pikpik Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Czy na VAG KKL ruszę coś w M2ph1 oprócz ECM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolszak Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 No niestety K7M na sterowniku Simensa S115300121 (podobno Fenix 5?) nie działa z racji braku definicji w bazie. Niestety u mnie nie wykrywa też poduszek i ABS. Wykrywa za to klimatyzację. Jeśli ktoś wie jaki moduł ABS (bo o ten mi najbardziej chodziło) jest montowany w silnikach 1.6 dla scenica I ph I to może podrzucić informację, będe wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek2k Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 (edytowane) Podpiąłem się pod Scenic'a 1,6 16V 2000r (interfejs KKL od Viaken'a). Po skanowaniu przyciskiem All pokazuje mi trzy moduły: ECU (rozpoznaje), ABS i Airbag - dwóch ostatnich nie rozpoznaje. Przeczytałem cały powyższy wątek, dodatkowo wszystkie wypowiedzi z tego wątku http://www.elektroda...1286164&start=0 ale żadna dyskusja nie wnosi ostatecznego jak dla mnie rozwiązania problemu, polegającego na nierozpoznaniu danych modułów. Piszecie, że trzeba ręcznie wybrać moduł z lewej strony programu, ale czy to robić metodą prób i błędów? Skoro przycisk All nie rozpoznał modułu to nie wiem jakiego rodzaju mam sterownik do np ABS'u. Z mojego doświadczenia z kabelkiem KKL wywnioskowalem że ważne też są sterowniki. Na oryginalnych które dostałem na płytce też miałem problem ze skanowaniem mojego Scenica. Zainstalowałem najnowsze z sieci i problem zniknął. Pozdrawiam Edytowane 12 Czerwca 2012 przez janek2k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpolud Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Czy za pomocą interfejsu VAG KKL oraz oprogramowania DDT2000 jest możliwość podglądu wskazań sond lambda oraz kasowanie błędów w aucie takim jak w profilu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CloNu Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) Witam.\ -wymieniłem obie sondy lambda na nowe, mam problem z kontrolą emisji spalin (świeci kontrolka) po podłączeniu się przez OBD2 wyświetlane są dwa błędy dotyczące przedniej sondy lambda, pierwszy to brak zasilania grzałki sondy, drugi to brak odczytu napięcia samej sondy, wchodząc na LIVE parametry program diagnostyczny pokazuje wszystko w porządku, tzn. płynnie zmieniające się napięcie w zakresie 0,1 do 0,9V na obu lambdach, za pomocą multimetru wiem że napięcia na grzałkach są i mają pełne napięcie akumulatora, oraz same grzałki posiadają 7,9 oha na w pełni rozgrzanym silniku, przed montażem zimne miały nieco ponad 4 ohm Będąc zdziwionym sytuacją samodzielnie doprowadzałem do powstania błędów np. odłączając sondę, po zgaszeniu powstałe błędy można usunąć programem diagnostycznym ale wyżej opisane dwa zawsze zostają. Sprawdzone jest to dwoma programami i urządzeniami za pomocą złącza OBD2. (CLIP i ddt200) Podsumowując lambdy pracują płynnie w swoich zakresach Grzałki posiadają opór i jest doprowadzone do nich napięcie Komputer nadal widzi błędy, po czyszczeniu pamięci błędy są odnawiane. ECU to sirius32 Co proponujecie Dodano: 22 lip 2012 - 14:06 dziś zamieniłem sondy miejscami i nadal wyświetlany jest błąd przedniej sondy i zasilania jej grzałki więc sondy mniemam 100% sprawne każdy przewód sprawdzałem (mierzyłem) od styku ECU do samej sondy nie ma żadnych przerw Edytowane 21 Lipca 2012 przez CloNu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbi16 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Nie będę więcej przedrzeźniał przedmówcy :) Witam, Jak kupowałem swojego scenika to w serwisie RENAULT podłączyli mi go do kompa i były błędy w obwodach sond lambda nie pamiętam dokładnie o co chodziło ale na pewno z grzaniem było także coś nie tak. Gość powiedział, że jak wszystko jest ok (napięcia)to nie ma co sie przejmować tak czasami jest. Regulamin pkt.5.13 - cytowanie P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekx303 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam , nie dawno w megi dti zapaliła się kontrolka od świec i już nie zgasła , z autem nic się nie dzieje , nie kopci , nie włącza się tryb serwisowy , odpala normalnie . Podłączyłem ją pod kompa czyli DDT i pokazało jakieś dwa niewiadome błędy i je wykasowałem . Przez tydzień było wporządku i wczoraj znowu się zapaliła i już nie zgasła , więc znowu się podpiąłem ale teraz poprawnie bo pod dobry ECM i wyszło coś takiego troche sporo tego wyszło i po tłumaczeniu tych błedów mam trochę mentlik w głowie , wykazało sondy i czujnik stuku których ten silnik raczej nie mam , a z resztą błędów to powinien chyba tryb awaryjny się właczyć , co wy na to , Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez przemekx303 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale Syrusy to chyba były w benzynie nie w dieslu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekx303 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Program łączy mi się tylko z tym sirius32 , więc może stąd te niektóre błedy jak w benzyniaku . Pawelsonx ma też diesla i łaczy się też przez siriusa , poniżej wolne tłumaczenie trnslatorem czujnika spalania stukowego czujnik położenia przepustnicy Czujnik ciśnienia w kolektorze ząb sygnał z czujnika / target koło zamachowe Czujnik temperatury powietrza Czujnik prędkości pojazdu ogrzewanie Kwota kontrola sonda sonda sonda dalsza kontrola rozrządu SHIFTER krwawienie kanister poleceń tempomat zwolnić przekaźnik sterowania siłownika Pompa kontrola paliwa przekaźnik Temperatura wody kontrola światło ostrzegawcze kontrola wskaźnik mil katalizator zanieczyszczenie niewypał dtc 1014 dtc 1011 Trochę poszperalem dokładniej i wychodzi że niestety masz chyba rację , dlatego takie głupoty wychodzą. Pytanie więc dlaczego DDT połączył się przez siriusa, a powinien przez MSA . Może ktoś od DTI napisze jak się łączy ? A tu taka mała ściągawka http://www.autodata.ru/pics/pindata2005/t2/renault.htm Dodano: 14 sie 2012 - 18:02 I sprawa się wyjasniła , na szczęście P_r_z_e_m_o miał rację. Dzisiaj byłem u kolegi na warszracie który ma jakiś tam interfejs diadnostyczny i podpiął megi , wskazał sterownik czyli EDC15 i poszło. Dwa błędy 1011 i 1014 tak jak w DDT 1011- czujnik prędkości pojazdu 1014- zawór EGR Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez przemekx303 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddt2000 Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Witam! Pozwoliłem sobie zebrać na jednej stronie wszystkie dostępne tłumaczenia do programu ddt2000 (są wśród nich spolszczenia do megane i sceników, oraz ddt light). Zapraszam do wrzucania znalezionych przez siebie tłumaczeń, a także własnych. Adres strony: KLIK Na stronie dostępne są tłumaczenia chyba wszystkie jakie da się znaleźć w internecie. Dodatkowo jest dział poradniki i słownik który ułatwia tłumaczenie. Od wczoraj dostępne są jeszcze 2 programy ( KLIK ) Pierwszy z nich DDTTrans - przetłumaczony przezemnie, służy do łatwiejszego tłumaczenia plików xml programu DDT2000. Jest prosty w obsłudze i na pewno szybciej się nim tłumaczy niż wbudowym builderem. Pozwala także na porównywanie dwóch plików, wyszukiwanie nieużywanych nazw parametrów, niestety lub stety nie edytuje on wyglądu modułów, a jedynie treść. Z powodu innego kodowania znaków w rosji i innych problemów nie są przetłumaczone przyciski Otwórz i Zamknij (pracuje nad tym z autorem programu) tak więc instrukcja obsługi: Są 3 przyciski ze znakami zapytania. Pierwszy służy do otwierania pliku referencyjnego (nie musimy go otwierać), drugi służy do otwierania pliku do tłumaczenia, trzeci zaś do zapisu tłumaczenia. Drugi - DDT RFA służy do analizowania logów z programu DDT2000. Program jest niespolszczony bo wydaje mi się że nie ma takiej potrzeby (W przypadku gdyby była proszę o kontakt przez w/w strone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Witam Czy ma ktoś bazę 680mb do tego DDT2000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzywa Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) Witam bawiłem się programem chciałem zwiększyć sobie trochę obroty ale nie pojawia mi się to okienko od zmiany obrotów ,miałem okienko z pokazaną temperaturą silnika ,obrotami na bieżaco jakie są w czasie rzeczywistym ,ale to co zaznaczyłem na czerwono nie pojawiło mi się ? Jaka może być przyczyna tego ,czy da się zwiększyć obroty ? bo po przeczytaniu posta wydaje miże tak a to mój zrzut ekranu z programu Edytowane 24 Lutego 2013 przez grzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzwonek Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Witam Auto Renault Megane Scenic I 1.9 Dti z 1998r. Kupiłem taki kabelek jak na tej aukcji: http://allegro.pl/ddt-2000-renault-megane-scenic-clio-kangoo-do-2007-i3055102998.html Posiadam program ddt2000 z bazą ok. 600 mb. W standardowych ustawianich portu zmieniłem tylko numer portu com (z 5 na 1) oraz zmieniłem Latency timer z 16 na 1. Robie skanowanie i wyszukuje mi takie sterownik: Potem klikam żeby szukać błędów i pokazuje: No failure detected ABS-VDC - No device definition in database, unable to detect failures Airbag-SRS - No device definition in database, unable to detect failures ECM - No device definition in database, unable to detect failures Spróbowałem ręcznie wybrać ECM i połączył mi się jedynie z tym: Przy skanowaniu błedów pokazuje że nie znalazł błędów. Ale nie można podejrzeć nic w trybie rzeczywistym. Dodam że podczas skanowania błedów tylko zapłon włączony, a podczas próby podejrzenia pracy rzeczywistej uruchomiony silnik. Próbowałem już różnych baz i wersji programu oraz ustawień portu i niestety dalej nic. Czy ktoś pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Wywal badziewie i poszukaj kogoś z CLIP-em. Nie jesteś pierwszy i nie ostatni, co przez to byle co, nie potrafi się z Renówką dogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrewW Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Próbowałem już różnych baz i wersji programu oraz ustawień portu i niestety dalej nic. Czy ktoś pomoże ? Kolego, też kupiłem dedykowany kabelek wraz z najnowszą bazą (taka ponad 600MB). Ten sam problem, co u Ciebie - silnik 1.9 dTi F9Q736. Sprzedawca zapewniał, ze z dTi współpracuje bez problemu. Udało mi się połaczyć tylko z ECU (po ręcznym wyszukiwaniu z całej bazy, bo sam nie wykrył - błędów nie stwierdzono - tutaj powiedzmy jest OK). Niestety z ABS i AIRBAG nie połączył się. Ja wyleczyłem się z DDT. Może przy innych modelach, silnikach jakoś to działa. U mnie nie chciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi