dak79 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Witam. Ostatnio miałem nie miłą przygodę, padło mi sprzęgło i 30 km musiałem jechać "siłując"się z skrzynią. Wszystkie biegi wchodziły całkiem znośnie, bez zgrzytów tylko 2 bieg strasznie zgrzytał. Po odbiorze Reni od mechanika( naprawił sprzęgło) zauważyłem ze zmiany biegów 1 na 2 występuje lekki zgrzyt a przy redukcji z 3 na 2 jest to już bardzo denerwujące. Teraz moje pytanie. Czy wymiana synchronizatora jest opłacalna?? czy lepiej kupić używaną skrzynię. Ewentualnie jeżeli ma ktoś doświadczenie w tej kwestii jakie są koszty zakupu synchronizatora i remontu skrzyni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 skrzynię taniej wyjdzie kupić używkę, ale 30 km szarpać się z biegami??? chyba lepiej było jakiś hol załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dak79 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 No mogłem... Polak mądry po szkodzie:{ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Ewentualnie jeżeli ma ktoś doświadczenie w tej kwestii jakie są koszty zakupu synchronizatora i remontu skrzyni... Pytałem ostatnio o diagnozę i ewentualny remont skrzyni 6 biegowej do sceniola 1,9 dCi. No więc sama rozbiórka i stwierdzenie co jest do wymiany 150 zł. Późniejszy remont tej skrzyni, około 1000 i drożej w zależności co potrzeba wymienić. Elementy są wymieniane na fabryczne, zamawiane w ASO. Zakup innej skrzyni po remoncie, z roczną gwarancją bez względu na przebieg, 2000-2500 zł. Dla porównania używka w dobrym stanie z aut demontowanych, przebieg około 100 000km- 220zł,(odbiór własny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dak79 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 No to stawiam na używkę. Tylko dobrze trafić... Dodano: 23 gru 2013 - 08:16 Panowie, możecie mi podpowiedzieć jaką mam skrzynię? dane auta- Megane 1.5dci 101KM, skrzynia 5 biegów, 2004r sprowadzona z Dani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Powinna być JR5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dak79 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) ok JR5. A co znaczą pozostałe cyfry np. 108,110,123, 125,itp. ??? Edytowane 23 Grudnia 2013 przez dak79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Cyfry określają w szczegółowy sposób zastosowane przełożenia, dotyczy to głównie głównego mostu i rzadziej 5 biegu. Niektóre wyznaczniki cyfrowe informują o istnieniu wyjścia do napędu prędkościmierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dak79 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Czyli nie jest to obojętne jaką JR5 kupię?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Poniżej masz tabelkę, porównaj przełożenia i dobierz sobie odpowiednią, myślę, że różnica 1 ząbka na moście aż tak dużo nie zmieni, najlepiej jakbyś kupił taką samą jaką posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dak79 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Dzięki wielkie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi