donmen Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Witam wszystkich użytkowników forum. Posiadam megane II z 2006 roku. Podczas przyspieszenia, przeciąganie tak do 3000obr/min, oczywiście na dobrze zagrzanym silniku najczęściej przy oporze, np pod górę, wyświetla mi komunikat injection fault + kontrolka stop, zaświeci na 2 sek, gaśnie i jade dalej. Kiedy pokaże błąd nie czuć żadnej różnicy w jeździe, silnik nie słabnie, nie spada z obrotów, jedzie najnormalniej w świecie, tylko mignie błąd na moment i gaśnie. Nie mam problemów z odpalaniem. Po podpięciu wykazuje mi błędy: 0380-aktywny 0089-pamięć 0530-pamięć Pierwszy według tego co udało mi się wyczytać to świece żarowe, ale to raczej nie ma związku z moim błędem. Kolejne są od wtrysków? Wtryski były regenerowane 30kkm temu. Zamierzam wymienić filtr paliwa i wyczyścić zawór EGR. Ma szansę to rozwiązać mój problem? Macie może jakieś pomysły co może być przyczyną tego błędu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Sprawdź korekty na wtryskiwaczach i zrób ich próbę przelewową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Drugi błąd dotyczy ciśnienia szyny a więc może dotyczyć wtryskiwaczy, trzeci błąd dotyczy czujnika ciśnienia klimatyzacji. Wymiana filtra może pomóc, warto też zrobić test przelewowy wtryskiwaczy. Zawór EGR z błędami nie ma nic wspólnego ale wyczyścić nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donmen Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Czytam o tej próbie przelewowej, wystarczy, że podłączę wężyk pod wtrysk, z drugiej strony do pojemniczka, każdy tak samo i odpalę silnik, tak? Jest to mój pierwszy diesel, poznaję ten silnik. ;) Dzięki wielkie za szybki odzew. Edytowane 6 Grudnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Możesz to robić pojedyńczo lub cztery na raz. Pamiętać należy o zatkaniu np. wiertłem 5 zdjętego z przelewu wężyka by nie zapowietrzać układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Kolego Domnen masz w Krakowie na ul Pastelowej mechanika co robi tylko Renówki .Pastelowa 6 .Telefonu nie mam .Ja jak robie Clipem przelewy to nic nie zatykam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donmen Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Myślę, że prostsze rzeczy jestem w stanie sam zrobić, a jeśli będzie trzeba to i coś poważniejszego, także dzięki za kontakt, ale spróbuję na początek sam coś zdziałać. :) Próba przelewowa zrobiona, na zagrzanym silniku, czas pracy ok. 1 minuty, wnioski wysuwają się chyba same.. 1, 3 ok, 2 średnio, 4 chyba już kiepsko.. A waszym zdaniem? Dziwi mnie jedynie, że silnik nie kopci, nie mam problemu z odpalaniem, lecz przyczyny mogą być różne. ;) Edytowane 6 Grudnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Jak na razie to wystarczy zrobić tylko czwarty, choć według specyfikacji Renault jest to pierwszy. Samo puszczanie na przelewie nie jest powodem do kopcenia, co innego gdyby końcówka rozpylacza lała, wówczas by dymił. Co do odpalania to widocznie łącznie nie dość dużo przelewają by był problem ze zrobieniem ciśnienia potrzebnego do rozruchu. Podczas mocnego przyśpieszania wszystkie potrzebują więcej paliwa plus większe ucieczki na przelewach i pompa nie nadąża z ciśnieniem stąd ten błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Wtryski w Renault liczysz od akumulatora.Norma robiona Clipem dla auta z silnikiem k9k powyżej numeru 700 to max35ml.U mnie jak lały to kupiłem same zaworki na alegro po 260 zł.Te po 150 i podobne do niczgo śię nie nadają.Dużo jest podrubek.Mechanik za wymiane bierze 30-50 od sztuki .Ale mozna samemu zrobić. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez marekwodniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Tak jak już wyżej inni napisali, pierwszy jest na pewno do zrobienia, a trzeci będzie do roboty za jakiś czas. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donmen Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 a możecie mi powiedzieć co się może dziać w najbliższym czasie jeśli będę na tym jeździł? chciałbym przeciągnąć naprawę do wiosny, a na pewno do nowego roku no i mieć w miarę pewne auto. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Z czasem pojawi się problem z rozruchem, wówczas wymienisz zaworek w uszkodzonym wtryskiwaczu. Dopóki pali dobrze możesz jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Akurat zimą najważniejszy jest sprawny układ wtryskowy, bo przy dużym mrozie będą spore problemy z odpaleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 chciałbym przeciągnąć naprawę do wiosny słuchaj kup sobie ten mixol 2T z orlenu i lej po 300 ml na cały bak a przeciągniesz sprawe na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Niestety nie w przypadku zaworków. Zamiast Mixolu czerwony półsyntetyk Orlenu do 2T (2T semisynthetic, nie trawol, który się nadaje tylko do kosiarek). Mixol zostawia syf po spaleniu, więcej jest w obszernym temacie na forum Avensisa. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi