gRRuby Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) Drobny problem. Przy wciskaniu pedału sprzęgła wydobywa się taki chrupiąco-piszczący dźwięk. Czuć też pod nogą, że coś ociera. Posmarowałem miejsca podparcia sprężyny "powrotnika", ale nic nie dało. Słychać to też na zewnątrz - cicho, ale słychać. Auto już takie nabyłem. Silnik 2.0dCi, ale to chyba nie ma większego znaczenia. Edytowane 1 Października 2015 przez gRRuby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juras386 Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Kupiłem auto salonowe i od nowości mi tak trzeszczał pedał sprzęgła, delikatne trzeszczenie, po dwóch latach na przeglądzie gwarancyjnym to zgłosiłem i coś zrobili ze przestało, nie wiem co ale na pewno nie był wymieniany. Do dziś mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRRuby Opublikowano 2 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Dzięki za info, choć nie wiele mi to pomoże Auto ma raptem 74 tyś i nie jest to jakiś trup, niestety gwarancja już minęła i sam muszę sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juras386 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Jedz do ASO, może za jakąś normalną kwotę to naprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRRuby Opublikowano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Od ASO to się trzymam z daleka, choć z tym pedałem byłem. Poprosiłem żeby ktoś zerknął - wcisnął pedał i tyle. No i się zaczęło - musimy Pana umówić, tak zerknąć to nie, musimy zrobić przegląd itd... Krótko mówiąc wyszedłem :D Dobiorę się do tego sam, tylko to strasznie niewygodne miejsce do grzebania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Dowiedz się który mechanik z tego ASO jest najlepszy, zagadaj do niego na boku i na jakieś 90% powie Ci gdzie masz podjechać, żeby zajął się autem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRRuby Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 No tak, to sprawdzony model postępowania Mam dobrych mechaniorów, ale chciałem sam to zrobić bo wydaje się, że to nie jest skomplikowane. Dziś nasłuchiwałem z kumplem i na 99% skrzypienie ma źródło w komorze silnika, a nie przy pedale. Jak uporam się z przekręconą nitonakrentką od dolnej osłony silnika to zajrzę, od góry nie ma szans żeby coś zobaczyć bez wybebeszania aku i itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Jak słychać skrzypienie spod maski, to posłuchaj od spodu, od strony skrzyni biegów, prawdopodobnie to dźwięk wysprzęglika. Pod maską będziesz miał tylko pompkę (na ścianie godziowej, do niej przyczepiony jest pedał sprzęgła), przewód hydrauliczny z tłumikiem idący do przodu skrzyni i połączenie z wysprzęglikiem. To wszystko, wysprzęglik jest w skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 padającego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Niekoniecznie. Może być sprawny. Ten dźwięk bym określił bardziej jako stękanie niż skrzypienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRRuby Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Jak słychać skrzypienie spod maski, to posłuchaj od spodu, od strony skrzyni biegów, prawdopodobnie to dźwięk wysprzęglika. Pod maską będziesz miał tylko pompkę (na ścianie godziowej, do niej przyczepiony jest pedał sprzęgła), przewód hydrauliczny z tłumikiem idący do przodu skrzyni i połączenie z wysprzęglikiem. To wszystko, wysprzęglik jest w skrzyni. Raczej nie jest to wysprzęglik, bardziej jeszcze na odcinku pedał-pompka. Może to sama pompka? Konstrukcję znam bo walczyliśmy kiedyś u kumpla z wysprzeglikiem w GSII 2.0dCi. Dźwięk ciężko opisać. Wciskam sprzęgło i jakbym drzwi od stodoły zamykał :D Na samym pedale też czuć, że coś trze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOktik Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Mam podobne skrzypienie w swoim SC II. U mnie słychać to ewidentnie na samym pedale. Psiukałrm, smarowałem ale po jakimś czasie i tak znów skrzypi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) pedały sprzęgieł są plastikowe, więc i naprężenia od nogi mogą powodować jakieś odkształcenia samego pedała Wielka litera, kropka na końcu zdania. Pawel Edytowane 6 Października 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 U mnie w jednym samochodzie było to samo. Spsikałem co się dało WD40 ale nie pomogło. Przy okazji wizyty w ASO zrobili mi to od ręki ale nie wiem co dokładnie tam majstrowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 WD40 nic nie daje, do tego o wiele lepiej sprawdza się smar silikonowy, często jest dostępny w spreju w Lidlu za ok. 5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi