derk Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) No to wtyczka silniczka słynnej klapki wypięta i wreszcie uboga cisza Odpięcie wtyczki zajeła 3 minuty, przynajmniej w moim przypadku. Być moze wtyczki są różnie usytuowane, zależnie od modelu. Ja mam meganke z 2002r Zdemontowanie klapkę na podszybiu, która służy do wymiany filtra PP. Następnie odkręciłem wkręt którym jest złapana maskownica podszybia, odkręcenie umożliwia mocniejsze odgięcie. Następnie wsiadłem do auta, zapaliłem silnik na otwartym obiegu postuka kilka razy i przestało. W koncu odchyliłem podszybie i wyjąłem wtyczkę. Zgasiłem silnik ponownie odpaliłem i CISZA, kręcę przełącznikiem klapka nie chodzi, ale tez nie stuka. Jest to na pewno półśrodek, ale walka/robota i koszty jakie bym musiał ponieść w celu naprawy lub wymiany zębatki nie są współmierne Kostka zdjęcie nr 1 Silikon który mnie zastanawia, zdjęcie nr2 i nr3 Jeszcze jedno pytanie, uszkodzona zębatka która powoduje stuki jest na silniczku czy klapce? Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11348 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Dwie zębatki plastikowe są w obudowie silniczka,te które się uszkadzają.Ja dopiero przerabiałem rozbieranie całego nadmuchu.U mnie klapka została w położeniu obiegu zamkniętego i ciągle parowały szyby.Zablokowałem klapkę w położeniu otwartym i złożyłem wszystko z powrotem.Silniczek odłączyłem,nie chcę drugi raz tego rozbierać.Jak masz klapkę w"obiegu otwartym" ,to nie ruszał bym tego wszystkiego.Mnie nie udało się dojść do klapki bez odłączenia przewodów od klimatyzacji.Tym silikonem ktoś uszczelnił klapkę filtru powietrza,powinna być tylko na widocznych wkrętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4007 Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Mam pytanie. Odłączyłem silniczek, po przekręceniu cisza i przy zamykaniu drzwi też. Zajrzałem od środka (za bezpiecznikami) i widzę tą klapkę...kiedy klapka podnosi się do góry jest obieg zamknięty:?: (widzę wtedy wentylator) a kiedy normalnie spoczywa czyli ja widzę to otwarty Edytowane 8 Lipca 2013 przez ziomek4007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Jak widzisz wentylator to masz obieg otwarty, powietrze leci z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4007 Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) a nie jest odwrotnie strzałką zaznaczyłem co widzę zza bezpieczników w środku...jeśli klapka jest na dole to obieg jest zamknięty, a jeżeli powędruje do góry (wtedy widzę wentylator) to otwarty :) Edytowane 8 Lipca 2013 przez ziomek4007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 U mnie jest takie ciekawe zjawisko, że jak jest dość gorąco na zewnątrz, włącze klime i ruszam to tak śmiesznie zakwiczy coś z okolic nawiewów. To sporadyczna sytuacja i jak zaznaczyłem musi być bardzo ciepło. Pewnie coś się przestawia w tych klapkach bo mam klimatronika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 a nie jest odwrotnie Przeczytaj jeszcze raz co napisałem i co Ty napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11348 Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Jak widać od dołu wentylator i klapka jest otwarta od dołu to obieg powietrza jest zamknięty z zewnątrz,czyli powietrze krąży tylko w kabinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 No to teraz żeśmy się dogadali. Rzeczywiście, jak od dołu widać wentylator to klapka zatyka wlot powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4007 Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) w poprzednim poście popełniłem błąd jeszcze małe pytanie przy poprawnym działaniu (klapki, silniczka itp) po przekręceniu kluczyka obieg się zamyka czy otwiera :) Edytowane 12 Lipca 2013 przez ziomek4007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robus23 Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) Witam, wiem ze ten temat byl juz wiele razy walkowany ale ja rowniez mam problem z ta klapka. Mam megane I z 96 silnik 1.6 75kM i czy mozna odlaczy zasilanie silniczk tej klapki cyrkulacji w ten sposob? Czy akurat w tym modelu moze jest inczej? Użytkownik pawelpas1 dnia 07 luty 2008 - 23:02 napisał 1. Zdejmujemy 2 maskownice głośników (zwykłe zaczepy). 2. Zdejmujemy obudowę kokpitu (trzy śruby i zaczepy). 3. Zdejmujemy kanał doprowadzający powietrze do nawiewnika od strony pasarzera. 4. Demontujemy wyświetlacz zegara. 5. Silniczek jak na dłoni - dwie śrubki i wtyczka i jest nasz... Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Edytowane 16 Lipca 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Silniczek jak na dłoni - dwie śrubki i wtyczka i jest nasz. Prawda, tyle, że w Sceniku I, w Megance I silniczek recyrkulacji jest na podszybiu, dostęp od strony silnika.Też jest opisane co i jak, czytaj uważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychup Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 I mnie spotkała klapka obiegu zamkniętego, na szczęście jest otwarta i się nie zamyka, więc nie stuka przy włączeniu stacyjki. Oczywiście do wyciągnięcia silnika potrzebuję rozszczelnić klimatyzację, więc wcześniej wolę się dopytać: - czy na pustej instalaji można chwile jeździć? dziś spuszczam, wywalam silnik, muszę go zamówić i zamontować - zejdzie tydzień... - czym się różni silnik 2 przewodowy od 3 przewodowego? Czy oba są zamienne? Na schemacie znalazłem tylko dwa przewody do silnika, a po co ten trzeci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11348 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Krzychup ,nie wiem czy warto zakładać ten silniczek jak obieg jest otwarty.Te zębatki plastikowe przy tych silniczkach często się psują. Możesz jeżdzić bez czynnika w klimatyzacji,bo sprzęgło pompy od klimy się nie włączy i pompa nie będzie pracowała na "sucho". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychup Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Udalo mi się wyciągnąć silnik klapki bez opróżniania klimatyzacji! Potrzebne są: -klucz nasadowy -przejściówka z kwadratu na 6-kąt -przedłużka giętka do bitów 1/4 cala -dwie normalne przedłużki 1/4 cala -pokrętło. Wkładamy giętką przedłużkę nad lodówką, koło śruby wycieraczki pasażera. Za lodówką podłączamy dwie przedłużki z nasadką. Tak odkręcamy dwie śrubki trzymające silnik z góry i z dołu. Trzymają go jeszcze zapadki koło śrubek. WAŻNE: silnik nie może się ruszyć, bo wchodzi on tylko w jednym położeniu w zębatkę! Teraz moje pytanie: po wyciągnięciu silnika kręci się on bez problemu, ale po założeniu nie może uciągnąć klapką... Co może być uszkodzone? Ręką ciężko jest go zatrzymać, ale po założeniu do auta nie uciągnie klapki. Klapka sama też obraca się bez problemów, po założeniu silnika stoi w miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi