Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane IV ?

marr29

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie, auto trzeba na żywo oglądnąć, ocenić jakość materiałów, spasowanie itp. Mam w rodzinie nową Hondę CRV kupioną w salonie, jakość plastików.... pozostawia wiele do życzenia jak na auto za 120 tyś zł (automatyczna skrzynia). Plastiki twarde jak to w japońskich wiertarkach. Ogólnie nic specjalnego. Ręczny w Meganie taki jest bo zaprojektowany jest pod tunel środkowy niczym z klasy wyższej wraz z podłokietnikiem. Ręczny wymaga takiej budowy, na rzecz komfortu (duży, przesuwany podłokietnik). Chyba wiecie jak zajmuje miejsce zwykły ręczny + podłokietnik w Meganie 3.... Nie ma komfortowego położenia ręki na podłokietniku. Podłokietnik pełni bardziej rolę wizerunkową, niż pod kątem komfortu. Astra 5 nie ma tunelu środkowego, a w bogatszych wersjach ma dołożony podłokietnik robiący wrażenie jakby był kupiony na allegro za 49 zł.

Wg mnie nowa Meganka swoim wyglądem prezentuje tzw. teorię wstecznego rozwoju. Z typowego francuskiego wybałuszonego, zaokrąglonego, obłego, mającego smak wyglądu przeszliśmy do VW Golfa... O wnętrzu nie chce nic mówić, dużo bardziej podoba mi się konsola z MIII czy nawet MII, tutaj Francuzi się nie popisali, wszystko jest niesamowicie nudne. I nadal nie rozumiem dlaczego Renault ma taki problem z umieszczeniem wszystkich przycisków typu tempomat, radio i komputer pokładowy na kierownicy. Nadal mamy ten dżojstik, fakt jest on wygodny, cenie go w swojej MIII, ale jest to już troche przestarzały patent. Ceny za ten samochód też są konkretne, nie wyczuwam wielkiego bumu sprzedażowego na nowy model Megane, choć mam nadzieję, że jednak się uda. O palecie silnikowej nie chcę się wypowiadać, bo całą motoryzacja europejska jest zjedzona przez chore normy spalania...

Edytowane przez Dime

Byłem widziałem. Nowa meganka robi dobre wrażenie. Ładna linia i podoba mnie się nowy przód renówek. W środku wygląda ciekawie jak dla mnie ale nie ma jakiejś rewolucji. Nie analizowałem cenników (ja jak już to kupuję samochód gdy wchodzi nastepca) ale na tle tego co widać na ulicach na prawdę bardzo się wyróżnia na plus. Na pytanie czy jest warta swojej ceny każdy musi odpowiedzieć sam. Produkt jest wart tyle ile klient jest gotów za niego zapłacić. Poczekamy zobaczymy.

Dodano: 19 lut 2016 - 17:35

Ps dorzucę tylko że w myśl "każda pliszka swój ogonek chwali" uważam że linia Megane III długo się nie zestarzeje. Przy nowej w cale nie wygląda staro.

Wcześniej ktoś wspominał, że Renault uwstecznia wykonanie samochodów i coś w tym jest.

W Megane I miałem dość niski poziom wyposażenia, ale w aucie była np. welurowa tapicerka.

Megane II, to dość mocny skok do przodu, ładne i porządne wykończenie, ale gorsza tapicerka, zwykły materiał, chciano tutaj równać do najlepszych.

Megane III widać wiele oszczędności: spod maski zniknęła zabudowa silnika, wewnątrz o wiele mniej schowków.

Doszły też dziwne oszczędności, jak np. zubożone lampki sufitowe, nieobudowane fotele z metalowym pałąkiem do regulacji, brak podłokietnika w tylnej kanapie (w porównywalnych wersjach).

veg przecież katalogowo Astra za 80tys. nie będzie miała nawi. Porównujmy katalogowe wyposażenie i katalogowe ceny. Astra Elite 1.4 150KM kosztuje już ponad 80tys. do tego nawi za kilka tysi nie wychodzi 80tys. A nie liczmy z rabatami tego, bo w Renault też będą. A matrycowe LED chodzi Ci o Intellilux? To z nawi pakiet kosztuje przecież 7.500 złotych.

Już bardziej bym patrzył na Astrę Dynamic 1.4 150KM za 77400 bez nawi i ją przyrównywał po doposażeniu w nawigację.

A żartem jest 110 tys złotych za Megane... Z 205 konnym silnikiem to żart jest dość mocny. Auto za 3 lata będzie warte z 50tys. prawdopodobnie. No i w tej cenie nie porównywałbym do Leona Cupra, to jest trochę inna liga jeżeli chodzi o silnik.

Porównuję kwoty "do zapłaty" (bo to mnie, jako kupującego interesuje), a nie oficjalne cenniki... Astra 1.4 150KM Elite z lakierem metalik i pakietem navi + Intelliluxy niby wychodzi cennikowo w okolicach 90k, ale należąc do wybranej grupy zawodowej bez problemu można zejść do okolic 80. I to już w kilka tygodni po premierze, bez zbędnego czekania aż model się opatrzy i zniknie "podatek od nowości". W Renault na nowości żadnych rabatów nie ma (takie info dostałem u warszawskiego dealera, nie chciał zejść ani złotówki z ceny Talismana, proponował jakieś dywaniki i inne pierdoły), więc biorę cenę z oferty na otomoto. Porównując np. Superba (Skoda daje -10% bez gadania) z Mazdą (tam -1% to cud) też powinniśmy patrzeć na cenniki? Zresztą to wszystko nieważne, bo pod koniec posta zmieniłem swoje zdanie o ofercie i powiedziałem, że aż takiej wielkiej tragedii nie ma. Owszem... Jest drogo (zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że silnik to wciąć tylko 1.2, więc teoretycznie powinno być taniej), ale nie strasznie drogo jak myślałem/pisałem na początku...

Co do GT... Porównania wielkiego nie mam, bo autami za ponad 100k się nie interesowałem... Cupra jest znacznie mocniejsza, ale Megane jest dużo lepiej wyposażone (w Cuprze nie ma choćby navigacji, o 4Control nie wpominając). Doposażając Leona do poziomu Megane GT zbliżymy się pewnie do 130-140k, a to znacznie więcej niż 110k które chce Renault.

Samochód generalnie chwalony, z małym (albo dużym) "ale", duża średnica zawracania, mało skuteczne hamulce i ciasnota na tylnych siedzeniach.

Co kto lubi... Mi na przykład masywne fotele w Megane (tej od Zdunka) strasznie się podobają i chciałbym takie nawet kosztem miejsca z tyłu (gdzie rzadko kiedy kogoś wożę). Cieniutkie w Astrze choć praktyczne, to wyglądają jak z jakiegoś domku dla lalek...

Doszły też dziwne oszczędności, jak np. zubożone lampki sufitowe, nieobudowane fotele z metalowym pałąkiem do regulacji, brak podłokietnika w tylnej kanapie (w porównywalnych wersjach).

Każdy koncern szuka oszczędności... Taka Astra na przykład ma metalowy pałąk podtrzymujący maskę (zamiast teleskopów, które montuje nawet Dacia). Jeśli dodamy do tego brak podłokietnika z tyłu (żeby był trzeba dokupić dzielenie kanapy za 1k zł) czy brak podświetlenia schowka z przodu (sic!) to już w ogóle można się załamać, nieprawdaż? Pytanie, na ile komuś to przeszkadza...

SB stać zapłacić kwotę z oficjalnego cennika, nie potrzebują rabatów.

Te udzielane są rolnikom, prawnikom, lekarzom, itp. itd. Podobnych zniżek udziela m.in. VAG, tylko tam (z tego co się orientuję) grupa "zniżkowa" jest nieco węższa.

Tylko w Renault nie udało mi się nic wywalczyć, choć może wynikało to z tego że rozmawiałem o wersji Talismana Premiere Edition, a ta moim zdaniem i bez rabatów miała niezłą cenę. Może o kwotach z cennika można "rozmawiać" ;]

Co do oszczędności, o których pisze Paweł (zapomniałem odnieść się w ostatnim swoim poście)...

Tak robią wszyscy. Mój ok. 15-letni Peugeot 206 w jednej z tańszych wersji miał materiałowe boczki.

Dzisiaj nawet Leon (a więc auto o klasę droższe) ma plastik.

Nawet niektóre auta klasy D są plastikowe.

Mi Megane 4 bardzo się podoba i jeśli tylko będzie nieco tańsze od podobnie wyposażonej (ale mocniejszej) Astry, to może być ciekawą propozycją na naszym rynku.

A wracając jeszcze do ceny z oferty Zdunka.

Ktoś pisał, że Intens powinno być za ok. 75k zł, a Zdunek sprzedaje za 80k bo liczy na extra zarobek przed pojawieniem się normalnego cennika.

Patrząc na ogłoszenie, to na końcu jest lista "dodatków".

Moim zdaniem gołe Intens może być faktycznie w okolicach 75k, a to tych kilka dodatków nabiło cenę nieco wyżej...

Edytowane przez Prezes

Każdy koncern szuka oszczędności... Taka Astra na przykład ma metalowy pałąk podtrzymujący maskę (zamiast teleskopów, które montuje nawet Dacia). Jeśli dodamy do tego brak podłokietnika z tyłu (żeby był trzeba dokupić dzielenie kanapy za 1k zł) czy brak podświetlenia schowka z przodu (sic!) to już w ogóle można się załamać, nieprawdaż? Pytanie, na ile komuś to przeszkadza...

Tylko wydaje mi się, że Renault będzie dawało zniżki z tych cen jeszcze.

No brak lampki w schowku to bardzo słabo, tylko jak my tu rozkminiamy nawi w aucie i Intelliluxy jakieś śmieszne za grubą kasę to wydaje mi się, że takiej osobie, która jest w stanie dopłacić z 10tys za takie pierdoły akurat lampka w schowku a właściwie jej brak może przeszkadzać! I podłokietnik lipny też.

Może lepiej kupić Dacię i mieć w duszy czy jest lampka czy nie, jak miałbym dać tyle kasy za auto i nie mieć takich rzeczy, które wydają mi się już naprawdę standardem to może naprawdę nie warto tyle płacić. Albo wziąć 50tys. i kupić 4-5 letnie Volvo w skórze i nie mieć dylematu czy gdzieś jest słaby plastik czy brak lampki.

A co to jest SB?

Edytowane przez Prezes

Grandtour jak zawsze wygląda świetnie, tylko co to za paskudne "malowanie" na słupku D :huh:

Bez "malowania" idealna kontynuacja świetnej linii z III. Tną koszty na przydatnych rzeczach, a tu taki kosztowny "kwiatek".