Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

Podepnę się pod temat by nie zakładać niepotrzebnie nowego.

Do tej pory użytkowałem auta bez ABS, stąd pewne wątpliwości.

Czy w Megankach I phII zawsze był montowany ABS, czy zależy to od wersji? Dokładnie rocznik 1999, silnik 1.4 16V, wersja RT.

Pytam bo wydaje mi się, że nie mam lub nie działa ABS. Ostatnio miałem awaryjne dość mocne hamowanie na deszczu, po wciśnięciu hamulca do oporu (byłem przekonany, że jest ABS), koła się zblokowały w delikatnym poślizgu 2 metrowym. Nie zaobserwowałem żadnych objawów pulsacyjnych by był ABS. Ba, przy odpalaniu silnika nie świeci mi się kontrolka ABS. W którym ona miejscu powinna się znajdować?

Jak działa ABS w Megance, czy załącza się za każdym razem, czy dopiero w przypadku naprawdę mocnego awaryjnego hamowania? Jak mógłbym rozpoznać czy auto jest wyposażone w ABS, a czy może po prostu coś jest nie tak i ABS nie chce działać (ale czy wówczas nie świeciła by się gdzieś kontrolka)?

W każdej ph2 był ABS, powinna zapalać się żółta kontrolka która znajduje się na dole obrotomierza (taka z napisem ABS). Przy absie bedzie słychać takie charakterystyczne terkotanie (wszyscy mówią o jakimś uderzaniu w pedał, ale jakoś ja tego nigdy nie czuje :)), na Twoim miejscu najpierw bym sprawdził bezpieczniki od ABSu :)

Poruszałem dzisiaj bezpiecznikiem (być może był obluzowany), choć głupia sprawa- chciałem wyjąć, zobaczyć w jakim jest stanie i za chiny ludowe nie mogłem wyjąć tego bezpiecznika (czy jest jakiś na to sposób, na siłę czy inaczej?).

W każdym razie przy odpalaniu kontrolka ABS faktycznie prze chwilę świeci w polu obrotomierza po czym gaśnie- czyli teoretycznie ABS powinien działać? Zobaczymy gdy przyjdzie zima i będą troszkę lepsze warunki do wypróbowania ABS w otwartym, nieuczęszczanym przez auta terenie. Choć gdy hamuję jakoś tego "terkotania" nie czuję wcale.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

U mnie po zmianie kół (sam przód ) zaświeciła się kontrolka ABS.

Poszukałem ,przy jednym kole przerwany był kabelek od ABS-u . Połączyłem i dalej kontrolka świeci .

Odłączyłem akumulator na kilka minut i nic to nie dało. Czy musze jechac gdzieś na kasowanie błędu ? Jaka to cena ?

Witam. Ostatnio zmieniałem łożysko i przy montażu czujnika nie wcisnąłem go dokładnie, powodowało to charakterystyczne terkotanie ABS-u w momencie zatrzymania. Dla ułatwienia zdjęcie prawidłowo zamontowanego ;)

thumb_hosting_zdjec_1385904470__czujnik_abs.jpg

Edytowane przez slawinci

Czujnik czysty. dzisiaj raz zgasła kontrolka ale po chwili się zapaliła znowu

Zrobione.

Jednak kabelek z tyłu był naderwany i jak drgał podczas wibracji to łączyło lub deszczu.Wszystko w izolacji , dziękuję GOŚCIOWI od którego kupiłem Renatę .

Gdyby nie On to poprostu bym jezdził autkiem zamiast jak teraz kombinować i szukać jego NAPRAW. :)

Edytowane przez dezerter35

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!