gregorusp Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 WItam! Wie ktoś może jak wyłączyć na stałe automatyczny STOP-START w Megane 3 ph2, coupe, silnik 1.2TCE (wersja Bose-Rlink)? Jest przycisk do wyłączenia systemu, ale działa to tylko do pierwszego wyłączenia ręcznego samochodu. Auto nie posiada już własnych ustawień "systemowych" samochodu w menu na desce rozdzielczej (część tych ustawień mogę znaleźć na głównym panelu R-LINK w sekcji samochód-ustawienia. Nie ma tam ani ustawień system start-stop, ani np.: zachowania świateł dziennych). Dzięki, Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychos Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Szukaj życzliwych forumowiczów w okolicy wyposażonych w CLIP-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 SS się niestety nie wyłącza na stałe. Jest to jedno z udogodnień z którego nie możemy całkiem zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregorusp Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Tak - jak zawsze producent o nas dba i wie najlepiej co chcemy :)...... Dzięki wielkie (mam nadzieję, że w ASO mi to wyłączą...), jak nie poszukam clipa. Dzieki, grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawaii Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 A dlaczego tak bardzo chcesz wyłączyć tę funkcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankuba Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Np. dla tego że stwarza zagrożenie w ruchu drogowym , już 2 razy mi zgasło auto na środku skrzyżowania, a raz pod szlabanem parkingowym. Sam chętnie to wyłączył na stałe i na pewno będę gadał o tym przy okazji przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Jakbym miał to ustrojstwo to bym sobie karteczkę na kierownicy naklejał aby mi przypominała abym zawsze przed rozpoczęciem jazdy wyłączał to cholerstwo. Przecież wg wszelkich testów to w zasadzie nie oszczędza nic paliwa. Bo umówmy się, co to jest te 0,2litra na 100km? Poza tym przy produkcji części do tego pewnie bardziej zanieczyszcza się środowisko niż "oszczędność" środowiska z jego stosowania. Tak jak kiedyś artykuł o hybrydach był. Podczas ich budowania, wytwarzania do nich części, akumulatorów, więcej zanieczyszcza się środowisko niż auta spalinowe :) Teraz mówili, że czujniki ciśnienia w oponach będą obowiązkowe w nowych autach. Ja się pytam po co to dziadowskie i awaryjne "unowocześnienie".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawaii Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Ja się pytam po co to dziadowskie i awaryjne "unowocześnienie".... Żebyś miał coś czego nie ma sąsiad :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Mając S-S trzeba niestety zmienić trochę technikę jazdy. Wymaga to treningu ale się da. Obawiam się, że nie unikniemy stosowania tego systemu w nowych autach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregorusp Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Witam! Zdaję sobie sprawę, że nowych funkcji nie unikniemy... Mnie denerwuje sytuacja, że nie możemy z własnej woli wyłączyć na stałe tego systemu. Nie wiadomo też jak na to zareaguje po większym przebiegu silnik ze sprężarką. P.S. A już największa wadą systemu jest to, że SS wyłączy silnik już przy prędkości ~3km/h (tak samo jak koledze powyżej wygasił silnik pod szlabanem kolejowym). Pozdrawiam, Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek1231 Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 I jak? Da się SS wyłączyć na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Ta, kup inne auto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Powyżej dwa żale, że system wyłączył przed szlabanem silnik. Ale to chyb od tego jest? Czy mam rozumieć, że naciśnięcie sprzęgła by ruszyć nie uruchomiło automatycznie ponownie silnika? I jak często system działa? Mój następny samochód (Qashqai) też już to będzie miał - jednak na forum QQ raczej są głosy czy system Stop-START w ogóle działa bo forumowicze jeżdżą i jeżdżą i prawie w ogóle się nie gasi sinik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Ale za to ile kosztuje akumulator do takiej wersji auta, nie wspomnę o cenie alternatora i rozrusznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Ja wiem ile:) Np. Fiat Punto Start Stop: akumulator 790 zł, rozrusznik 2900 zł, alternator chyba 2500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi