gojgien Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) A pomiędy podkładki wcisnąć maksymalnie silikonu wysokotemperaturowego, by wyeliminować ewentualne drobne nieszczelności spowodowane niedokładnym spasowaniem blaszek. Taki silikonowy korek na wymiar, obłożony blachami z tego zrobić. Ewentualnie jeszcze obciąć trzpień jak najdalej od grzybka, wyciągnąć go i spróbować nagwintować obcięty koniec trzpienia przy grzybku po odpowiednim skróceniu. Tam dopiero założyć jedną podkładkę i skręcić na nagwintowanym trzpieniu. W takim układzie jedną z podkładek i to dobrze dopasowaną juz masz, jest nią grzybek zaworu EGR. Oczywiście profilaktycznie także bym to silikonem potraktował. No i pamiętaj przed cięciem, o dokładnym pomiarze na ile się trzpień wysuwa przy otwieraniu zaworu, by potem nie było, nawet po jego obcięciu, za mało miejsca na obcięty a pracujący kikut, ten od strony silniczka i przekładni.... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Tego trzpienia chyba nie da się nagwintować, bo jak złapię za grzybek zaworu w imadło to go pewno uszkodzę, a trzpień tez nie jest w grzybku mocno zamocowany, przy gwintowaniu się urwie, tak myślę. Lepiej od razu założyć podkładki, tylko gdzie ja takie kupię z kwasówki? Ba, na razie to nawet ich rozmiaru nie znam , bo nie pomierzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 zasada działania tego zaworu wygląda tak samo jak w 1.9 120KM a tam, z tego co pamiętam nie za bardzo można podłożyć podkłądkę od spodu, bo nie pozwoli na to grubość ścianki zaworu. Od zewnątrz podkąłdka może pasować, ale od środka zaworu ta druga podkłądka nie będzie miała za co się zaprzeć. Może trochę zmodyfikować ten pomysł i zamiast podkładek, uciąć trzpień i nagwintować zawór i wkręcić w to miejsce dorobiony stalowy korek? Pomysł z zaślepianiem tego grzybka nie pasuje mi do końca z tego względu, że syf który przyleci z wydechu zabrudzi zawór, trzpień i w ostateczności będzie się osadzać na zaślepce. Dlatego moim zdaniem w 1,5 najkorzystniej jest zaślepiać rurkę, nawet mimo gorszego dostępu przy silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Pomysł z zaślepianiem tego grzybka nie pasuje mi do końca z tego względu, że syf który przyleci z wydechu Jeśli nie będzie przelotu, a zawór jest oddalony od wydechu, to raczej nic tam nie przyleci.Zawirowanie może być na samym przyłączu do wydechu ale trudno sobie wyobrazić taki wzrost ciśnienia w tym króćcu, by tam coś wleciało. Prędzej spaliny w wydech polecą, na EGR wpadają jak zawór się otworzy i zostaną przez tłoki zassane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Jeszcze jedną metodę zaślepienia EGR-a wymyśliłem. Trzeba kupić drugi, nawet zepsuty zawór i go założyć wcale nie podłączając. A stary moduł EGR , sprawny może leżeć zawinięty w worek foliowy , przyczepiony na silniku , ważne że musi być podłączony , żeby "pracował". Tylko teraz, jak już upubliczniłem ten pomysł, to wzrośnie cena zepsutych zaworów EGR :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 kacper69 ten sposób jest znany od dawna i był już stosowany. Minusem jest to, że trzeba kupić drugi zawór, a ten sprawny musi leżeć gdzieś na silniku bo wiązka nie pozwala odsunięcie go gdzieś dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Pomysł nie jest wcale nowy ani odkrywczy... Chyba Tomik ma tak już od początku posiadania swojego sceniola 1,9dCi i jest to na forum opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dziś wymyśliłem jeszcze jedno rozwiązanie , chyba najbardziej profesjonalne. A mianowicie : trzeba odłączyć elektrycznie sterownik EGRa ( wyjąć z niego wtyczkę) i przewód sterujący trzeba podłączyć do przekaźnika w ten sposób , że zasilanie silniczka podłączamy do cewek przekaźnika, a styki przekaźnika do przewodów wracających do komputera w aucie. Będzie ten układ działał w ten sposób, że po podaniu 12V na przekaźnik , on zadziała i zrobi zwarcie styków na przewodzie sygnałowym od kontroli pozycji położenia zaworu EGR. Komputer będzie elegancko oszukany. Do realizacji potrzebny jest przekaźnik na 12V , np. jak na foto i przydało by się takie gniazdo jakie jest w module EGR, ale nie wiem jak ono się nazywa i gdzie je można kupić. Można by włożyć ten przekaźnik w obudowę z gniazdem i tylko przełączyć wtyczkę z prawdziwego zaworu EGR do tego "oszusta". Wszystko myślę wyjdzie bardzo tanio, szybko , do zrobienia samemu i co najważniejsze nie trzeba będzie ingerować w rurkę EGRa. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Jeśli sama kontrola otwarcia EGR jest na zasadzie zwarcia lub rozwarcia styków, gorzej jak jest to na czujniku Halla rozwiązane i przykładowo zlicza ilość obrotów silniczka w czasie jego pracy..... I raczej nie będzie to takie proste jak myślisz bo już sam silnik jest po multipleksie zasilany, a kontrola jest na jakimś potencjometrze/ dzielniku napięcia.: Fragment schematu z mojego sceniola. 1460 to ZAWÓR ELEKTROZAWORU EGR Z SILNIKIEM Edytowane 21 Stycznia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 nie dam sobie ręki uciąć, ale to chyba nie przejdzie. Na clipie można podejrzeć otwarcie EGRa w % i raczej nie jest to tylko położenie zamknięty/otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 właśnie wyżej kawałek schematu wkleiłem co to potwierdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 ojeeeee... czuję że skończy się to zakupem nowego EGRa, bo ten się sfajczy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciki Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 To jest nie wykonalne komputer mierzy otwarcie zaworu na podstawie rezystacji między pinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 czuję że skończy się to zakupem nowego EGRa, bo ten się sfajczy to nowy można będzie przykręcić gdzieś z boku, już poza silnikiem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 czyli "Pat a Mat" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi