kaag Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Sprawdź styki w kostce czujnika ciśnienia, u mnie jak zaśniedziały to czujnik pokazywał ciśnienie 26bar i klima nie chciała ruszyć. Wtyczkę sprężarki też sprawdź, bo były na nią jakieś akcje serwisowe chyba w ph II, choć ja z tym akurat problemu nie miałem. Edytowane 13 Maja 2016 przez kaag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Był a forum kiedyś schemat, jakie rezystory podpiąć zamiast czujnika - niestety nie umiem tego znaleźć teraz. Natomiast jak masz komputer to we wtrysku pokazuje ciśnienie czynnika - z tego wyczaisz czy okazuje sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joobyy Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Dziękuję Wam za pomoc i podpowiedzi :) czynnik nabity 550g. Dziś zabrałem się za czujnik ciśnienia. Sprawdzilem czy dochodzi w ogóle napięcie. Po załączeniu klimy na wtyczce pokazuje się stale napięcie 5v. Później sprawdzilem zachowanie czujnika podpietego w trakcie gdy klima była włączona, czujnik miał napięcie 4.3v Przezyscilem wtyk, klima nie załącza. Następnie podlaczylem sprężarkę na krótko i odpaliem klime, chłodzi jak szalona. Hmm więc chyba ten czujnik jest uszkodzony. Bo co może jesze stać na przeszkodzie załączenia się sprężarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 U mnie stał przegniły przewód do sprężarki. Sprawdziłeś na kompie jakie ciśnienie czynnika pokazuje ECU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joobyy Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Sprawdzalem stan przewodow, nie wygladaja na przegnile i sprawdzalem czy jest polaczenie + z akumulatora i + wtyczki na diodzie z miernika i jest ok tak samo zrobilem z masa tez ok. Mam tylko elma, tzn chwilowo jestem poza domem i nawet do tego nie mam dostępu... Czy za pomocą elma można sprawdzić ciśnienie, czy tylko clip? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 15 Maja 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Ja używałem clipa, musisz obczaić na elm, pamiętaj tylko że ciśnienie czunnika jest w ECU a nie w climatroniku. W ECU można też zobaczyć czy zezwala na włączenie klimy, ale kto wie, czy podmiana czujnika nie będzie najszybsza i rozwiąże problem skoro reszta sprawdzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Czy mógłby ktoś krok po kroku opisać jak zmienić za pomocą clipa działanie klimy z manualnej na climatronic ? Zrobił kolega przekładkę klimy czy nie? Meganki to dziwne auta i mogła sama się przeprogramować z climatronika do manualnej klimy lub braku jej. I od tego trzeba zacząć, co ma ustawione auto w komputerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joobyy Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Klimatronik fabrycznie wstawiony, nie dokładałem. Mam pytanie czy coś innego niż czujnik ciśnienia i czujnik temperatury wewnętrznej może blokować załączanie sprężarki? Bezpieczniki ok, napięcie jest, filtr wymieniony, czynnik nabity, układ szczelny, sprężarka sprawna (na krótko klima chodzi i chłodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Może komputer. Sprawdź clipem co masz ustawione w opcji klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas1g Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Panowie, u mnie był dość prosty problem z klimatyzacją- problem rozwiązany klima śmiga - klimatyzacja była przestawiona z trybu automatycznego na manualny. - widniał stary błąd czujnika ciśnienia, który został wymieniony, a błędu nikt nie skasował. Diagnostykę przeprowadziłem w zakładzie Andi Reno w Bydgoszczy ul. Cmentarna 42 Polecam koszt 60zł za komputer. Panowie siedzą w autach francuskich i mają dość dużą wiedzą na ich temat. Każde wizyty u mechanika " uniwersalnego " kończą się wymianą wszystkich części- wiem z doświadczenia. Edytowane 15 Maja 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joobyy Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 aston, nie mam clipa właśnie tylko elm, ale jestem aktualnie poza domem. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, dziś będąc w trasie i używając tylko ogrzewania bez AC ciepło z kratek leciało tylko wtedy, gdy było ustawione na max 27. Gdy ustawiłem 26 z kratek leciał chłód. Może to jakiś trop, albo dodatkowy problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas1g Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Kolego zimą miałem podobnie, podejrzewam ,że to wina źle skonfigurowanej klimatyzacji w clipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joobyy Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 (...) wina źle skonfigurowanej klimatyzacji w clipie. Co masz dokładnie na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 To samo co piszemy od kilku postów, ustawiony manual zamiast climatronika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxxygen Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Nie potrafię nigdzie znaleźć na forum info o ph I. Mam klime manualną. Wiatraki chodzą, natomiast po włączeniu klimy nic nie jest chłodniej. Obroty też się nie podnoszą. Bezpieczniki sprawdzone i są ok więc nie wiem gdzie może leżeć problem. Nawet odnoszę wrażenie, że klima działa odwrotnie- jak jest włączona (świeci się lampka) to działa tylko nawiew, a jak jest wyłączona (nie świeci się lampka) to zaczyna chłodzić. Zanim wpakuje kasę w serwis wolę sprawdzić samemu. Coś poradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi