Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Otwieranie klapy bagażnika tylko bez zapłonu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Niedawno kupiłem Megane II grandtour 2004.

Jednym z problemów jest otwieranie tylnej klapy. Mianowicie wszystko działa ok, z wyjątkiem sytuacji, gdy zatrzymam się nie wyłączając silnika. Nie mogę wtedy ręcznie otworzyć bagażnika. Wystarczy jednak wyłączyć silnik i klapa jest odblokowywana. Nie mam włączonej blokady tylnych drzwi, nie mogę odblokować także za pomocą przycisku blokowania z panelu. Po prostu muszę wyłączyć silnik i problem znika. Zaznaczam, że z zewnątrz mogę otwierać i zamykać kartą wszystkie zamki bez problemu.

Za wszelkie sugestie dziękuję.

Ja przy włączonym silniku i odblokowaniu drzwi (np. poprzez otworzenie przednich) muszę na panelu zamknąć i otworzyć (czyli wcisnąć przycisk 2 razy) i wtedy oprócz drzwi otwiera się także bagażnik. Wynika z tego, że jak przy włączonym silniku otwieram przednie drzwi to odblokowują się tylko pozostałe drzwi a klapa bagażnika pozostaje zamknięta. Pierwsze naciśniecie przycisku na panelu powoduje zamknięcie wszystkich drzwi a kolejne naciśnięcie powoduje odblokowanie wszystkich drzwi oraz klapy bagażnika.

Edytowane przez aston76

Witam.

Niestety u mnie w/w sposób z podwójnym naciśnięciem na panelu nie działa.

Działa natomiast patent z wyłączeniem świateł, zarówno mijania jak i postojowych, wtedy przy zapalonym silniku mogę otworzyć bagażnik.

Światła włączone nie można otworzyć.

Trochę to dziwne, ale czy normalne ?

Edytowane przez aston76

Trochę to dziwne, ale czy normalne ?

Masz uszkodzone przewody w gumowym peszlu łączącym klapę bagażnika z nadwoziem. U mnie normalnie czy silnik włączony, czy wyłączony klapa zawsze się otwiera. To samo przy światłach. Trzeba poszukać uszkodzonego przewodu i go naprawić.