Zimp Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Witam, mam dość wydaje mi się nietypowe pytanie. Otóż, czy ktoś z Was potrafi mi powiedzieć, jak odgiąć ramiona wycieraczek przednich w tym samochodzie? Wycieraczki wychodzą spod maski i o ile w każdym dotychczasowym aucie po prostu je odginałem, o tyle w Megane III Grandtour jest kolizja z maską. Czy jest jakiś prosty patent na odginanie wycieraczek, bo w tym momencie nie wchodzi w grę porządne umycie przedniej szyby ani nic takiego. Z góry dzięki za odpowiedź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz_s Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Cześć Zimp Otóż aby odciągnąć ramiona w tym modelu Francuzi wydumali następujące rozwiązanie: - włóż kartę do czytnika - bez uruchamiania silnika przesuń wajchę od sterowania wycieraczkami maksymalnie w dół - wycieraczki ustawią sie w pozycji pionowej i będziesz mógł je bez problemu odciągnąć pzdr Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimp Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Hej, wielkie dzięki za odpowiedź. Głowiłem się co z tym fantem zrobić, a widzę, że rzeczywiście po prostu francuzi czasem lubią pogłówkować nie tam, gdzie powinni :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 W wielu samochodach tak jest , nie tylko u żaboli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 ja póki nie miałem meganki też nie wiedziałem (przeczytałem w instrukcji), a przedtem u ojca w Lagunie po prostu ich nie odginałem przyznam patent niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meguś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Też się nad tym zastanawiałem, jak to jest ale na to bym sam też nie wpadł. Jutro to wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bowie Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Czytał ktoś z Was INSTRUKCJĘ? Tak chociażby z ciekawości wypadałoby zajrzeć... Jak ktoś tego nie zrobi, to się potem czyta w necie idiotyczne opinie o aucie w dziale wady: nie można podnieść wycieraczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meguś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 No ja akurat mam instrukcję po duńsku więc trochę się to żle czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 A ja mam po francusku i też mam zagwozdkę. Gdyby nie forum, to bym się dawno załamał. Numeru z wycieraczkami nigdy bym w tej instrukcji nie znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meguś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Sprawdziłem i działa ten super bajer Chłopali z ASO to przespali sprawę, powinni kasować za to np. 180 PLN jako opcja dodatkowa, bo to bajer nad bajery. A może moje lusterka też się złożą elektrycznie jak złapię żonę za kolano, wcisnę zapalniczkę i dwa razy nacisnę pedał hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Czytał ktoś z Was INSTRUKCJĘ? Tak chociażby z ciekawości wypadałoby zajrzeć... Jak ktoś tego nie zrobi, to się potem czyta w necie idiotyczne opinie o aucie w dziale wady: nie można podnieść wycieraczek... Przepraszam za odkop,ale muszę to napisać. U mnie w instrunkcji obsługi nie ma na ten temat nawet malutkiej wzmianki. Dobrze,że po skorzystaniu z google pojawiła mi się podpowiedź jak to uczynić ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Ja zauważyłem problem przy podnoszeniu ramion wycieraczek w celu zmiany piór , lub w celu dokładnego umycia szyby. Po podniesieniu ramienia opiera się ono o maskę silnika, przez co powoduje uszkodzenie lakieru na tej masce. Problem widać na załączonym zdjęciu. Trzeba podnosić ramię bardzo delikatnie. Czy jest jakaś regulacja tego podnoszenia, żeby nie niszczyć maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 U mnie jak podniosę to się nie opiera o maskę. Źle Ci spasowali maskę jak go składali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abananesko Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Witam, Również mam problem z wycieraczką od kierowcy w Megane III. Podczas czyszczenia kanalików odpływowych przy kierowcy musiałem zdjąć wycieraczkę od strony kierowcy. Po założeniu i uruchomieniu po paru ruchach mechanizm unosi się do góry i zaczyna obcierać o maskę samochodu. Być może problem był już wcześniej tylko go nie zauważyłem. Ktoś wie w czym tkwi problem i ile ewentualnie będzie kosztować naprawa? Pozdrawiam Edytowane 29 Maja 2014 przez Abananesko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Przecież jak ramię jest dobrze dokręcone to nie ma prawa się odchylić. Mechanizm wycieraczki jest przekręcony 2 śrubami do karoserii, do tego jest jeszcze taka czarna blacha przykrecona 4 śrubami. Jak to wszystko jest złożone dobrze ( a źle się nie da złożyć) to nie ma szans, żeby ramię wycieraczki haczyło o maskę. Żeby wymienić pióra wycieraczek, wkładamy kartę do slotu i wajcha od wycieraczek na sam dół, wtedy ramiona ustawiają się w skrajnej pozycji na szybie. Wymiana obu wycieraczek to max 1 minuta, nie trzeba mocno odchylać ramion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi