Woytus Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. Ostatnio zacząłem się interesować usługą Live w nawigacji TomTom. Polega ona na tym że w urządzenie wbudowany jest modem z kartą SIM, który co 3 minuty łączy się z centralą i aktualizuje informacje o ruchu drogowym. Od czerwca taka usługa ruszyła również w Polsce. Więc idąc z postępem czasu stwierdziłem że warto wymienić sobie Nawigacje wbudowaną na właśnie taki model- zwłaszcza gdy system TCM (aktualizowanie ruchu drogowego przez RDS z radia), nie działa w PL albo działa testowo niektórych trasach. Więc znalazłem na Allegro takowy wyświetlacz. Trudno było takie coś znaleźć. Bo jak odróżnić zwykłą Navi TomTom do TomTom Live jak wyświetlacze i są identyczne. Jednak są dwa sposoby: 1. Carminat TomTom Live ma z tyłu jedno gniazdo Fakra więcej niż zwykła nawigacja- podłączamy pod to z łącze antenę GSM 2. Jeśli sprzedawca nie wystawił zdjęcia, można poprosić o numery seryjne Nawigacji i po tym adresem, po numerach seryjnych sprawdzić model urządzenia. Instalacja nie jest wcale trudna. Wystarczy odczepić stary wyświetlacz wyjąć, odpiąć wtyczki, podłączyć wszystko do nowego wyświetlacza. Zakupić w Internecie antenę GSM ze złączem fakra – koszt u mnie 50,00 PLN wpiąć takową antenę i zostawić ją pod wyświetlaczem, mocując taśmą lub co kto woli aby podczas jazdy nie jeździła na zakrętach. Ja czekając jeszcze aż kurier przywiezie mi antenę jeżdziłem w Poznaniu bez podłączonej anatemy niekiedy łapałem sygnał i łączyłem się z usługą Live. Zaktualizowałem mapy do najnowszych i nawigacja działa bez problemu. Usługa HD- Trafic działa w całej Europie środkowej i zachodiej. W zachodniej dział od około maja 2010 roku i jest w ofercie w Renault w salonach samochodowych na zachodzi od tej daty- bez problemu można ją dodać do konfiguracji. Jednak na stronie PL trudno szukać jakichkolwiek informacji o Carminiat TomTom Live. Mam też jeden problem. Na tym wyświetlaczu moje radio nie wyświetla mi informacji. Czyli nic nie widać w tym dolnym pasku. Ani nazw piosenek ani jak ktoś dzwoni czy jak chce cos w radiu ustawić. Posiadam radio fabryczne z pokrętłami czyli z wbudowanym bluetooth-em. Navi fabrycznie współpracowała z radiem płaskim bez pokręteł czyli z radiem bez bluetootha. Jak podłączę to radio bez zestawu głośno mówiącego to mam wyświetlane informacje i wszystko jest OK. Moje pytanie czy ma ktoś pomysł co by można zrobić aby informacje z mojego oryginalnego radia z bluetootem były wyświetlane na nowym wyświetlaczu. Może ludzie którzy mają na co dzień styczność z CLIPEM renault mają jakieś informację jaka ewentualną konfigurację by można po zmienić aby to działało. Jedyna co mi przychodzi do głowy to konflikt numerów VIN, między wyświetlaczem a radiem. Jak macie jakieś pomysły to czekam na pomoc. EDIT: 13-12-2011 Problem rozwiązany w wyświetlaczem. Wystarczyło w wyświetlaczu i w radiu przywrócić ustawienia fabryczne. Teraz wyświetlacz wszystkie informacje z rada na bieżąco pokazuje. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Woytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppowski Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Podaję sposób wykupienie usługi TomTom Live dla nawigacji w samochodach Renault: Po zainstalowaniu programu TomTom Home zmieniamy w narzędziach/ustawienia państwo na Niemcy i teraz pięknie pokazuje sie nam mozliwośc wykupienia LIVE, płacimy, czekamy ok 24-36 h na uruchomieni, w navi wpisujemy swoje dane i juz działa pieknie !!! pozdrawiam!! Ps. nie pytajcie o to w Reno bo mówią że w Posce nie działa (kłamią !!??)!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veinte Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 A ile kosztuje koszt oblsugi TomTom live? Platne jednorazowo czy co kwartal, rocznie? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki No popatrz, dwa zdania i już widać P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppowski Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Na dzień dzisiejszy roczna subskrypcja TT LIVE kosztuje 59 euro !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 26 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Kupuję nową Megankę z gamy 2012. Czy będzie ono posiadało mozliwość aktywacji LIVE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Oficjalnie tak, ale nie w Polsce. Ale są sposoby aby ją aktywować w PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 A znasz i czy mozesz się z nimi podzielić? Czy chodzi Ci o metodę polegającą na zmianę języka w programie TomTom Home? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Podaję sposób wykupienie usługi TomTom Live dla nawigacji w samochodach Renault: Po zainstalowaniu programu TomTom Home zmieniamy w narzędziach/ustawienia państwo na Niemcy i teraz pięknie pokazuje sie nam mozliwośc wykupienia LIVE, płacimy, czekamy ok 24-36 h na uruchomieni, w navi wpisujemy swoje dane i juz działa pieknie !!! pozdrawiam!! Ps. nie pytajcie o to w Reno bo mówią że w Posce nie działa (kłamią !!??)!! Kilka postów wyżej masz dokładnie napisane co trzeba zrobić i to działa. Ja przeszedłem przez mękę aby wykombinować jak to za aktywować. Infolinia TomTom wiedziała swoje i cały czas twierdziła że w PL nie da się aktywować usługi Live. Mówili że działa, ale aktywować trzeba na zachodzie Europy. Najlepsze że wybrałem się do Niemiec przy okazji przejechałem się nowym odcinkiem A2 i tam nie zadziałało- znaczy nie dało się aktywować. Najlepsze że potem coś mnie olśniło. Założyłem nowe konto w TomTom Home z lokalizacją domową na Niemcy. Nowe dane login i pass wklepałem do urządzenia w samochodzie i w PL udało się aktywować. Jakie było zdziwienie konta TomTom Polska na Facebooku jak pokazałem im filmik z aktywacji usługi Live w PL. Ogólnie śmiech TomTom tworzy usługę a jego pomoc techniczna nic nie wiem na jej temat. Trzeba samemu kombinować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 A co do samego systemu LIVE, czy sprawdza się on na polskich drogach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Przeważnie się sprawdza, chociaż jako długoletni kierowca po Poznaniu i tak wiem, którędy jechać aby ominąć korki a na początku Navi prowadziła mnie często w korki, chodź nie zawsze. Ale jakoś od miesiąca zauważyłem jak by poprawę w obliczaniu drogi, bo ostatnio ładnie korki zaczęła omijać. Drugą rzeczą to stan na drodze nie jest w 100% dokładnie tak jak urządzenie pokazuje, ale to chyba jeszcze takiego urządzenia dla ludu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Renault juz oficjalnie informuje, ze LIVE dziala na Carminacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) A co do samego systemu LIVE, czy sprawdza się on na polskich drogach? Przy kupnie nowej subskrypcji (na mapę) na cały rok dostałem HD Traffic na 3 miesiące (do końca października). Napiszę tak. Jechałem na weekend do Szklarskiej Poręby i ten cały Traffic nie potrafił wykryć, że jest zamknięta droga z powodu zawalenia mostu na peryferiach Jeleniej Góry. Z powrotem pokazywało mi, że "za 2 minuty trafię na mały korek". Żadnego takiego nie było - trasa czysta. Wg mnie ten HD Traffic to bzudra i po wygaśnięciu ważności nie będę tego przedłużał. No chyba, że nie potrafię wykorzystać tego systemu... Sama zaaktualizowana mapa jest na 100% Edytowane 10 Lipca 2012 przez norbert_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes74 Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Jak tam Wasze opinie nt usług LIVE. Cena jaką zaproponowali na wykup - trochę wysoka. Ale od lipca przez 3 MIESIĄCE podobno jest za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Grzes74, w niedzielę wróciłem znad naszego morza. W obydwie strony pokonałem 800km + ok 350 po Pomorzu Zachodnim. Ruszyłem z HD Traffic pełen optymizmu, a wróciłem z przeświadczeniem, że na 100% nie przedłużę subskrypcji na tę usługę. Sama mapa Polski w 99% ok. Całe to Live lub HD Traffic to jakaś kicha. Non stop pokazywało korki, których nie było. Przed Gorzowem Wielkopolskim pokazywało budowy i stanie w korkach - żadnych korków nie było. Owszem budowy dróg trwają, ale są porobione objazdy dokoła budowanych dróg i mostów i ruch był płynny (dość wolny, ale płynny). W sumie ani razu nie zasugerowałem się tym, że gdzieś jest jakiś korek - i dobrze. Jechałbym nad morze chyba ze 20h Mapa prawie dokładna. Na Pomorzu Zachodnim są w budowie ronda (spowalniacze), a na mapie ich już nie ma. Drobnostka. Da się przeżyć. W sumie to nie wiem dlaczego wszyscy się tak "rozkoszują" tym systemem w Polsce jak nie działa jak powinien... Na jakiej zasadzie on generalnie działa (HD Traffic - Live)? Czy podobne (innych producentów) działają również bardzo niedokładnie? Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez norbert_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) norbert_p Ja również wracałem w ostatnią niedziele z nad morza. Dokładnie z Ustki. Zanim ruszyłem w drogę powrotną włączyłem CB i się przeraziłem mówią że korki z Ustki do Słupska i dalej za Słupsk również korki. Ludzie jechali po 50 minut z Ustki aby się dostać do Słupska. Po tych wszystkich komunikatach przeraziłem się że nie dojadę na rano do pracy. Jednak włączyłem Nawi „prowadź do domu” i poszło. Jak ruszyłem to tylko o korkach słyszałem na CB, bo ja po drodze w żadnych nie stałem. Jak dziewczyna potem sprawdział na gogle maps to nawigacja ładnie poprowadziła mnie bocznymi drogami. Co prawda nie były to drogi krajowe, ale dobre, czasami wąskie drogi wojewódzkie i wewnętrzne na których praktycznie ruchu nie było. Inni stali w korku i przeklinali na CB a ja jechałem i podpoiadałem jak maja się kierować aby jechać bez korka. Ja naprawdę jestem z tej nawigacji zadowolony. Na początku korzystania z usługi Live (październik 2011) nie byłem jakoś zachwycony, ale widzę że z dnia na dzień ta usługa dojrzewa i naprawdę prowadzi dobrze. Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez Woytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi