Rafal1504 Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Witam Samochód Renault Megane 1,5 dCi 110KM 2010 rok, nie mogę znaleźć osuszacza klimy, gdzie on się znajduje. Pozdrawiam Edytowane 3 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Umocowany jest do skraplacza (chłodnicy klimy), po jego prawej stronie stojąc przodem do samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal1504 Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Czyli po przeciwnej stronie od przyłącza rurek skraplacza. Dzięki za odpowiedź ps. ciekawe jak go wymienić, należy zapewne zdemontować przedni zderzak? Edytowane 3 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Zdecydowanie jest to wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 W jakim celu chcesz go wymieniać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal1504 Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Samochód sprowadzałem z Francji, wymieniany był skraplacz dlatego myślę wymienić osuszacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Trochę dziwna by była wymiana skraplacza bez wymiany osuszacza, ale w ASO chyba nic mnie nie zdziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal1504 Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Auto nie było naprawiane w ASO, ale zadzwoniłem do ASO i powiedzieli mi, że koszt (chyba około 600 zł dokładnie nie pamiętam)i generalnie to nikt tego nie wymienia. Z drugiej strony po roku czasu czynnik się ulotnił i musiałem go uzupełnić, pomyślałem sobie że przy następnym napełnianiu zamontowałbym osuszacz. Pytanie czy jest sens ponieważ wychodzi, że co roku trzeba uzupełniać czynnik a nigdzie nie mogę zlokalizować nieszczelności. Wydaje mi się że przy napełnianiu czynnika układ jest testowany próżnią a ta powinna wyciągnąć wilgoć z układu. Jestem ciekaw waszej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 W pewnym momencie osuszacz ma zaabsorbowane tyle wilgoci, że nie ma szans jej usunąć (zaczyna się zatykać). Nieszczelność klimy w III, to chyba jedna z rzeczy pt. TTTM (ten typ tak ma). Poczytaj wątki na forum, w rocznych autach bywa z tym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Napełniłeś z barwnikiem i nic nie wyszło?, żeby próżnia usunęła wilgoć to byś ją musiał robić ze 2 dni, w chłodniach tak się usuwa wilgoć, że wymienia się kilka osuszaczy pod rząd, jak znajdziesz nieszczelność to faktycznie bym go wymienił, bo wymiany dla samej „wymiany” w szczelnym układzie jak to zalecają wszelkie fachury to czyste naciąganie, ja w lodówce jeszcze nigdy nie wymieniałem i jest ok. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamd69 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Panowie z podpowiedzi na forum wynika iż po dłuższym nieużywaniu klimatyzacji, układ pusty (nie wiem od kiedy) dobrze by było zmienić osuszacz. Gdzie można kupić taki osuszacz,ew. czy pasuje on od innych modeli Renault ???? Moje auto Megane III 2.0 Tce 180 KM Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Jeżeli przez dłuższy czas była rozszczelniona klimatyzacja, to osuszacz warto wymienić. Kupisz go w praktycznie każdej hurtowni z częściami, lub przez internet. Osuszacz dobiera się do modelu auta i kupuje się tylko i wyłącznie nowy, a zakłada bezpośrednio przed napełnieniem układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Z tego co mi się wydaje to osuszacz jest integralna częścią chłodnicy klimatyzacji, więc wymienia się razem z chłodnicą... ale pewnie jakieś wynalazki żeby tego nie robić są.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zależy od wersji. Pierwsza wersja osuszacz jest niewymienny i trzeba to zrobić z całą chłodnicą. Druga puszka osuszacza jest zintegrowana z chłodnicą, ale można wymienić sam wkład skraplacza nr Renault 921921853R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamd69 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Rozumiem,czyli pozostaje zajrzeć do auta i ocenić jaki wariant mam ja tak?? Jak to stwierdzić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi