Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Światła do jazdy dziennej

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy

podepnę się do tematu - jeżeli zakupiliście ledy, lub planujecie zakup, to obowiązkowo musi być homologacja i jeżeli można coś zasugerować kupcie z diodami SMD, o niebo świecą lepiej od każdych innych super coś tam zwykłych...

czy firma będzie Osram, Philips czy Droga na Ostrołękę, ważne są ledy...

pozdrawiam

Problem w tym że każde mają homologacje tylko że nie wiele z nich jest prawdziwą homologacją. Można mieć piękne ledy z homologacją a jak przyjdzie co do czego to mandacik. Mało tego, z tego co mi się wydaje mało kto wie a może nawet nikt nie wie jaka ta homologacja powinna być żeby była zgodna z polskim prawem.

no i właśnie tu jest cały problem, bo pan z MO i pan z SKP przypuszczalnie wiedzą, że na kloszu reflektora winno być E+numerek w kółeczku (gdzie numerek to kraj, np. 20 to Polska) gdzieś obok napis RL (ciućmoki mają nawet DRL :)) + numer homologacji.

teraz sytuacja praktyczna: pan z MO zatrzymuje na drodze kierownika, bo ma kaganki zamiast świateł. o ile 1/4 albo więcej wypalone, to sprawa jasna (DR do zatrzymania), ale jeśli te świeczki świecą wszystkie to pan z MO może co najwyżej odczytać zapis ze szkła (a teraz każdy kupuje lampy z napisem RL) i rozłożyć ręce, bo przecież nie wlepi mandatu komuś, kto ma lampy z homologacją holenderską, bo jak mu udowodni, że takiej homologacji rzeczywiście nie ma?

no może zabrać DR i odesłać do kontrolnego badania z SKP, ale ten też powinien - widząc ten zapis - rozłożyć ręce i badanie pozytywnie zweryfikować. wszak nie będzie się z koniem kopał. a koń może być naprawdę duży.

ani pan z MO ani pan z SKP nie mają odpowiednich przyrządów do zbadania natężenia i powierzchni świateł. a jeszcze się nie zdażyło, by jakiś kraj podważył homologację drugiego w oświetleniu.

dlatego konsekwentnie wykorzystuje się tę lukę w braku przyrządów i sprzedaje totalne byleco. na pocieszenie może być fakt, że nie tak dawno temu nie było na drodze przyrządów np. do kontroli przyciemnienia szyb czy głośności tłumika. dziś to już nie nowość.

Ja do lamp Helli dostałem wyciąg z homologacji, ciekawe do ilu chińczyków jest coś takiego :)

Co do mierników natężenia to znając pomysłowość miłościwie nam panujących to coś takiego może się za jakiś czas pojawić.

czy firma będzie Osram, Philips czy Droga na Ostrołękę, ważne są ledy...

Nie tak do końca bo ważna jest też konstrukcja odbłyśnika (jeśli mówimy tylko o świeceniu). Dupnie rozwiązana optyka i świecić owszem będzie ale bardziej ledowo (punktowo).

To jest 1 z wad chińczyków, minimalne przesunięcie lampy i już jej nie widać jak potrzeba.

a czy jest możliwośc założenia dziennych zamiast halogenów w Megane IphII :) chodzi mi o opcję plug&play bez zadnych kombinacji i rzeźby :) oczywiscie swiatła muszą być z homologacją i cos troszkę lepszego...podrzuci ktoś jakiś link :) ;)

oczywiscie swiatła muszą być z homologacją i cos troszkę lepszego...podrzuci ktoś jakiś link :) :)
nie wiem, jak tam średnica jest, ale szukaj u HELLA, WAŚ a może WESEM sprawdź - http://sklep.wesem.pl/7/6664/Swiatla_do_jazdy_dziennej_typu_HM4#14230

Dodano: 01 sie 2012 - 21:38

Zwróćcie uwagę na opis: "... Sterownik przeznaczony do reflektorów z homologacją RL. ..."
khemmm... jak reflektor ma homologację RL, to nie potrzebuje już tego ustrojstwa :)