michal.kania Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Tak też gdzieś czytałem, że antena powinna być umieszczona na środku auta i co jest logiczne. Pomyśle w takim razie o magnesie. Dzięki za info. Dodano: 18 lip 2013 - 18:08 Radio kupione i zamontowane. Wybrałem w końcu antene magnetyczną. Jeżeli chodzi o sposób mocowania to wygląda to tak: Sprawa prosta. Nie chciałem wiercić i niszczyć tapicerki. Jak się wsadzi radio między siedzenie to siedzisko ma trochę inny kształt i nie jest już tak wygodne. Więc takie coś stworzyłem. Poza tym radio można szybko ściągnąć jak się z auta wychodzi i schować pod siedzenie. Radio ani się nie rusza na wybojach ani nie przeszkadza pasażerowi. Wszystko jest sztywno. A tak to wygląda po ściągnięciu: Recepta: 2 haczyki z OBI, Śróbki do skręcenia ramki radia z haczyami. Ja wybrałem 5X10mm trochę taśmy dwustronnej stary filc W wolnej chwili haki pomaluje na czarno i w oczy się nie będzie rzucało Pozdrowionka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 michal.kania: fajny pomysł na montaż radyjka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Pomysł świetny. Jak tylko wrócę znad morza to kradnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychos Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Cześć, masz może wiedzę jak w temacie krótkich anten wypada bliźniak od Sirio - model TWIN CAR. W MIII da się to podmienić z fabryczną antenką FM spełniając przy okazji warunek by promiennik CB znajdował się po środku/ w osi dachu. Z krótkich polece Sirio T3-27, porządny helikal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmichal Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Sprawa prosta. Nie chciałem wiercić i niszczyć tapicerki. Jak się wsadzi radio między siedzenie to siedzisko ma trochę inny kształt i nie jest już tak wygodne. Więc takie coś stworzyłem. Poza tym radio można szybko ściągnąć jak się z auta wychodzi i schować pod siedzenie. Radio ani się nie rusza na wybojach ani nie przeszkadza pasażerowi. Wszystko jest sztywno. Michał.kania rozumiem, że radio zaparte jest o siedzenie w jego dolnej części aby utrzymać kąt i by się nie zsuwało? Przy tak ustawionym siedzeniu pasażera nie ma on miejsca na nogi prawda? Poza powyższymi uwagami patent bezinwazyjny i pomysłowy!:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.puniszman Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Co do anteny na środku dachu to minus tego jest rysujący kabel o dach przy większych prędkościach, posiadam mazdę 6 antenę siro 150cm na magnesie trzyma sie do prędkości 180km/h bez problemu, ale właśnie przez rysujący kabel po dachu, mam antenę przy krawędzi dachu, co do zasięgu 5km spokojnie. Regulamin pkt. 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) -Prezes Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc76 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, Panowie pytanie czy do wersji Grandtour do anteny na z podstawą magnesową starczy 3,6 m przewodu ? Czy będzie to za mało. Oczywiście podstawa będzie stawiana przy tylnej klapie. Czy ktoś z Was wie, czy reling w tym modelu jest zmasowany, chodzi mi kupno uchwytu relingowego ? Pozdrawiam Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez marcinc76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazwaly Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 marcinc76, będzie za krótka jak szukać to coś z około 5m, aby spokojnie schować przewód od anteny i wypuścić po tylnym słupku przy klapie bagażnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darczan Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Wczoraj kupiłem haczyki i śrubki i za chwilę idę zmontować uchwyt do radia podobny do tego, który ma michal.kania :) Po zrobieniu wstawię kilka fotek. EDIT CB już zamontowane Haczyki: Płaskownik do usztywnienia konstrukcji: Gotowy uchwyt: Uchwyt oklejony i przykręcony do radia: Radio na swoim miejscu: Antena na magnesie, nie po bożemu tj. przy lewej krawędzi dachu, kabel przeciągnięty przez klapę bagażnika. Całość instalacji wewnętrznej (głównie jeśli chodzi o kable) wymaga małego dopracowania, ale to dopiero po zestrojeniu anteny. Edytowane 5 Maja 2016 przez darczan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychos Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Mam identycznie tylko wieszaki zrobiłem z delikatniejszego, perforowanego płaskownika, który "ukryłem w płaskim termokurczu. Mam tylko pytanie czy u Ciebie radio w tym wieszaku nie ma tendencji do "zjeżdżania" do tyłu przy dynamicznym ruszaniu? U mnie tak się niestety dzieje tym bardziej, że pod wieszaki podkleiłem paski filcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darczan Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 U mnie haczyki podklejone są jakimś takim gumopodobnym materiałem i nie są śliskie więc całość nie przemieszcza się - tym bardziej, że zawieszam radio najniżej jak się da i lekko dociskam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUBU77 Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Też mam tak zrobione i nie zauważyłem aby radio się przesuwało podczas dynamicznego ruszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppawel969 Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Super rozwiązanie z tymi haczykami:) jeśli możecie dodajcie zdjęcia gdzie macie mikrofon zamontowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrus75 Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Ja mam stare i małe radio więc zostawię na razie tak. Przykleiłem tylko dystanse dzięki którym radio lepiej słychać i nie rysuje tunela. Pzdr Wysłane z mojego XT1572 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi