Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Falująca wskazówka od temperatury wody

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna posiadam renault megane. Mam następujący problem od jakiegoś czasu zaczęła falować mi wskazówka od temperatury wody. Wymieniłem już termostat i czujnik. I nadal tak się dzieje. Co może być tego przyczyną? Za podpowiedzi z góry dziękuje. ;-)

• 3 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Więc i ja sie podepnę.Mam podobną sytuacje.Silnik ciężko mi odpala po nocnym postoju.Gdy juz odpali i przejade te kilka kilometrów (2-5) to wskazówka oscyluje między drugą a trzecią kreską następnie po chwili spada poniżej drugiej kreski i potrafi tak zostać nawet przez kilkanaście kilometrów i nie istotne czy jadę czy stoje w korku wskazówka nie dochodzi do 3 kreski.Wymieniłem termostat (vernet) przeleciałem forum wymieniłem obydwa czujniki i niestety dalej to samo.Dzięki za jakąs pomoc

Witam mam ten sam problem,no i miałem ten sam problem w poprzednim samochodzie Oplu astrze termostat był wymieniany i czujnik temp. też. Mechanik powiedział mi że to może być zużywająca się pompa wody... Ale pewności nie mam...A na której kresce ma być prawidłowa temperatura??? A astra jeżdzi do tej pory a pompa nie była wymieniana:)

post-18705-1288636927_thumb.jpg

Jak zdjęcie jest zrobione na zimnym silniku, to uszkodzony jest czujnik temperatury, albo kabelki.

Wentylator włącza się właśnie w okolicach 4 kreski.

Układ jest dobrze odpowietrzony i zalany świeżym płynem ?

Nie nie jechałem 35 km i normalnie sie nagrzał. zgasiłem go i przekreciłem zapłon i wskazówka wyszła za 4 kreske chodzi o to ze wiatrak sie załącza jak dojdzie do 4 kreski,

A jak jade to temp. trzyma sie przed 4 kreską tak troszeczke niżej... Moim zdaniem jest dobrze odpowietrzony chociaż nie wiem. a jak sie odpowietrza???

Temperatura trochę za wysoka.

Na początek przepłukaj ze 2-3 razy cały układ wodą demineralizowaną i wymień płyn na nowy.

Nie zapomnij dobrze odpowietrzyć układu chłodzenia.

Warto też wodą z węża wypłukać chłodnicę.

Jak masz stary termostat, to wyciągnij nowy z auta i oba zalej wrzątkiem.

Sprawdź jak oba się otwierają.

Jeżeli masz jakąś podróbę, to wymień na jakiś dobrej firmy, bo może tu leży problem.

Wentylator powinien się włączać na 4 kresce.

Pełna procedura odpowietrzania.

Na zimnym silniku odkręcasz korek od zbiorniczka, a następnie odpowietrzniki na wężu i na chłodnicy.

Jeżeli płyn wylatuje strumieniem, to zakręcasz odpowietrzniki.

Lekko zakręcić korek na zbiorniczku i uruchomić silnik.

Czekasz aż włączy się wentylator i możesz zgasić silnik, oraz dokręcić korek od zbiorniczka (nie wolno odkręcać).

Nie odkręcaj odpowietrzników, ano korka od zbiorniczka na pracującym lub gorącym silniku bo możesz się oparzyć.

To nie są żarty, bo płyn ma wtedy ponad 90 stopni i jest pod lekkim ciśnieniem.

http://megane.com.pl/megane-i-phi-wahajaca...t8428.htm#69911

Jeżeli masz nieszczelny układ, to nic dziwnego, że auto się grzeje, najpierw z tym zrób porządek.

Pompa jest napędzana paskiem rozrządu, więc przy okazji jej wymiany wymień tez pasek i rolkę.

Przed wymianą pompy zrób najpierw to, co było wcześniej opisane.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!