bania Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Tommi, mam już nowe linki i są trochę inne niż te w aucie(pewnie jeszcze oryginalne) jak będę miał możliwość to zrobię zdjęcia. Jeżeli chodzi o ten otwór nie ma tam nic gumowego tylko całość jest metalowa. Wkładałem tam śrubokręty i próbowałem to wyjąć, powiększyć ten otwór w który wchodzi linka ale nic z tego. W tej chweili przyszło mi do głowy żeby go rozwiercić na tyle żeby weszła nowa linka? Nie mam lepszego pomysłu! Zastanawia mnie tylko to że na forum inni nie mieli takich problemów więc o co chodzi?! Poza tym wymiana linek jest fabrycznie przewidziana w tym modelu więc nie mogli tego zrobić "na stałe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Tez sie zgadzam ze musi byc jakas metoda... Rozwiercanie w tym przypadku to obejscie problemu ale tak napewno w fabryce nie robią... o fotke pytam bo zastanawia mnie rozmiar tej koncowki ktora ma przejsc przez ten otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bania Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) Dodaje zdjęcia linki Edytowane 3 Września 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Jesli chodzi o tą metalowa spinke/okragla na koncu to nie wydaje sie duza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 (edytowane) Dopiero dziś zdjąłem koła i okazało się że przyczyna słabego ręcznego po lewej jest prozaiczna - klocka juz prawie nie ma. Dziwi mnie to że po prawej klocka było sporo tak z 5mm. Czyżby ktoś był oszczędny i wymienił tylko z jednej strony, chyba małoprawdopodobne. Może być inna przyczyna nie równego brania kolcków - jakaś nieprawidłowość? Od badania na SKP zrobiłem około 400km a tam tylko na recznym lewe było słabsze, na nożnym tył wyszedł podobnie. Chyba grubość kolcków w przypadku ręcznego ma większy wpływ na efektywność szczególnie gdy jest różnica w grubości między nimi. Pewnie jest kilka typów kolcków do Megi? Edytowane 4 Września 2013 przez kaag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bania Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 (edytowane) kaag, ja miałem podobnie z klockami a przyczyną było źle działające(zanieczyszczone) prowadznice i tłoczek. Wystarczyła mała tubka smaru do prowadnic i dokładne czyszczenie. Edytowane 4 Września 2013 przez bania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Wymieniłem klocki, prowadnice były ok, chodziły leciutko, tłoczek dość ciężko się wkręcał musiałem sobie zaciskiem pomagać ale chyba tak ma być? Czy on się "sam wyreguluje/dopasuje" jeśli wkręciłem go za bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Wszystko sie powinno samo ustawic. Nie jestem pewien czy tylni tloczek jest tez wkrecany....przedni napewno. Tak czy inaczej dopasuje sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) Nie jestem pewien czy tylni tloczek jest tez wkrecany....przedni napewno. Przednie są wciskane, tylnie wkręcane tłoczki. Nie inaczej. Edytowane 20 Września 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 JEstes pewien? Wydaje mi sie ze odwrotnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) Tak jestem pewien, nawet na forum jest opis jak wymienić klocki. I co zrobić z tłoczkami. Tutaj nasz to ładnie opisane Edytowane 21 Września 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Jestem właśnie po naprawie, nasmarowałem linki, chodzą leciutko, no i w końcu prawe koło też trzyma :) ale... Nie wiem czy to wina ręcznego ale hamulce lekko trzymają, tzn obracając kołem słychać lekkie ocieranie klocków o tarcze i czuć lekki opór na kole, to samo jest na lewym kole które nie było naprawiane. Nie czuć żeby klocki się paliły, tarcze też nie są jakoś bardzo gorące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Matys0-zwlaszcza na poczatku to raczej normalne. Jezeli mozesz lekko ręką obkręcić kołem to jest OK. Matys jak to naprawiles? Jak nasmarowales linki? wymieniales linki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 No dziś jak ruszałem z podwórka do tyłu to było czuć dość mocny opór ale jak już ruszyłem do przodu to było ok. Naprawiłem to w ten sam sposób który opisał kolega sanfran. Tylko u mnie od razu trzeba było zwolnić manualnie ręczny w bagażniku. Linki smarowałem olejem w strzykawce i wciskałem go w kołnierz linki i ruszałem linką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Hmmmm Olej nie nadaje sie do smarowania generalnie... Ale rozumiem ideę...a w których miejscach go wstrzykiwales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi