również felg, tylko precyzyjniej: rantów. Mam czarne felgi + srebrny rant, który powoli pokrywa się takimi kropkami jakby (wypukłe, bardzo nieduże). Da się to czymś umyć, wypolerować? Czy tylko na mechaniczną polerkę i na lustro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Widze Sonaxy i Autolandy pomimo swej (jak na inne preperaty wysokiej klasy) przeciętnej ceny dają rade, więc chyba i ja je zastosuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisiu90 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 A ja myję swoją Megi parą wodną, idealnie domywa brud z każdej szczeliny a do plastików, opon i szyb używam chemi Mothersa ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 lisiu90, jakim sprzętem dokładnie myjesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saddam Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Pytanie w temacie:Jak pozbyć się brudu z felg aluminiowych po sezonie letnim? Skoro środki do tego celu przeznaczone nie dały rady to czarno to widzę, chociaż proponuję spróbować roztworu sody kaustycznej, z tym, że najpierw na ograniczonej, niewielkiej powierzchni. Jeśli nie spowoduje szkód to po prostu zanurzyć w roztworze (proporcje metodą prób i błędów) na jakiś czas (metodą j.w.) 8-) a ja mam pytanie co do pielęgnacji również felg, tylko precyzyjniej: rantów. Mam czarne felgi + srebrny rant, który powoli pokrywa się takimi kropkami jakby (wypukłe, bardzo nieduże). Da się to czymś umyć, wypolerować? Czy tylko na mechaniczną polerkę i na lustro? A próbowałeś glinką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 dzięki Saddam. U mnie nie jest tak źle i te środki na pewno pomogą, ale w połączeniu z mocnym szorowaniem. Cały proces trzeba będzie powtórzyć kilka razy i będą jak nowe, tylko trzeba mieć na to czas (nie chciało się zrobić tego od razu i teraz mam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 meganecoupe02, to najlepiej robić przy każdym myciu, nie tylko po sezonie. Po zdjęciu kół i odstawieniu na czas zimy, tylko czyszczę to co normalnie jest niedostępne czyli środek felg osadzony na piastach, ewentualnie to co "na czuja" nie zostało dobrze wymyte na szprychach od środka. Przy takiej częstotliwości wystarcza normalny szampon samochodowy, bez stosowania środków do felg. A jeśli już są konieczne (miałem taką potrzebę jak czyściłem te nowo zakupione) to zależy od jakiego producenta zakupisz. Jedna butelka nie starczyła mi na 2 felgi, po zakupie innego środka, dokończyłem zaczętą robotę i jeszcze ponad połowa butelki zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 gojgien, właśnie chodzi o niewidoczną część felgi, tam pył się najbardziej osadza i nie idzie tego umyć bez demontażu koła. Chyba będę szukał mocnych środków do czyszczenia + szczotka ryżowa + myjka wysokociśnieniowa + kilka godzin szorowania :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saddam Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 meganecoupe02, jeśli chodzi o wewnętrzną część felg to doskonale sprawdzają się środki do mycia silnika :P detersil czy coś takiego na przykład. Natomiast n zewnątrz używam preparatu do felg autolandu - spryskuję, czekam kilka minut, przelecę szczotką gdzie się da i spłukuję karcherem - efekt jest powalający i trzyma sie naprawdę długo :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Dzięki za podpowiedź. Jak mróz puści to wezmę się do roboty, bo teraz myjka nie chce działać :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duczek9215 Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 mam takie pytanie kupiłem pste g3 i białą gąbkę twardą i che sobie wypolerować samochód mam pytanie od czego mam zacząć (samochód ma ładny lakier świecący się ale ma sporo drobnych rysek, granatowy) czy może lepiej K2 TEMPO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saddam Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 duczek9215, jaką maszynką będziesz to robił? Zresztą, niezależnie od tego, powinieneś w kolejności: 1. Spłukać autko myjką. 2. Umyć - najlepiej dobrym szamponem o neutralnym ph, wysuszyć. (Tutaj dałbym glinkowanie, ponieważ polerka bez dokładnego oczyszczenia lakieru daje moim zdaniem dość krótkotrwały efekt - ale to już Twój wybór) 3. Zabierasz się za polerkę - tylko ostrożnie, jeśli wcześniej tego nie robiłeś, wypróbuj swoje umiejętności gdzieś na mniej widocznym panelu, raczej od maski nie zaczynaj. Dobrze by było jakbyś miał maszynę polerską z regulacją obrotów. Wtedy polerka wstępna jest na średnich obrotach. Pamiętaj, że polerujesz NA MOKRO! 4. Jeśli podczas polerki nie usuwałeś od razu pozostałości po paście, myjesz auto karcherem. 5. Zmieniasz gąbkę na czarną i jedziesz z szybszą polerką. Może chlapać. 6. Myjesz ponownie. Następne punkty również wg Twojego uznania - ja bym robił: 7. Politura - np. autolandu. 8. Wosk. W razie czego chętnie pomogę. Co prawda dopiero się rozkecam w tym temacie ale mocno mnie wciągnął :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duczek9215 Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 wcześniej robiłem polerkę ręcznie efekt ładny a teraz mam zamiar zrobić maszynowo czyli mam najpierw białą gąbką tak zacząć (i mam jeszce pyytanie czy moge tylko ta biała gąbka zrobić bo czarnej niestety nie mam?? aresztki bym zebrał ręcznie??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi