meganecoupe02 Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 3 nie skanujemy all . tylko z ciekawości można wcisnąć bo w 90 procentachpokaże że coś mamy ale nie znajduje w bazie Ja skanowałem all, jak widać tu się myliłem. 4 wybieramy pojazdodpowiadający badanemu Ja to robiłem na początku w ddt2000, wybierałem auto, zamykałem i włączałem light. Nie wiem czy tak powinno być, jak włączam light podczas działania ddt2000 to wyskakuje czerwony ekran, żeby najpierw zamknąć ddt2000. 5 wybieramy komponenty które nas interesują np ecm abs itp. i wtedy wciskamy lornetke z select powinno pojawić się typ sterownika i numer chociaż niekoniecznie numer. U mnie przeważnie zawsze pokazuje numer, ale nie pokazuje części i szczegółów błędów. 6 Jak nie pojawi się typ sterownika można zapodać z bazy ręcznie Rozumiem, że wybieramy z listy dostępnej po lewej stronie? Mam tam do wyboru kilka komputerów (np Fenix czy sirius). No cóż, muszę jeszcze się trochę podszkolić Będę działał, może kiedyś się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Ja to robiłem na początku w ddt2000, wybierałem auto, zamykałem i włączałem light. Nie wiem czy tak powinno być, jak włączam light podczas działania ddt2000 to wyskakuje czerwony ekran, żeby najpierw zamknąć ddt2000. Staraj się działać na light pełny program używaj tylko do konfiguracji kabla. Model da się również wybrać w wersji light naciskając / przy okienku project Dodam że u mnie jak bateria jest słaba w netbooku to czasem dzieją się różne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 pawelsonx, chyba masz szklaną kulę :) Jak podłączałem to rzeczywiście bateria w laptopie była na wykończeniu, teraz wiem że musi być naładowana/podłączona do zasilania. Czyli tak: 1) w ddt2000 konfiguruję kabel i wyłączam program (stop ddt) 2) Włączam ddt light i tam wybieram model i dalej biorę się za zabawę z poszczególnymi podzespołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Widzę temat idzie do przodu. Ktoś potwierdza informację matti2515, że nie da rady łączyć się z samochodami wyprodukowanymi wcześniej niż w 1999r ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 jak na razie potwierdzone że nie działa z fenix 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Jestem po kolejnym podejściu, ze wskazówkami pawelsonx trochę ruszyłem z miejsca :) dCi: Ręcznie dopasowałem komputer, ale nie mam do końca pewności czy to jest ten, który być powinien. Wszedłem do trybu podglądu parametrów na żywo i już cosik pokazywało (francuski :-( ). Dodam, że mam odłączony fizycznie zawór egr i w miejscu gdzie jest o nim mowa, na wolnych obrotach pokazuje informację "zwarcie z masą" (tak myślę), po dodaniu gazu informacja znika i pokazuje "coś tam + BAT". Zmieniają się też inne parametry, ale to są jakieś procenty i jest tego dużo. Prędkości pojazdu nie pokazuje, albo jechałem za wolno z laptopem na kolanach. Także postęp jest. F4R: Zadowolony znalazłem opis komputerów silników benzynowych, wsiadłem do Scenica, żeby sprawdzić czy zadziała i w momencie zczytywania błędów bez ostrzeżenia padła bateria w lapku więc odpuściłem bo o 1 w nocy nie chciało mi się go ładować, a do tego padał deszcz :-| Mam nadzieję że dziś powalczę od nowa 8-) Dodaję link, gdzie można podejrzeć jaki silnik ma jaki komputer: https://www.cdif2.com/?section=/mozliwosci/...&result=21# (link dzięki kol. andzio z mckp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YatZeck_WAWA Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 https://www.cdif2.com/?section=/mozliwosci/...&result=21# Zasadniczo dużo jest danych i silnik, który mam prawdopodobnie w mojej Scenicy jest opisany i jako CAN i jako "nieCAN". Silnik 1.9dCi F9Q ver.44C1 2002... Bosch EDC 16 Silnik 1.9dCi F9Q ver.4CC1 2002... Bosch EDC 16 Zatem wg. wszelkich prawideł powinno się zagadać z tym komputerem na 2 sposoby. Może jest jakaś specjalna procedura postawienia pojazdu w tryb "diagnostyczny" oraz kolejność podłączania kabelków? Y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 w ddt2000 można zmieniać protokoły diagnostyczne najprościej jest kliknąć na wykryty sterownik prawym przyciskiem myszy i tam z podmenu wybrać tryb komunikacji. Nie znaczy że to zadziała ale można spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YatZeck_WAWA Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 wykryty sterownik I tu jest pronbelm, bo w Scenicach 2005 nic nie wykrywa na różnych urządzeniach, jakie miałem:) Y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw7 Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Pozwolę sobie przywrócić temat bo mnie zaciekawił kabel musi być na chipie ftdi w moim przypadku działa taki. Jutro porobię zdjęcia wnętrzności http://allegro.pl/listing.php/search?strin...p;change_view=1 Tak z czystej ciekawości rozebrałem ELM'a 327 Ver 1.3a i co widzimy wewnątrz ? .. poza tym że jest to wersja 1.2a - na obudowie 1.3a Taki sam FTDI FT232BL , który jest jedynie konwerterem USB - RS232 czyli odpowiada za komunikację praktycznie nieobrobionego sygnału z linii K&L w przypadku interfejsu KKL I tu widać że ELM jest rozbudowany o część odpowiedzialną za komunikację z komputerem pojazdu : czyli o mikrokontroler PIC18F2480-I/SO (można by pokusić się o wylutowanie PIC'ka ,zgranie i obróbkę programu ale to już nie na mój umysł - znaczy się wylutować i odczytać nie było by problemem nawet z tymi narzędziami które posiadam (doświadczenia z czasów "darmowej" Wizji i Cyfry ;o) ) , gorzej by było z obróbką programu ,dostosowywaniem do programów diagnostycznych ... wiem , wiem ... rozmarzyłem się ;o) - ale marzenia nic nie kosztują . Tak czysto gwoli poinformowania o zaobserwowanych zjawiskach te moje rozmyślania . EDIT: A co do DDT2000 to po próbie odpalenia w jakiejkolwiek przeglądarce wyskakuje w dole okna " Check your browser compatibility and VBScript support " i nie mogę niczego wybrać : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 ddt2000 odpalamy w ie co do podróbki elm327 to zamiast chipa elm327 zastosowano procesor pic z odpowiednim wsadem i konwerter ftdi da sie to przerobić na kabel kkl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw7 Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Zacytuję samego siebie po próbie odpalenia w jakiejkolwiek przeglądarce Napisałem wyraźnie a przynajmniej mi się tak zdawało . EDIT : Być może że mam coś nie tak ale raczej podejrzewam trefną instalkę bo to samo na siódemce w stacjonarnym i na XP w lapku się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 na zdjeciu jest firefox a w ie po odpaleniu trzeba zezwolić na otwarcie zablokowanej zawartości jak nie działa to masz cos nie tak z programem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw7 Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 TU Rozwiązanie problemu odpalania programu DDT2000 - mój post z 15.11.2010 godz 01:43 ( nie mogę znaleźć direct linka do tego postu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baranekl Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Koledzy a jak wygląda sprawa z tłumaczeniem? Są jakieś postępy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi