krzysztof16fu Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Koledzy pomóżcie.Zacina mi się klamka od drzwi pasażera,nie odbija zewnętrzna,co zrobić,jak dostać się do niej nie urywając zaczepów.Chodzi o demontaż plastików.Szukałem ale nic nie znalazłem.Od czego zacząć. Może jakieś zdjęcia kolejności,z pewnością zainteresuję wielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawideqqq Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Podpinam sie do tematu mam ten sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos18 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 mialem ten sam problem i wziałem wd40 spryskałem klamkę od wewnątrz no i jak na razie wszystko ok :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 miałem ten sam problem z klamka od drzwi prawych tylnych. W tylnych drzwiach na profilu bocznym na wysokości klamki był zaślepiony otwór, po zdemontowaniu zaślepki widoczna jest klamka od wew. przy uzyciu środka np. WD40,penetrusa czy jakiegoś innego z wężykiem popryskałem i od 2 miesięcy jest OK. Alternatywnie można zastostosować wstrzykcięcie za pomoca strzykawki dowolnego oleju, też pomaga. demontaż klamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Chyba wszyscy mają ten problem :) Ja się ograniczam do WD-40 - pomaga na pół roku, a potem powtarzam cały zabieg i tak w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sniegu Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Chciałem dopytać dokładniej o tą klamkę bo też mam taki problem. Czy do użycia tego środka WD40 trzeba rozbierać klamkę czy można ją potraktować jakoś z zewnątrz w jakiś sposób. Wogóle to może macie jakąś budowę tej klamki, bo w mojej Megi HF nie działa w żadnych drzwiach ten przycisk do zamykanie bez użycia karty, nie wiem jak to naprawić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos18 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Najlepiej to przytrzymaj klamkę w pozycji otwartej i przy pomocy rureczki w wd-40 lej w te wszystkie zakamarki.U siebie zrobiłem taki zabieg i już jakies 2 miesiące jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Wogóle to może macie jakąś budowę tej klamki, bo w mojej Megi HF nie działa w żadnych drzwiach ten przycisk do zamykanie bez użycia karty, nie wiem jak to naprawić. http://megane.com.pl/hands-free-vt976.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek681203 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Koledzy pomóżcie.Zacina mi się klamka od drzwi pasażera,nie odbija zewnętrzna,co zrobić,jak dostać się do niej nie urywając zaczepów.Chodzi o demontaż plastików.Szukałem ale nic nie znalazłem.Od czego zacząć. Może jakieś zdjęcia kolejności,z pewnością zainteresuję wielu. klamka działa na dwóch zawiasach, jeżeli wszystko w środku jest OK to najprawdopodobniej masz zabrudzony jeden z zawiasów (kurz, błoto itp.), Za pomocą strzykawki i igły zapuść tam WD (kilka razy). Powinno pomóc. Jak nie, to czeka cię rozbiórka kilku elementów. Ja rozebrałem i przesmarowałem zawiasy od środka. Pomogło, ale rozbierania trochę było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) WD40 to nie jest najlepszy pomysł przy tego typu problemach, pomaga na bardzo krótki okres. Ja u siebie przy MI też miałem problem z zacinającymi się klamkami zewnętrznymi, WD pomagało na bardzo krótki czas. Jedynym trwałym rozwiązaniem jest nasmarowanie klamki smarem. Ja zastosowałem smar grafitowy i później już żadnym WD nie pryskać! Klamki chodzą 100x lepiej niż po użyciu WD, a od operacji minęły już 2 lata. Żeby dobrze nałożyć smar musiałem zdemontować klamki. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andyg Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Ja zastosowałem WD 40 i następnie popsikałem smarem w sprayu do łańcuchów motocyklowych. Poczekamy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4007 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 silikon do uszczelek się nada żeby chociaż na okres zimy mieć spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manias_85 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Witam, mam ten sam problem tylko, że z klamką od strony kierowcy po otwarciu drzwi klamka pozostaje w pozycji otwartej i musze ją z powrotem wcisnąć, aby szło zamknąć drzwi. Spróbuje WD 40 a jak nie to czeka mnie demontaż klamki :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpio Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Godzinka roboty jeśli robi się pierwszy raz. Przerabiałem to w mojej megance kilka miesięcy temu, więc w razie pytań służę pomocą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymoteusz50 Opublikowano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Witam. Też miałem przypadek nie cofającej się klamki. Ponieważ jest to powszechna bolączka tych aut postanowiłem napisać jak rozwiązać problem. Po jej wymontowaniu okazało się, że element osadzony na ośce chodzi ciasno i nie odbija pod wpływem sprężynki. Opryskanie różnymi preparatami penetrującymi nic nie dało. Postanowiłem wyciągnąć ośkę i ją oczyścić. Ponieważ producent nie przewidział jej wymontowania trzeba samemu zrobić dostęp do jej wybicia. W tym celu zrobiłem wiertłem 3mm kanał w miejscu wskazanym na zał. zdjęciu. Po jej wybiciu okazało sie, że jest zardzewiała. Oszlifowałem ją na wiertarce pilniczkiem a potem papierem ściernym 120. Obmyłem sprayem osadzenia ośki , posmarowałem wazeliną techniczną. Po złożeniu klamki element ten chodził elegancko, czyli ładnie odbijał. Zamontowałem do auta i klamka działa jak należy. Moja rada. Ponieważ ośka jest stalowa i podatna na rdzę to żeby mieć spokój z klamką najlepiej zastąpić taką ośkę ośką nierdzewną, np. z mosiądzu i albo jeden koniec odpowiednio zarobić aby się nie wysunęła albo końce zakleić odpowiednim klejem, np. na gorąco. Następnym razem tak zrobię. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi