pankuba Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Czy mam rozumieć, że naciśnięcie sprzęgła by ruszyć nie uruchomiło automatycznie ponownie silnika? Dokładnie, ponieważ wyłączenie nastąpiło w momencie wciskania sprzęgła, przy redukcji biegu, kiedy chcesz szybko zredukować i ruszyć, bo się już rozejrzałeś/przejechałeś próg zwalniający (w moim przypadku był to skrzyżowanie z awarią sygnalizacji i szlaban parkingowy), ale jak koledzy pisali powyżej, system stwierdził, że toczysz się wolniutko, więc można wyłączyć silnik. Efekt - system wisi i trzeba użyć guzika, a sekundy mijają... a ty stoisz... uwierz mi w tym momencie wydaje się to strasznie długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) OK. Zapewne za niedługo ktoś znajdzie niszę na rynku i zaoferuje na alegro stałe wyłaczniki tego ustrojstwa. A czy nie jest tak, że puszczając sprzęgło samochód zapali? Jak już nie przez system SS - to "normalnie" na popych? Czy wciskając sprzęgło wyczułeś, że silnik zgasł, więc zaraz go zapalałeś - czy jednak dokończyłeś zmianę biegu? Ciekawi mnie to bo nie wiem czy już tym ściekać czy poczekać ;-) Edytowane 13 Października 2014 przez Optima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek1231 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 OK. Zapewne za niedługo ktoś znajdzie niszę na rynku i zaoferuje na alegro stałe wyłaczniki tego ustrojstwa. Problem może być jak auto jest na gwarancji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankuba Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 czy jednak dokończyłeś zmianę biegu? Dokończenie zmiany biegu nic daje, bo silnik jest już wyłączony, a jak pisałem SS przestaje reagować, więc możesz sobie wciskać sprzęgło i zmieniać biegi do woli. Wygląda to tak jakby SS odnotował, że poszły oba sygnały, tyle że sygnał uruchomienia silnika został zablokowany przez minimalnie wcześniejszy sygnał jego zgaszenia. W efekcie SS czeka znowu na kolejny sygnał zgaszenia silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Chodziło mi o to, czy po wrzuceniu biegu puściłeś sprzęgło (raze z wbitym biegiem) i samochód powinien - chyba - jak każdy inny zapalić na pych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankuba Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 chyba - jak każdy inny zapalić na pych Ponieważ to był moment dotaczania się, tuż przed(a może nawet już po :unsure:) zatrzymaniem, to "pych" jeśli jeszcze był, to był za słaby do ruszenia i odpuszczenie sprzęgła skutkowała tylko 100% zatrzymaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Acha... no to kicha... Jeszcze mnnie naszły przemyślenia - bo to ewdietnie tak nie powinno być, bo jest to bardzi niebezpieczne - czy nie masz jakieś awarii. Ostatnio czytałem chyba jakiś test redakcyjny CHYBA Hondy CRV i tam narzekali, że system praktycznie nie działał. Po oddawaniu samochodu wskazali na to i okazało się, że system był zepsuty. Dostali inne nakilka dni i było wszystko OK. Więc jak może się zepsuć w jedną stronę (w ogóle nie gasi silnika), to może i w druga też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankuba Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 To niestety nie efekt "zepsucia" a efekt próby zastępowania/wyręczania kierowcy (oczywiście dla jego dobra) przez system komputerowy, który niestety nie wie w jakiej aktualnie sytuacji drogowej znajduje się auto i przy spełnionych warunkach do wyłączenia silnika robi swoje. Tak na marginesie, to zapomniałem poprzednio dodać, że zapalanie na pych dla samochodów z elektronicznym zapłonem jest niewskazane. A wracając do tematu to bardzo chętnie bym zepsuł ten system, tak jak w tej Hondzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek1231 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Czy da się wyłączyć ten system jednorazowo po włączeniu silnika? Jakiś przycisk? W Fordzie jest taka opcja. Edytowane 20 Października 2014 przez rysiek1231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankuba Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Jednorazowo tak, jest guziczek, tyle że po ponownym uruchomieniu silnika system znowu jest aktywny , więc trzeba go znowu z guziczka co jest generalnie denerwujące, nie po to mam np automatyczne światła, żeby za każdym razem pamiętać o wyłączeniu tego ustrojstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek1231 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Dodano: 04 gru 2014 - 20:04 Jednorazowo tak, jest guziczek, tyle że po ponownym uruchomieniu silnika system znowu jest aktywny , więc trzeba go znowu z guziczka co jest generalnie denerwujące, nie po to mam np automatyczne światła, żeby za każdym razem pamiętać o wyłączeniu tego ustrojstwa. Gdzie jest ten guzik? Edytowane 4 Grudnia 2014 przez rysiek1231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookash80 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Po lewej stronie, przy kolumnie kierownicy - obok regulacji jasności deski rozdzielczej i regulacji wysokości położenia świateł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Już 4 dni ujeżdżam nowy nabytek z funkcją STOP-START. Zaoszczędziłem już pół kilograma CO2 i prawie pół godziny silnik nie pracował. Jak na razie system mega mi się podoba - nie bardzo rozumiem hejty na to - taki hejt z zasady bo tak. Nie traktuję tej funkcji jako oszczędzacz paliwo - ale super oczekuje się na zmianę świateł czy w korku w błogiej ciszy. Cisza w moim wieku to już rodzaj ukojenia dla nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Wiesz, każdy sobie tłumaczy to na swój własny sposób dla niego dobry. Ja wyłączyłem. Czas pokaże, jak system się sprawdzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamson Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Też szukałem jak wyłączyć system SS w swoim Scenicu III i rozmawiałem w tym temacie z mechanikiem, który próbował wyłączyć to z poziomu CLIP'a ale nie był w stanie. Po kontakcie ze znajomym z serwisu udało się ustalić, że jest taka opcja ale tylko i wyłączenie poprzez odpięcie kabla na klemie akumulatora. Wypieliśmy kabel i system faktycznie się nie uruchamia - jedyny minus takiego rozwiązania to komunikat na desce rozdzielczej "system start & stop do kontroli". Podobno niczemu to nie przeszkadza i nie powoduje żadnych perturbacji. Osobiście irytuje mnie ten komunikat na desce i pewnie włączę system ponownie i nauczę się z tym systemem jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi