mrarek Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Sprawdzić akumulator nie zaszkodzi, ale nie ma sensu jeszcze szukać nowego. Znam osobiście kilka SCIII z 2011 roku (w tym mój) i aku jest w doskonałej formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychsolecki Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 No właśnie występuje odzysk energii tylko przez alternator przy zwalnianiu prędkości alternator przechodzi w funkcję pełnego ładowania u mnie jest nawet 15.0v gdy zwalniam silnikiem obciaza przez to slinik odzyskuje energię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Podłącz voltomierz bezpośrednio do akumulatora, a nie do gniazda zapalniczki. Wtedy będą prawdziwe dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychsolecki Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Akumulator mierzyłem na klemach 12.3v obciążenie światła drogowe 12.08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Jak na pięcioletni akumulator to nie jest źle. A to, że momentami masz tylko 12,0 V -12,2 V to właśnie efekt zastosowanego systemu ESM ( Energy Smart Management). Podczas przyśpieszania prąd jest pobierany tylko z akumulatora stąd takie spadki napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aferdzyn Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Czy ktoś może się orientuje czy po wymianie alternatora 120A na 150A (bo w MIII 1.5 dci były i takie i takie) trzeba coś zmieniać CLIPem. Co się stanie jak wymienię alternator na mocniejszy a nie zrobię zmiany w programie, na YT chłopak wymieniał w Lagunie II i zadziałało bez programowania, ale może tam nie ma tego sterowania mocą? Dzisiaj na szybko szukałem coś w DDT4ALL ale nic nie znalazłem z ustawieniami alternatora, a dla przykładu w Daci Duster z Sart/Stop w BCM była zakładka Alternator. Jutro zobaczę CLIPEM, ale może ktoś coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megus_III Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 hej mam M3 1.6 16V2015r chyba z tym wspanialym systemem zarzadzania akumulatorem. Od 3 miesiecy mam nowy aku i aktualnie mam 12.1 V na postoju rano. Nie wyswietla sie zaden monit o koniecznosci ladowania poprzez uruchomienie silnika ani nic takiego ale tez nie mozna powiedziec, ze pali na "dotyk" a samochod startuje z garazu . Teraz jest temp na plusie wiec na dworze po pracy rowniez odpala ale sie zastanawiam co bedzie jak przyjdzie pojechac w gory i odpalac np. przy minus 10..... Co mam zrobic wyjac akumulator i doladowac go prostownikiem ? Jak dla mnie to naladowany akumulator w spoczynku ma 12.5 - 12.6V wiec moj jest aktualnie ciagle niedoładowany. Ma w ogole sens ladowanie prostownikiem skoro system uzna, ze akumulator jest pelny i nie bedzie go ladowac az napiecie spadnie do nie wiem 12.0 V ? 11.5 ;)? Wiecie moze jak ten system rozpoznaje stan naladowania akumulatora i jak to ewentualnie zmienic ? pozdrawiam, Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Te 12,1 V to mierzone na zaciskach aku i przy zamkniętych drzwiach? Jesteś pewny wskazań miernika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megus_III Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zmierzylem dzis rano na aku i tak Zamkniete drzwi przed startem 12.12v Po uruchonieniu silnika swieca ledy i otwaete drzwi 14 v Dojechalem do pracy 18 km przed zgaszeniem zmierzylem i bylo 13.22v wlaczone radio ledy swiatla mijania i otwarte drzwi Pozdrawiam Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Wygląda jakby akumulator był niedoładowany a sam alternator nigdy go na 100 % nie naładuje w takim trybie ładowania jak to fabryka wymyśliła. W codziennej kilkugodzinnej jeździe pewnie wszystko byłoby w porządku a użytkując samochód na krótszych dystansach będzie ciągle niedoładowany. Ja w swoim regularnie co trzy-cztery miesiące doładowuję akumulator prostownikiem bez wyciągania akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megus_III Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Dzieki za sugestie parkuje we wspolnym garazu i sie zastanawiam w jaki sposob zamknac samochod tak zeby wyjac akumulator i go doladowac przy uzyciu prostownika ..... ? Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zamykasz samochód z otwartą maską, wyciągasz akumulator, otwierasz kluczykiem dodatkowym umieszczonym w karcie. Tylko najpierw sprawdź czy działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megus_III Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zamknalem z pilota Wlozylem kluczyk przekrecilem i nic drzwi sie nie udalootworzyc ehhh Jak to ogarnac ? Pozdrowionka Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Po wyjęciu aku nie zatrzaskiwać maski. Po podłączeniu akumulatora otworzysz drzwi pilotem. Gorzej jak ktoś uczynny domknie maskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Kluczykiem trzeba przekręcić góra dół lub odwrotnie do oporu (nic nie słychać) i pociągnąć za klamkę. Edytowane 9 Stycznia 2020 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi