papa22 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 w instrukcji od filtra MANN jest baaaaaaaaaaaaardzo dokładnie opisane jak to zrobić - poniżej do pobrania dla leniwych A może mógłbyś mi pomóc i podrzucić link z instrukcją do Scenica III 1,5 dCi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 ostatnio mi pośmiarduje przy pierwszym uruchomieniu klimy więc postanowiłem i ja się przyjrzeć filtrowi kabinowemu, wymieniałem go ostatnio w ASO, ale jak dorwałem taką czytelna instrukcję wymiany więc zabrałem się do dzieła, niestety doszedłem tylko do 3 punktu (czyt. obrazka)instrukcji mianowicie przy próbie zdjęcia maskownicy nad schowkiem trzy zatrzaski poddały się nawet łatwo niestety dwa zaczepy mocujące tą maskownicę od strony panelu klimatyzacji nie chciały za chiny poddać się, po dokładnej analizie obrazków w instrukcji wymiany filtra oraz sprawdzeniu sytuacji jaka jest w samochodzie zauważyłem, że wersja auta użyta do zdjęć wspomnianej instrukcji nie posiada tych dwóch mocowań maskownicy od strony panelu klimatyzacji aż nie chcę pomyśleć ile jeszcze zonków napotka się po drodze wymiany filtra swoją drogą samochód w którym nie można samodzielnie zmienić filtra kabinowego nie powinien uzyskać homologacji :) dla tego procesu w megi III :) może któryś z kolegów zdejmował tą maskownicę i podpowie mi jak zwolnić te nieszczęsne zaczepy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COWON Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Musisz pociągnąć i wreszcie puszczą. Jak nie były jeszcze demontowane to wiadomo, ze wszystko jest na ciasno. Puści na 100% - mocno pociągnąć i tyle - bez obaw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nim Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Witam Nie chcę zakładać nowego wątku, bo sprawa jest błaha ale nie daje mi spokoju. Ostatnio wymieniałem filtr w zwykłym serwisie (przy okazji odgrzybiania). Nie wiem czy mi przypadkiem nie wyrzucili części tapicerki. Czy ktoś mógłby wrzucić zdjęcie przestrzeni pod schowkiem pasażera. Czy jest tam jakiś element maskujący u mnie aktualnie wygląda to jak na zdjęciu. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 u mnie wygląda to podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nim Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 u mnie wygląda to podobnie. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Z tą tapicerką na podłodze jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Wprawdzie do Scenica ale na stronie filtrona znalazłem instrukcję wymiany filtra bez rozbierania schowka - powinno być podobnie? Scenic Filtron.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Rowniez wczoraj wymianielem filtry w swojej megi III najwiekszy bubuel moim zdaniem to za maly otwor na sam filtr kabinowy, bez zgniecenia go nie da sie wlozyc. Warto zaopatrzyc sie w pendzel taki jak do malowania kaloryferow (zagiety) aby oczyscic dobrze skraplacz i odkurzacz z bardzo waska ssawka aby wyciagnac syf ktory wpadl miedzy skraplacz a plstikowa obudowe u jego dolu. No i latarke.. Filtr powietrza za to pomyslany wzorowo:) Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Witam użytkowników megane, Własnie stukneło mojej 30 tys i postanowiłem wymienić olej, filtr oleju, filtr powietrza i kabiny. Pojechałem do "swojego" mechanika (nie jeżdże do ASO na przeglądy, nie stać mnie na płacenie za wymianę oleju 700zł) Wymiana oleju spoko, tylko podkładka pod korek którą kupiłem w ASO kosztowała 10,20 zł, filtr oleju trochę niewygodnie, ale poszło, powietrza OK. Podeszliśmy do filtra kabiny no i zaczęło się. Instrukcja podaje wyjęcie schowka no to próbowaliśmy zacząć od tej listwy nad schowkiem, oczywiście delikatnie co by nie urwac czegoś. Nieszło. Wsiadłem w samochód podjechałem do DAKARU na Modlińskiej wszedłem na halę i pytam się mechanika jak oni to robią. Mówi, żeby nie ruszać schowka bo to niewiele da, tylko odpiąć ostatni plastik w tunelu po stronie pasażera i tam jest dojście do filtra. Miał rację, odpieliśmy ten plastik (3 spinki w tym 2 metalowe krokodylki najlepiej je szczypcami od tylu zagnieść) i patrzymy a tam po odkręceniu osłony dziura... moze z 10cm a filtr ma 20cm Mówię kurna no na pewno jest coś nie tak, z powrotem w samochód i do DAKARU a mechanik mówi, ze tak francuzi zrobili i nowy filtr przed włożeniem trzeba...zgnieść. Róże już rozwiązania we francuzach widziałem, ale to kretyństwo przeszło nawet moją dość bujną wyobraźnię. ODRADZAM SAMODZIELNĄ WYMIANĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 tylko podkładka pod korek którą kupiłem w ASO kosztowała 10,20 zł, Przypuszczam, że jest we wszystkich R taka sama, ja za swoją zapłaciłem chyba 1,6 PLN z sklepie motoryzacyjnym. To jest typowa uszczelka, trzeba tylko znać jej średnicę wewnętrzną i zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Róże już rozwiązania we francuzach widziałem, ale to kretyństwo przeszło nawet moją dość bujną wyobraźnię. ODRADZAM SAMODZIELNĄ WYMIANĘ Tyle, że w ASO też nie odkręcają schowka. Robią dokładnie jak powiedział mechanik - zgniatają filtr. Przy okazji połamią zaczepy od plastików i takie to ASO. p.s. za 300zł też da radę wymienić olej w ASO - ten sam olej tylko na fakturze inaczej się nazywa, no i trzeba mocno się uprzeć by było taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 czy któryś z kolegów mógłby wstawić zdjęcia co dokładnie odkręcić, pociagnąć, zdemontować żeby zmienic filtr kabinowy w MIII? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Temat był już przerabiany, nawet instrukcja się pojawiła na forum. Użyj opcji szukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Moim zdaniem i tak wygodniej jest wyjąć schowek żeby mieć więcej miejsca na oczyszczenie. operacj azajmuje może 5 min Edytowane 14 Listopada 2012 przez Tytan555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi