kede86 Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Po ilu przejechanych kilometrach pojawia się pasek? Sprawdzałem dziś jak jechałem do pracy i kostka zapaliła się po przejechaniu 2,1km. Pod firmą parkowałem po przejechaniu 6,5km i paska dalej nie było. Temperatura na zewnątrz -3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Eh aż jutro sprawdzę jak to u mnie wygląda, a ma być jakies około -7 nad ranem ( -12 w nocy), nagram filmik jak jadę normalnie po mieście od wyjazdu spod bloku do uzyskania dłuższego paska od temperatury, nie trwa to wcale tak długo jak niektórzy tutaj piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Folxs Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ja mam pytanie czy podczas wymiany tej uszczelki metalowej obudowy termostatu poleci olej z silnika, po odkęceniu tej podstawy termostatu? Myślę o uszczelnieniu tej starej uszczelki szarą masą uszczelniającą do silników - czy lepiej się w to nie bawić i dać tylko nową uszczelkę? Czy może w ogóle dać nową uszczelkę na masę? Coś tam się z nimi dzieje więc to wada designu tych silników i myślę czy próbować to "ulepszyć" - co możecie poradzić? Kto z Was robił podobne rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.8a Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Witam czy możliwe jest że jak ta uszczelka jest uwalona to olej dostaje się do kolektora bo mam tam sporo oleju pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zan821 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 (edytowane) Witam, jakaś rada dla cieknacej obudowy? Jestem po wymianie i nietstey podcieka od spodu. Najpierw spróbuję dokręcić mocniej, teraz nie używałem zbyt dużej siły. Jednak zanim zastosuje rozwiązanie bardziej fizyczne chciałbym się doradzić czy są jakieś inne patenty na ten problem. Edytowane 20 Grudnia 2019 przez Zan821 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.8a Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 2 godziny temu, Zan821 napisał: Witam, jakaś rada dla cieknacej obudowy? Jestem po wymianie i nietstey podcieka od spodu. Najpierw spróbuję dokręcić mocniej, teraz nie używałem zbyt dużej siły. Jednak zanim zastosuje rozwiązanie bardziej fizyczne chciałbym się doradzić czy są jakieś inne patenty na ten problem. Siemasz jeżeli masz sprawny termostat to kup nowa uszczelke tylko do poprawnego przykrecenia jest potrzebny niby klucz dynanometryczny i musisz zachować kolejność przykrecanych srubek jak znajdę to ci podeślę bo mam gdzieś w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zan821 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 No to będzie lipa bo klucza nie mam. Ale jak możesz to podeślij ten schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.8a Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Dnia 20.12.2019 o 13:42, Zan821 napisał: No to będzie lipa bo klucza nie mam. Ale jak możesz to podeślij ten schemat. Siemasz przepraszam że tak późno odpisuję ale urwanie głowy pzdr wesołych świąt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zan821 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Wielkie dzięki, za pomoc. Podokrecam i będę obserwować jak nic nie da to nowa uszczelka i schemat od Ciebie. Spokojnych świąt pozdrawiam Edytowane 21 Grudnia 2019 przez Zan821 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.8a Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Kup od razu uszczelkę i wyczyść wszystko od strony silnika na gładko i zakładaj bo stara uszczelka jest i tak już bezużyteczna, skoro puszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zan821 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 (edytowane) Uszczelka zamówiona. Będzie w poniedziałek do tego czasu muszę się przebujać z tą. Na szczęście tylko się sączy na tyle mało że nawet nie widać ubytku w zbiorniczku. Możecie kogoś polecić we Wrocławiu (najlepiej od strony Bielan wrocławskich) u kogo będę mógł wymienić tą uszczelekę? Sam juz bez klucza nie będę podchodzić do tematu. AKTUALIZACJA wczoraj wymieniona uszczelka u mechanika, dokręcone kluczem z odpowiednimi siłami... I dupa znów cieknie. Po przejechaniu 100km zalana skrzynia uciekło że zbiornika całość płynu. Efekt jeszcze gorszy niż po moim dokręcaniu "na oko". Jestem w kropce. Chyba podokrecam ale tym razem delikatnie tak żebym mógł podjechać do serwisu. Dodatków okazało się że mam dużo opiłków w płynie więc jest podejrzenie kończącej się pompy. 100k przebiegu. Wymienię rozrząd w komplecie i mam nadzieję że to zamknie temat. Edytowane 4 Stycznia 2020 przez Zan821 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latirro Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) Witajcie, wymieniłem ostatnio tą plastikową obudowę termostatu, była pęknięta i ciekła po rozgrzaniu silnika, dodatkowo miałem olej w płynie chłodniczym, ilości niewielkie, po zlaniu lekkie zabarwienie na czarno i dosłownie parę oczek oleju na powierzchni. Mógłby ktoś na zdj przedstawić gdzie znajduje sie ten kanał olejowy w obudowie i głowicy? Mechanicy twierdzili że pod obudową nie ma się jak mieszać płyn z olejem(w przypadku otraty szczelności) bo tam nie ma kanałów olejowych, ale z racji pęknięcia udało się to wymienić, wypłukać układ, umyć zbiorniczek i chwilowo nie obserwuje zmiany koloru plynu, a już była groźba ściągania głowicy.. w niedzielę znów robię trasę 1300km więc zobaczymy co się będzie działo, przez ostatnie 15k km silnik chodził naprawdę rowno, super odpala, nie kopci, oleju zniknęło ok 200-250ml ale większość przebiegu w trasie na LPG więc jest to do przyjecia, jedynie wyciek mnie drażnił i martwiła obecność oleju w płynie chlodniczym . pozdrawiam Edytowane 20 Lutego 2020 przez latirro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 (edytowane) @aro76 Właściwie to i tak i nie. Wtedy nagrałem tylko ten filmik ale mnie tam prawie w temacie jeden "kolega" zjadł, że nagrywam na ciepłym aucie, gdzie auto stało cały dzień aż do momentu kiedy do niego nie podszedłem na filmiku. Temperatura wtedy wyższa, w tym roku przy -19 nie nagrywałem, a szkoda bo może i byłoby warto. Edytowane 20 Stycznia 2021 przez czik3n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Podłącz ELM i zobacz przy jakiej temperaturze termostat pozostaje otwarty. Ja przed mrozami wymieniłem termostat bo wskakiwalo drugie pole tj. to do poziomu wskazania ale ELM pokazywał że temperatura nie przekraczała 75 stopni więc warto się temu przyjrzeć i zadbać o prawidłową temperaturę pracy silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Możliwe, że termostat do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi