airbites Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 TRW raczej szły jako pierwszy montaż w megane II. Tak jak u mnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 No nie wiem. Jak kupowałem MII to mięciutko wybierała nierówności, auto jakby płynęło po drodze. Jak na podusi, wiecie o co chodzi. Jak okazało się po kilku latach użytkowania, że amorki są do wymiany, kupiłem KYB gazowo-olejowe + sprężyny od KYB przód/tył i zawieszenie stało się dużo twardsze więc raczej to nie było to co na pierwszym montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Bo oryginalnie nie były montowane po prostu olejowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 No nie wiem... dlatego napisałem to co napisałem 4 godziny temu, pbet napisał: ceniłem sobie komfort jazdy na oryginalnych, które były chyba olejowe. Ale kolega zaprzeczył... 4 godziny temu, LICHU napisał: Oryginalne były olejowe gazowe. Teraz już żadko stosuje się olejowe. Olejowe mają gorsze właściwości z tego co czytałem. Może ktoś jeszcze będzie wiedział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 A jest to jakoś oznaczone na amortyzatorach? Ja zapewne mam jeszcze fabryczne amorki w aucie, mógłbym sprawdzić może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Może kolega @Lionel2000 będzie wiedział? Gdzieś czytałem, że zna się na rzeczy. Tu coś znalazłem: Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LICHU Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Pracuję w ASO i sprawdziłem były olejowo-gazowe montowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Ok. Ciekawe zatem dlaczego moje MII się utwardziło. Nie zwracałem uwagi na kropki wybierając amortyzatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LICHU Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zawsze jest tak, że jak założysz nowe amorki i sprężyny jest twardziej niż wyeksploatowane zawieszenie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 No jasne, to jest oczywiste. Tylko charakterystyka nowych była dużo mniej komfortowa niż starych. Bardziej mi się podobała miękkość starego zawieszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LICHU Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Chyba zaryzykuję i wezmę te monroe są delikatnie tańsze a za te 70zł kupię odboje. Jeszcze się zastanowię do poniedziałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Monroe to nie ryzyko, to bardzo dobra decyzja. Szczerze mówiąc myślałem, że ta marka jest droższa od KYB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Ale to olejowo-gazowe weźmiesz ostatecznie? Daj znać w ogóle później po wymianie co wybrałeś i jak się sprawuje. Mnie niedługo również będzie to pewnie czekać niestety. Swoją drogą wymiana przednich jest równie prosta jak w Megane I, wie ktoś? W poprzednim robiłem to sam i w zasadzie mega prosta sprawa. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LICHU Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 PANOWIE !! Wprowadziłem was w błąd moja wina ! Jeszcze raz sprawdziłem ORYGINALNIE MONTOWANE AMORTYZATORY W MEGANE II BYŁY OLEJOWE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Czyli jednak, jak @pbet zamontowałeś olejowo-gazowe to zmieniła się odczuwalnie charakterystyka pracy zawieszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi