Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jaki rozmiar/wymiar śruby mocującej tarczę przednią do piasty

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie,

nadwozie baow, system hamulcowy lucas, tarcza wentylowana, abs

Śruba jest stożkowa, potrzebuje jej długość i średnicę.

Będe wdzięczny za szybką odpowiedź :mrgreen:

Odpowiedz:

nr oryginału: 7703004128

wymiary: M8x1,25, dłg=17mm*, łeb stożkowy o średnicy=16mm

*znalazłem źródło które podaje długość 18mm

thumb_hosting_zdjec_1370075484__sruba-tarcza-m1ph2.jpg

aczkolwiek istnieje druga możliwość (nie dotyczy mojego auta, możliwe że to śruba dla tarcz niewentylowanych)

nr oryginału: 7703009128

wymiary: M8x1,25, dłg=18mm, łeb stożkowy o średnicy=12mm

Edytowane przez Piok

A co to za różnica??? Tarcza wentylowana albo nie, to tylko odpowiednia grubość wieńca. Część osadzona na piaście jest identyczna, bo musiałbyś i śruby mocujące koło zmieniać.

Do starszego sceniola w to miejsce wstawiałem podobne śruby na IMBUS, nie na na TORX. Imbusowe łatwiej odkręcić i dokręcić. Kupowałem 20mm długości i obcinałem na 15mm.

Tarcza i tak jest mocowana tymi czterema (pięcioma) śrubami co koło, a te małe M8 służą tylko by tarcza nie odpadła od piasty, lub się na niej nie obróciła jak koło masz zdjęte. Praktycznie mogło by ich wcale nie być.

Gojgien - nie mam pojęcia, numery z dialogysa, te pierwsze zweryfikowałem z własnymi, rozmiar/wymiary się zgadzają - drugie z rozmiarem są w programie. Ponieważ są dwie możliwości wolałem dodać taką informację żeby ktoś nie był na 100% przekonany bez sprawdzania że ma właśnie taką - z jakiegoś powodu rónią się wielkością łba..

Tłumaczę raz jeszcze, nieistotne jakie śruby tam wstawisz wystarczy że będą to śruby M8 z łbem wpuszczanym, każda normalna M8 ma skok 1,25, każdy ma ten sam kąt podcięcia łba, mogą być nawet na płaski śrubokręt. Mogą nawet delikatnie ponad skośno rozwiercony otwór w tarczy wystawać. Są tak rozmieszczone, że zawsze trafiają pomiędzy przetłoczenia czy odlewy w felgach przy otworach śrub mocujących koło. Długość w granicach 15mm. 10 takich sztuk w hurtowni to około 1,8zł. Te śrubki i tak nie mają większego znaczenia w czasie eksploatacji auta. Siła hamowania jest i tak przenoszona na piastę głównie przez wzmacniane śruby którymi koło jest mocowane.

Te dwie ósemeczki są potrzebne tylko do trzymania tarczy na swoim miejscu jak koło odkręcasz.

No ale jeśli wolisz to w ASO kupować i przepłacać.. Twoja sprawa.... Na takich klientach oni żyją (żerują) i sobie ich chwalą.

Gojgien przeczytaj proszę co napisałem, bo piszemy o różnych rzeczach. Są dwie możliwości dla wielkości łba: ma mieć 12mm albo 16mm pozostałe parametry są wspolne: średnica 8 długość nie mniejszcza niz 1,25. Czemu tak jest, nie wiem zgadywałem, ważne żeby sprawdzić przed zakupem, orginał zamiennik nie ma tu żadnego znaczenia.

To jest akurat taki przypadek kiedy WIELKOŚĆ ma znaczenie :(

pozdrawiam

To jest akurat taki przypadek kiedy WIELKOŚĆ ma znaczenie

guzik prawda...... Sprawdź sobie namacalnie....

Tu liczy się średnica śruby 8mm, skok gwintu, który przy zwykłych M8 jest stały, bo znormalizowany 1,25mm, długość gwintu około 15mm (otwory nie są przelotowe to nie powinny być dłuższe jak zalecane 17mm by nie były niedokręcone) no i śruba musi być wpuszczana, z łbem podciętym stożkowo od dołu.

Mniejsza średnica łba od otworu będzie skutkowała jego głębszym osadzeniem, a jak zastosujesz większą średnicę łba do mniejszego otworu, to będzie minimalnie wystawać, co też nie jest problemem z powodu przetłoczeń w felgach.. Żadna felga nie siedzi na piaście na całym obwodzie. Ma 4 miejsca wokół otworów na śruby mocujące koło. Pomiędzy nimi jest właśnie miejsce na ta takie ewentualnie wystające łby śrubek ustalających tarczę na piaście.

Sruba głebiej się nie wkręci, bo nie pozwoli na to brak gwintu

Skosy pod łbami mają ZAWSZE ten sam kąt i zarówno mniejsza jak i większa będą dopasowane do skośnych otworów w osadzeniu tarczy.

Wyżej opisane nie jest wyczytane w internecie ale potwierdzone własnymi doświadczeniami i kilkudziesięcioletnią praktyką w zawodzie elektromechanika/ ślusarza. Można powiedzieć że śrubki i te wszystkie z nimi związane otworki, to mój żywioł.

Może przekona Cie szkic jaki na szybko zrobiłem:

thumb_hosting_zdjec_1370362264__beztytulu.png

Tu widać jakie są różnice w tych wymiarach łba..

Choćby to były nawet śruby specjalne z gwintem metrycznym o innych katach łba, to i tak ma to nikłe znaczenie, gdyż jak pisałem te śruby trzymają tarczę na swoim miejscu tylko jak koło jest odkręcone. W pozostałych przypadkach to śruby koła trzymają tarczę na swoim miejscu i przenoszą prawie całe obciążenie z tarczy na koło i piastę.

Wiem to od początku i od początku piszę, że i w takim przypadku nie ma to znaczenia........

Nad miejscem przykręcenia tych śrub są przetłoczenia na felgach stalowych lub braki w odlewie przy alusach. Pomacaj sobie choćby felgę z koła zapasowego, przekonasz się, że jest tam więcej miejsca jak 2mm na wystający łeb. 2mm bo różnica 4mm pomiędzy 12 i 16mm to jest na średnicy czyli liczymy 2mm na promieniu. A że skos jest około 45stopni, to śruba będzie wyższa około 2mm (trójkąt prostokątny równoramienny)

Jedynie pierścienie dystansowe mogłyby nie leżeć na całej czołowej płaszczyźnie piasty ale to inna bajka, choć są i takie wiercone w tych miejscach....

dodano

A i jeszcze jedno, wspomniałem o normalnych śrubach M8, wpuszczanych, z rowkiem na płaski śrubokręt.

Taka śruba jest czymś pomiędzy tymi z Dialogysa, bo jej łeb ma śrendnicę 14,2mm

Według przedstawionego wyżej sposobu liczenia będzie wystawać o 1,1mm

Edytowane przez gojgien

Pomacaj sobie choćby felgę z koła zapasowego, przekonasz się, że jest tam więcej miejsca jak 2mm na wystający łeb

Jak sobie życzysz - felga zapasowa - orginał, użyta raptem 3 razy

Według przedstawionego wyżej sposobu liczenia będzie wystawać o 1,1mm

Do pomiaru użyto monety 1gr - 15,5mm średnicy wysokość prawie 1mm

thumb_hosting_zdjec_1370366315__2013-06-04_190136.jpg

w wypustce nie mieści się więcej niz 13mm średnicy

thumb_hosting_zdjec_1370366373__2013-06-04_190856.jpg

linijka po lewej stronie odstaje od felgi na jakieś 0,5mm ponieważ tarcza montowana jest tylko na 2 sruby wiec w tej lini felga będzie odstawać, chyba że użyjesz dużej siły na drugiej przekątnej i wygniesz felge dociskając ją do piasty.

Bezpiecznego miejsca jest tam może 0,1mm zdecydowanie za mało żeby śruba mogła wystawać..

Gojgien w dobrej wieże umieściłem przydatne info - a odzew z jakim sie spotkałem (i to ze strony moderatora) jest lekko mówiąc przykry!

Edytowane przez Piok

Przydatne info przydatnym pozostaje, co nie oznacza, że po wszystko trzeba z numerami dialogysa do ASO biegać i takie równie przydatne info również w tym temacie zamieszczam. Stosując w to miejsce zwykłe wpuszczane M8 za kilka groszy, osiągniemy to samo i nie będzie problemów. Nie musisz się z tym zgadzać, możesz to negować. Przekonaj jednak do Twojego pomysłu zakupu oryginału i wymogów zakupu w ASO kogoś, kto do najbliższego ASO odczytującego numerki z dialogysa ma 40km i rozjechane śruby Torx przy wymianie tarcz.

Takie zwykłe wpuszczane ósemki nawet w maszynach rolniczych na podwórku można znaleźć. I będą to łby o średnicy 14,2mm. Będą wystawać tylko w przypadku oryginalnych 12, przy 16 ich łby będą głębiej.

Każdy posiadający parę rąk i nie obydwie lewe sobie z tym poradzi, choćby i długość śrub była większa.

Z tematu wypływa wniosek, że każdy podejmuje własną decyzje co tam wstawia.

Śruby te i tak nie maja większego znaczenia.

A to, że moderator forum ma inne zdanie i podaje sposób jak to inaczej zrobić, to dowód na to, że nie jestem ani pracownikiem, ani przedstawicielem handlowym w ASO, by kasę firmie napędzać.

Gojgien i co z tego?

Jeżeli w tarczy masz otwór na 12 nie wkręcisz tam 16 - na 14,2 moim zdaniem też nie ma tam miejsca - felga będzie odstawać

Z mojego punktu widzenia to jest istotne, na to użytkownik forum musi zwrócić uwagę,

I nie ma znaczenia czy kupi w ASO, czy wykorzysta ten numer do znalezienia tego w innym sklepie czy będzie szukał zamiennika.

I co z tego że ma do ASO 40km, ma wybór, wpisuje numer w google i znajduje sklep który mu to przyśle do domu, dla oszczednego są wymiary i znajdzie sobie taką śrubę - ale nadal istotny jest rozmiar łba!

Twoje myślenie jest faktycznie dużo lepsze przecież każdy ma podwórko na którym aż się mnożą maszyny rolnicze z których można wykręcić śrubę stożkową co istotne o przekroju 8!

Ja w sobotę w dość dużym mieście jedynie 8-ki jakie znalazłem były albo z dużym łbem sześciokątnym albo pod ampule z łbem walcowym 5 milimetrowym, w filli asmetu - i nie było żadnej którą mógłbym potrzebne zastąpić.

dodano

Gojgien akurat twój sposób jak to zrobić inaczej, jest zły co udowodniłem Ci zdjęciami w poprzednim poście, sorry ale w żadnym poście w tym temacie nie wniosłeś nic nowego - wymiary są w pierwszym poście, a wprowadzasz innych w błąd że wymiar łba nie ma znaczenia

Edytowane przez Piok

• 1 miesiąc temu...

Odkurzając już ten nieco zapomniany wątek chciałbym poinformować, że rację ma tutaj kolega Piok. :mrgreen:

Dziś bowiem wymieniałem w swoim śmigaczu tarcze hamulcowe i okazało się, że stare tarcze przykręcone były śrubami M8 z łbem o średnicy 16 mm. Już po założeniu nowych tarcz okazało się, że do ich przykręcenia potrzebował będę takie same śruby, ale z łbami o średnicy 12 mm.

Spróbowałem przykręcić je tymi starymi śrubami z łbami o średnicy 16 mm, jednak po dokręceniu odstają one na jakieś 2 mm i jest to już odległość za duża, bo nie pozwala na prawidłowe przyleganie felgi (stalówki 14-calowej).

Wobec tego na razie założyłem tarcze bez śrub ustalających - tu jest tak jak pisze kolega gojgien, że po założeniu koła są one w zasadzie zbędne, gdyż tak naprawdę całość tj. tarczę z piastą trzymają śruby koła, a nie te 2 liche wkręciki M8.

No i tak jeżdżę, a w międzyczasie gdzieś sobie znajdę odpowiednie śrubki z łbami 12 mm. :)

A w sumie może ktoś mi takie znajdzie po taniości, bo w mojej metropolii zapewne będę miał taki sam problem ze zdobyciem jak Piok? ;)

Oczywiście za opłatą. ;)

Edytowane przez colins