pawelus668 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Witam, chciałem się dowiedzieć czy wszystkie skrzynie 6-biegowe są takie same we wszystkich wersjach silnikowych w MIII?? Chodzi mi że w silniku 1.6 110km skrzynia jest bardzo krótka i czy przy silniku 2.0 TCe 180 lub 2.0 Dci jest ona taka sama? Czy dłuższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porys Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Każdy silnik ma inne przełożenia . Szczegóły w PDF-e Pozdrawiam Dodano: 28 gru 2011 - 20:12 Oto -PDF 2009_renault_megane_pdf wymiarówka i dane techn..pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba11 Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Czy dysponuje ktoś schematem przełożeń nowszych modeli? Zastanawiam się nad wymianą zębatki 6 biegu, lub wymiany całej skrzyni na dłuższą np tę z wersji energy 1.5 dci, bodajże silnik tam ma 260Nm. W wersji 106 skrzynia jest zdecydowanie za krótka, 3000 obr przy 140 km/h w dieslu to zdecydowanie za dużo. Spalanie przekracza wtedy 8l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba610 Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Czy udało się komuś uporać z wymianą na dłuższą skrzynię lub wymianą zębatki 6 biegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Są znane przypadki zmian i zębatek 6 biegu jak i skrzyn. Wszystko działa ale jest jeden minus przestaje działać tempomat zazwyczaj po wymianie zębatki na 6tym biegu a jak wymienisz skrzynie zazwyczaj nie działa w ogóle bo innej skrzyni możesz nie zaprogramować w clipie. Jeżeli to ci nie przeszkadza śmiało możesz wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Dnia 15.02.2017 o 02:37, Seba11 napisał: W wersji 106 skrzynia jest zdecydowanie za krótka, 3000 obr przy 140 km/h w dieslu to zdecydowanie za dużo. Co mam powiedzieć jak przy 110km/h mam 3k obrotów . Skrzynie w "Renówkach" nigdy nie były długie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba610 Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Dnia 20.05.2020 o 10:00, onomatopeja napisał: Są znane przypadki zmian i zębatek 6 biegu jak i skrzyn. Wszystko działa ale jest jeden minus przestaje działać tempomat zazwyczaj po wymianie zębatki na 6tym biegu a jak wymienisz skrzynie zazwyczaj nie działa w ogóle bo innej skrzyni możesz nie zaprogramować w clipie. Jeżeli to ci nie przeszkadza śmiało możesz wymieniać. Możesz podać namiar do posta z wymiana 6 biegu. Znalazłem tylko o wymianie 5 biegu. Czemu po wymianie zębatki 6 biegu miałby nie działać tempomat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Ja bym chętnie zrobił taki zabieg, żeby wydłużyć 6bieg. Chciałbym mieć przy 3tyś obrotów 140km/h a nie 110... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 1.6 mając 3tys przy 140 zamęczył by się za słaby silnik na takie wymogi. Choć fakt różnica między 5 biegiem, a 6 to jest dramat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) Zależy, jakby ktoś chciał jechać autostradą na tempomacie stałą prędkością to super sprawa, gorzej by było przy wyprzedzaniu z redukcją, ale to pomińmy, bo nikt 110 konnym autem przy 140km/h nie robi redukcji na 5 bieg żeby wyprzedzić, bo można sobie wstydu i tak narobić. Jak ja ostatnio gdy wyprzedzała mnie Vectra z 98 roku z silnikiem DTI przy 170... Edytowane 24 Maja 2020 przez Renia08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Trzeba by zmienić nie tylko przełożenie 6, ale też 5ki żeby ją choć trochę wydłużyć. Nie wyobrażam sobie tej przepaści nad tą króciutką 5 która chyba jest połówką między 4/6, a długą 6-ką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba610 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) z danych pod linkiem " http://www.cliorsr.uk/wp-content/uploads/2016/04/6019A-TL4info.pdf" skrzynia TL 4 030 przełożenia 6 biegu wyglądają następująco 41/30 czyli pasowałoby wymienić na 43/28 aby wydłużyć 6 bieg Czysto teoretycznie należałoby wziąć pierwsze koło 6 biegu ze skrzyni np. TL4 015 " 43/33" i np. drugie koło 4 biegu ze skrzyni np. TL4 037 "35/28" Czy ktoś jest w stanie to zweryfikować posiada znajomego w ASO, schematy wymiary itp? Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Barnaba610 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinek90 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Też mnie ten temat ciekawi. Obawiam się że nikt poza rozmyślaniem teoretycznym się za to nie zabrał. Zrzucanie skrzyni, dostępność kół zębatych na wymianę, tempomat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soria Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Otóż ostatnio zgłębiam temat skrzyń biegów PK4 i wychodzi na to że ich konstrukcja w zasadzie uniemozliwia wymianę zębatek tylko 1 z biegów. Powód jest tego taki że w skrzyni jest wałek sprzęgłowy który wraz zębatkami na nim stanowi jedną całość. Nie da się zdemontować żadnej zębatki z niego tylko trzeba wymienić cały wałek z zębatkami zatem wałki istnieją tylko w takiej konfiguracji w jakiej przewidział je producent nie można wymienić na przykład zębatki 6 biegu z 46 zębów na 47 tylko całość. Można zmieniać zębatki na 2 wałkach pośrednich ale to bez sensu bo wtedy nie dopasuje się odpowiadającej zębatki na wałku sprzęgłowym. Jedyne co można zrobić to da się zmienić przełożenie przekładni głównej ale to oznacza kompletną rozbiórkę wałków pośrednich (koła atakujące koło dyferencjału są zespolone z wałkami pośrednimi w całość) i potem moim zdaniem należałoby skontrolować grubość podkładek do napięcia wstępnego łożysk stożkowych czy są odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba610 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Czyli wychodzi ze jedynym możliwym zabiegiem jest dorobienie kół zębatych na zamówienie ale to kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi