krzysiekk1973 Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Witam! Mam prośbę do Woytusia - dałbyś namiar na magika z Gniezna?? Mam do aktywowania tempomat w meganie III 1.5 dci, a wybieram się niebawem do Poznania więc Gniezno nie daleko. Bardzo proszę o info - z góry dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacholek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam wszystkich. Mój problem z aktywacją tempomatu już trwa. Na szczęście przyszło częściowe rozwiązanie. Clip w wersji 137. Mój problem spowodowany był zbyt nowym autkiem. Jego MTC było niedostępne bo nie było go jeszcze na wydaniu płytowym a jedynie przez renault.net. Po dokonaniu aktualizacji Clip komunikuje się całkowicie prawidłowo i włączyłem sobie tempomat w liczniku. Niestety nie wiem jak włączyć go w komputerze wtrysku. Nie ma tam podobnej opcji jak w liczniku. Czy ktoś może robił coś podobnego dla wtrysku? Co i gdzie mam zmienić by zadziałało? W przyszłym tygodniu mam wyjazd. 3000km i jazda bez tempomatu naprawdę mi się nie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Obawiam się iż jak nie masz aktywnego w ecu silnika to clipem nie zrobisz tego, można to zrobić renault commannderem lub reprogiem z odpowiednio zmodyfikowanym plikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacholek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Reprog'a też mam tylko nie ma właśnie tego odpowiednio zmodyfikowanego pliku. Co i jak trzeba zmodyfikować? Jak wygląda taki plik. Pewnie nie wszystkie sterowniki mają wyłączone tempomaty. Bardzo by mi się przydał ten namiar na tego czarodzieja z Gniezna. Może już wie jak to zrobić mniej inwazyjnie bez wyjmowania modułu z auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Jak potrzeba to posiadam renault commandera i pewnie temat by się opanowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacholek Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Podjechałbym tyle, że to 290km w jedną stronę. Poza tym jak wcześniej pisałem samochód jest na gwarancji więc nie chciałbym coś skopać. Zależy mi na sprawdzonej metodzie. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez Wacholek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Metoda jak każda inna, reprogiem robi sie to samo tyle że najpierw fleschuje się sterownik i potem podkłada spreparowany config jako kopia sterownika zrobiona przed fleschowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacholek Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) A gdzie w Clipe można sprawdzić wysterowanie przycisków tempomatu? Podobno da się te na kierownicy. Nie da się tego w konsoli środkowej gdy tempomat nie jest aktywny w sterowniku silnika. Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez Wacholek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Zerknij do UCH Edit instalacja leci do sterownika silnika Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osis Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Proszę o pomoc w sprawie aktywacji tempomatu. Otóż funkcja tempomatu mi działa lecz na tablicy nie wyświetla mi żadnej informacji . Podczas próby aktywacji tempomatu w desce rozdzielczej ( w UHC ) wyświetla mi komunikat ,że funkcja nadrzędnego typu nie może być włączona ? Pewnie jeszcze gdzieś trzeba to aktywować - tylko gdzie ?! Dodam ,że na tablicy mam kontrolki - widoczne podczas testu . PILNE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Sprawdź czy clipem da radę aktywować jak nie to: Programowanie licznika, zmiany w eepromie licznika lub renault commander pomoże Jak masz kogoś w okolicy z sprzętem to zrobi jak nie to mogę pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Proszę o pomoc w sprawie aktywacji tempomatu. Otóż funkcja tempomatu mi działa lecz na tablicy nie wyświetla mi żadnej informacji . Podczas próby aktywacji tempomatu w desce rozdzielczej ( w UHC ) wyświetla mi komunikat ,że funkcja nadrzędnego typu nie może być włączona ? Pewnie jeszcze gdzieś trzeba to aktywować - tylko gdzie ?! Dodam ,że na tablicy mam kontrolki - widoczne podczas testu . PILNE !!! Na jakiej wersji Clipa działałeś? Jak model i rocznik samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOktik Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Sprawdź jeszcze we wtrysku. Ostatnio aktywowałem w clio III i trzeba było w dwóch miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Będę miał dwie megany z silnikiem benzyny i postaram się rozwiązać problem nie działającego tempomatu Już wiem że na 100% jest wyłączony tempomat w sterowniku silnika Po świętach będę dalej drążył temat Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacholek Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Mogę potwierdzić, że i mojej Megane jest pełna instalacja wraz z licznikiem do tempomatu. Bez problemu aktywowana funkcja w liczniku. Niestety w sterowniku silnika brak opcji pomimo sprawdzenia drożności wszystkich przewodów. Wszystko zgodne ze schematem. Jeżeli ktoś ma jakiś patent, który umożliwi mi aktywację tempomatu bez utraty gwarancji(wymian sterowniak) na pewno będę zainteresowany tym rozwiązaniem. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi