Tommi3737 Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 (edytowane) Witam, Problem pojawia się tylko rano i po kilku minutach cichnie. Czy macie pomysł z czego dochodzi ten dziwny dzwięk? M2 ph1 CC 2.0 16v Odgłos pojawia sie w 20 sekundzie... Edytowane 19 Listopada 2012 przez Tommi3737 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Wczoraj mechanik wymienił kompletny rozrząd wraz z KZFR i pompą wody. Dźwięk cały czas się pojawia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozuch2 Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 za przepustnicą jest taki zaworek (taka plastikowa puszka ala stożek),odepnij go rozbierz ,wyczyść i bedzie ok.Przerabiałem to 2 miesiące temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Spojrzę i dam znać. Dzięki za podpowiedź ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 kozuch ja go wyczyściłem, nawet zmieniłem na nowy z aso, problem powrócił po 5 dniach. Pomocy!, ale faktycznie to wina tego zaworu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberts1979 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 witam w mojej megi tez pojawial sie ten dzwiek i znajomy mechanik podpowiedzial mi zeby nie wymieniac tego na nowe tylko rozebrac stare wyczyscic sprawdzic membrane czy nie jest peknieta i lekko rozciagnac sprezynke jak na razie 4 miesiace i cisza Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki :D P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 A którą sprężynę rozciągałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Roberts-daj znac w temacie... Ja teraz codziennie z rana to słyszę. Ale wydaje mi się że dochodzi on gdzieś z okolic środka tego plastikowego kolektora dolotowego....może z okolic zaworów...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberts1979 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Witam [rozciągnąłem tą większą sprężynkę i u mnie pomogło . hehehehe Edytowane 12 Grudnia 2012 przez roberts1979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Robert-dalej nie wiemy którą sprężynkę....gdzie ona się znajduje? Jak wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberts1979 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Witam po prawej stronie kolektora za przepustnicą (lepsze dojście jest po zdięciu rury łączącej kolektor z filtrem ) jest taka plastikowa stożkowa puszeczka trzeba ją zdemontować , rozebrać i wyczyścić . W środku jest membrana i duża sprężynka którą trzeba rozciągnąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Dzięki kolego będę próbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zrobiłem-wrzucam fotki-myśle że się przydadzą. Zgodnie z info rozciągnąłem sprężynę którą oznaczyłem strzałką na zdjęciach-faktycznie efekt jest. Auto znacznie rzadziej wydaje z siebie ten dzwięk-zdarza mu się to głownie w momencie odpalania albo gaszenia silnika. U mnie ten element był bardzo brudny-widać pełno jakiegoś żółto tłustego nalotu-wyczyściłem. Jednak pojawił się problem z podwyższonymi obrotami na biegu jałowy(wymiana uszczelki przepustnicy nic nie dała). Dlatego zastanawiam się: -do czego słuzy ten element -jak się nazywa? -czy nie powinienem go spowrotem nasmarowac? -jak dziala? Dodano: 15 sty 2013 - 13:27 Udało mi się ustalić ze ten element to jest jakis regulator/odma. PRawdopodobnie dawkuje ilosc powietrza jaka dociera do silnika. Prawdopodobnie pod wpływem ciśnienia albo zasysania ta sprezyna wpuszcza wiecej lub mniej powietrza. Wiec wydaje mi sie ze zdecydowanie to moze byc problem moich podwyzszonych obrotów na biegu jałowym. Z tego wnioskuje ze rozciaganie tej sprezynki to nie jest dobry pomysl... Niestety nowy element kosztuje 160zl. Jakies pomysly w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) PRawdopodobnie dawkuje ilosc powietrza jaka dociera do silnika. Trochę źle to interpretujesz. To jest zawór który dopiero przy odpowiednim, niepożądanym nadciśnieniu w skrzyni korbowej, pod tłokami, przepuszcza jego nadmiar do układu dolotowego. Rozciągając sprężynę "ustawiłeś" go na wyższe ciśnienie otwarcia, to może skutkować samoistnym rozłączeniem odmy w innym miejscu i zabrudzenia komory silnika tłustymi oparami oleju. Dla samych tłoków taki lekko podwyższony opór od dołu nie powinien stanowić problemu, by to miało znaczenie dla pracy silnika. no chyba ze się mylę i w benzynkach to coś służy w innym celu, a tylko jest podobne do tego co opisałem Edytowane 15 Stycznia 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Gojgien-masz pomysł co z tym zrobic (oprócz wymiany elementu)? Jak to sprawdzic? Rozumiem ze w tym silniku nie ma silnika krokowego? Tutaj filmik jak wygląda mój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi