Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Miałem ten sam problem z falującą wskazówką od temperatury cieczy.

Pomogła wymiana licznika, i wskazówka działa prawidłowo nie skacze.

Być może wystarczy jeszcze poruszać kostką przy liczniki, coś podobnego jak "masa" w tylnych lampach!

Przyłącze się do tematu bo objaw mam ten sam co autor z tym, że wymieniłem dziś rozrząd z pompą wody (myślałem, że ona niedomaga), termostat, czujnik temp. biały i brązowy, oczywiście nowy płyn chłodniczy ale objaw, który miałem pozostał. Temp. na liczniku powyżej 90 włącza się wentylator temp. spada, czasem potrafi dojść dość wysoko i znów spaść (czyli falowanie) w sumie to mnie nie martwi chodzi o to, iż po jeździe ok 20 km zatrzymuję się samochód włączony oczywiście, temp. rośnie wentylator załącza się a po chwili gdy obroty już opadną do swojego poziomu (poniżej 750 powiedziałbym na oko 670) zapala się kontrolka temperatury i ciśnienia oleju po lekkim przygazowaniu gasną (zapalają i gasną obie w tym samym czasie). Nie wydaje mi się by faktycznie się przegrzewał skoro wentylator chodzi, temp. w miarę ok na pewno nie na poziomie, który pozwalałby na zapalenie się tej kontrolki.

Czy te dwie kontrolki są ze sobą połączone?? Co sprawdzić lub wymienić?? A może mam za niskie obroty??

No to ja tez się dołączę do tematu u mnie temperatura faluje ale powyżej 3 kreski wręcz w połowie pomiędzy 3 a 4! Dodam w zimie wymieniałem 3 termostaty ponieważ nie mogłem nagrzać auta w środku a jak trafiłem na odpowiedni to teraz trzyma za wysoką temperaturę nawet w czasie jazdy wskazówka wychyla się ponad 3 kreskę,a co ciekawe ja sie zatrzymam to temperatura spada nawet jak wentylator nie działa!

Edytowane przez robaczek_p