psikuta_bez_S Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) Wymieniałem ostatnio filtry i stary filtr paliwa (Filtron ? ) rozciąłem by sprawdzić jak bardzo jest zabrudzony i czy ma opiłki. Opiłków na moje oko nie było, ale znalazłem inną, ciekawą rzecz(zdjęcie): Obudowa filtra nosiła naklejkę Filtron-a, a wkład filtrujący albo i cały filtr z obudową był produkcji Delphi :) I tak o to, robią z ludzi głupków... Ponadto ciekawi mnie, do czego służy ta "blaszka z latającym korkiem" : PS. Jeśli mod uzna, że to zły dział to proszę o przeniesienie (to mój 1 post, a nie byłem pewny wyboru działu). Edytowane 1 Maja 2015 przez psikuta_bez_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Blaszka to zaworek - paliwo z przelewów wraca do filtra i mieszając się podgrzewa dopływające paliwo z baku. O filtrach filtrona nie będę pisał jaki to shit, bo ostatnio kupiłem kolejny paliwowy, który był źle sklejony i wpuszczał powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawciu-o Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Rzeczywiście ciekawe... A ta blaszka z korkiem to nie przypadkiem zaworek (przeciw)zwrotny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 I tak o to, robią z ludzi głupków.. Akurat w tym przypadku to na plus. Delphi to oryginał w tym silniku. Ta blaszka to bimetal który w okresie zimowym otwiera zawór którym ciepłe paliwo powrotne z pompy ogrzewa paliwo w filtrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psikuta_bez_S Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 aniewa, Owszem tutaj być może na plus, ale pomyśleć, że kupując np. filtr innej marki, a w środku znajduje się chiński wkład... Teraz założyłem Mann'a i mam nadzieje, że będzie OK (parę osób polecało te filtry). I tu kolejna ciekawostka 3 modele filtrów fizycznie takich samych, ale o różnych cenach. Wziąłem 939/6 (niby do Clio II, Kangoo) ale 30zł tańszy niż dedykowany do Megane(a modele silników bazowych te same) :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanator Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Właśnie wpadłem na ten sam pomysł, tzn. rozcięcia filtra PS980/1. Wściekłem się jak warsztat skasował mnie za wymianę 240 zł. Czy ja nie mogę sobie sam wymienić wkładu? Czym skleić to pudełko. Muszę pomyśleć o którymś z tych klejów (zobaczcie sami) są na prawdę rewelacyjne: https://handtech.pl/5_parson-adhesives-inc?id_manufacturer=5. Użyłem już jednego z nich do wklejenia uszczelki szyby przedniej (ciągle wyłaziła mi w górnym narożniku). Zdał egzamin w 100%. Mam już spokój 2 rok. A tak postscriptum, czy są filtry tańsze od tych ? : 1)http://frauto.pl/index.php?products=product&prod_id=700; 2)http://e-katalog.intercars.com.pl/#/ekatalog/osobowe/towary/18003/102000000/ Mój mechanik może się pocałować w d... . Nigdy więcej na mnie nie zarobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Czy ja nie mogę sobie sam wymienić wkładu? Czym skleić to pudełko. Nie, bo filtr jest nierozbieralny i nie ma możliwości w nim wymiany samego wkładu filtrującego. Możesz sobie kupić cały filtr i sam wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 A tak postscriptum, czy są filtry tańsze od tych ? : 1)http://frauto.pl/ind...ct&prod_id=700; 2)http://e-katalog.int...8003/102000000/ Oczywiście, że są. Wystarczy odrobina wysiłku i można znaleźć w sieci w cenie od 50 do 100 zł bez czujnika wody. Z czujnikiem są sporo droższe. Samego wkładu nie wymienisz bo nie występuje jako część zamienna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 I za chwile bedzie problem, bo silnik nie pali, a filtr nowy. Wiec tam nikt nie bedzie szukal problemu. A okaze sie ostatecznie ze filltr sie zapowietrza, bo niedokladnie sie skleilo. IMHO druciarnia na maxa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psikuta_bez_S Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Nie przesadzajmy :) Proces klejenia jest troszeczkę inny niż zgrzewania, a "domowa" spoina może mieć ułomności i później problem z układem murowany. Nowy filtr nie jest, aż tak drogi, by było to warte zachodu :) A pozostaje jeszcze pytanie skąd wziąć sam wkład, który będzie nam pasował... Polecam szukanie w sklepach na miejscu zamieszkania lub w niedalekiej odległości(odpada koszt wysyłki), można też kombinować z filtrami od np. Clio II. Filtr Manna(polecana marka) dedykowany do Megane II, kosztował katalogowo ~100zł, taki sam, różniący się cyferką i pasujący do ClioII/Kangoo zamiast 939/3 ma 939/6 i kosztował już 70zł (jest dokładnie taki sam jak dedykowany do Megane) Edytowane 21 Czerwca 2015 przez psikuta_bez_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 w 1,9 dCi jest zdaje się podobny wkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi