kacper69 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ja widziałem zamienniki Febi i Monroe , poza tym są oferowane jeszcze jakieś polskie, które "pasują" do wszystkich amortyzatorów. Te są najbardziej kuszące, bo są najtańsze i co ciekawe mają najdłuższą gwarancję w czasie, której oba komplety oryginałów by nie przeżyły. A jakiej marki osłony są zakładane w fabryce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 u mnie też jest jedna osłona oberwana, może ktoś podrzucić jakiś konkretny model, żeby kupić i wymienić, bez konieczności biegania z częsciami do sklepu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Ja znalazłem porównanie cenowe tych osłonek w jednym ze sklepów . Wg mnie to oryginał renault odpada bo się szybko psują , zastanawiam się nad Monroe albo Febi http://www.4cars.pl/c/szukaj/540500006R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 To ja w takim razie FEBIego wsadziłem , oczywiście do montażu trzeba zdjąc podszybie i wycieraczki bo jedna aśruba od kolumny jest pod tym plastikiem na podszybiu, przy okazj można poczyścić odpływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 A czy do wymiany tych osłonek amortyzatorów trzeba mieć jakieś specjalne narzędzia? Czy sam dam radę to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QsOor Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 W temacie wytrzymałości amortyzatorów. Wczoraj pojechałem do znajomego który ma "stację przeglądów" na sprawdzenie amorków, wynik: przód 79 i 71 % tył 57 i 53 % amorki do wymiany jak mają poniżej 20 % lub różnica na osi jest większa niż 15 % Auto z 2009 roku przebieg 89 tyś, po polskich drogach, małych miasteczkach, trochę dróg klasy A i S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) A czy do wymiany tych osłonek amortyzatorów trzeba mieć jakieś specjalne narzędzia? Czy sam dam radę to zrobić? l Klucze standardowe do odkręcenia kolumny od góry oraz amorka od zwrotnicy i łącznika stabilizatora, Potem jak już masz kolumne na wierzchu musisz mieć dobry sciągacz do sprężyn bo są bardzo długie no i najlpiej pneumatyczny pistolet. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Tytan555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Dzięki Tytan555, wybiłeś mi z głowy samodzielną wymianę tych osłonek, bo nie mam takich narzędzi jak ściągacz do sprężyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marceliku Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Witam U mnie lewy amortyzator wypuścił olej przy 104 tys. km. W sklepie zproponowali mi amortyzatory TRW co o nich sądzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 W sklepie zproponowali mi amortyzatory TRW co o nich sądzicie??? Takie w oryginale były montowane w megankach II i na takie wymieniałem u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Witam. Dzisiaj przy wymianie kół na letnie gdy auto było podniesione na lewarku to zauważyłem trzpień amortyzatora , a ta osłona harmonijkowa co jest wewnątrz sprężyny swobodnie sobie jeździła w górę i w dół. Czy to świadczy o tym, że ta osłona uległa oberwaniu, że tak swobodnie sobie lata. Na drugim kole jest ok. Gdy opuściłem auto na koła to też ręką można było od góry dotknąć środka amorka. Czy ta osłona (harmonijka) musi stanowić jedną całość z odbojnikiem? U mnie tak nie jest i jest przerwa między odbojnikiem a harmonijką. Dodam, że chodzi o osłonę w przednim zawieszeniu. Niestety oberwała się i trzeba wymienić. Coś słabe te elementy gumowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmariano Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Mam do wymiany amortyzatory z przodu, osłony na nich są zerwane. Mechanik proponuje wymianę amorków z osłonami i odbojami oraz poduszek z łożyskami bo podobno padają. Koszt tych poduszek nie mały. Jest sens je wymieniać jak będą dobre? Edytowane 14 Października 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QsOor Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Wymiana na przodzie dopadła i mnie :( po części z mojej winy jeździłem dobre 2 sezony z oberwanymi osłonami Prawy już lekko mokry, lewy ciut lepiej, teraz odwieczne pytanie co założyć :?: : KYB EXCEL-G 339724 MONROE Reflex E7096 BILSTEIN B4 22 193452 SACHS 315 294 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Na pewno załóż nowe dobre gumowe osłonki, najlepiej zamienniki, które są lepsze od oryginałów, żeby nowe amorki nie padły. A amortyzatory to chyba najlepiej te, co mają najdłuższą gwarancję i są najtańsze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QsOor Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Stanęło na Bilstein`ach na przód. Za jedną drogą robię też tył, skoro miał już wtedy ~50% to nie będę zwlekał.na tył pójdą KYB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi