mar_bis Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Koledzy, mam Megane III z 2009r, 1.5dCi bodaj 85KM. Mam też Megane II 1.5dCi 82KM z 2004. Stara Megane pali mi średnio 4l. Jadąc w trasie, podtrzymując ją na 90-100km/h w starej spalanie mam wtedy na poziomie max 2l/100km. W nowej zaś średnie spalanie oscyluje w okolicy 6l/100km. A jeżdżę BARDZO delikatnie. Jadąc na autostradzie, po równej drodze, przy 100km/h czasowe spalanie to aż 4l/100km. Czy taka różnica w spalaniu to normalna rzecz? Czy może coś jest nie tak? Myślałem nad tym, czy ktoś wcześniej sobie auta nie podkręcał i czy nie bierze się to stąd, ale nie wiem gdzie to mogę sprawdzić. Edytowane 25 Grudnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edison Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Jakiś czas temu czytałem na tym forum że te meganki tak właśnie palą z racji innego komputera.. ale mogłem źle coś doczytać więc szukaj może znajdziesz temat na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Stara Megane pali mi średnio 4l. Jadąc w trasie, podtrzymując ją na 90-100km/h w starej spalanie mam wtedy na poziomie max 2l/100km. U mnie pokazuje 1.8 litra/100 i średnie 3.8 także spalanie w starej meganie też do sprawdzenia masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_bis Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Wyczuwam ironię... naprawdę potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedziel Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Moja megane III z 2012 roku 1.5dci 110km fap, pali na trasie 4.6l/100km przy jeździe około 100km/h a w mieście ponad 7l/100. Także albo ja mam do sprawdzenia spalanie albo Twoja pali ponadprzeciętnie mało. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Mam bliźniacze auto jak Ty i właśnie miałem poruszać temat "wysokiego" spalania ale trafiłem na Twój post z którego wynika że spalanie ponad 7l jest normalne. Ja mieszkam w Krakowie auta używam w 99% do jazdy po mieście i bardzo rzadko poza nim a moje spalnie wynosi grubo ponad 8l czy mam to traktować jako spalnie zupełnie normalne w tych warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Jazda po mieście żadnemu z aut nie wychodzi na dobre. Pod pojęciem miasto mogą być; b.krótkie odcinki jazdy, jazda lub wręcz stanie w korku, dojazd do celu zimą na zimnym silniku, częste starty lub długie przerwy pomiędzy startami. Jeżeli takie lub podobne jazdy są permanentnie miesiąc w miesiąc, może dochodzić do "zamulenia silnika" (benzynowego również), które jest tym większe im gorszy stan techniczny silnika. Pomaga dynamiczna jazda w trasie (może dojść do znacznego wypalenia FAP-a). Im odcinki jazdy krótsze tym spalanie wyższe. Realną miarą zużycia paliwa przez auto jest pokonanie odcinka w jedną stronę: 0,33 X miasto + 0,33 X odcinek pomiędzy jazdą w mieście a trasą szybkiego ruchu + 0,33 X jazda trasą szybkiego ruchu. W drodze powrotnej pokonać trasę tą samą tylko w odwrotnym kierunku. Należy oprócz jazdy w mieście, podawać długość trasy do momentu zatrzymania, oraz ilość pokonanych km w miesiącu. Można jeździć po mieście po godz.22 - korków nie ma. Z tego widać, że mogą być b. różne jazdy po mieście - a tym samym różne zużycia paliwa. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamoSk Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Też mam ten silnik, również Kraków. U mnie spalanie to ok 5,5 - 6l. Przy jeździe na krótkich odcinkach i w korkach to dochodzi do 7l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) 1.5 110 dCI FAP - zimą w mieście na krótkich odcinkach nawet 7,5l. W trasie spalanie nie odbiega od tego latem. W opisie auta wrzuciłem wyniki spalania z różnych tras. Edytowane 30 Stycznia 2016 przez kataryniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Dziękuje Wam za odpowiedzi. Niestety większość opisanych rzeczy występuje również u mnie tzn. krótkie odcinki , silnik nie zdąży się zagrzać i korki. Do tego każdy ma inny styl jazdy i ciężko to porównywać 1 do 1. Ja wprawdzie nie jeżdżę agresywnie ale mam problemy z eco jazdą :) często zapominam o podstawach. Do tego dwóch kierowców każdy ze swoim stylem jazdy też może robić swoje. Więc obecnie spalanie u mnie wynosi nawet 8,5l w mieście. Ale będąc w trasie sprawdziłem spalanie aby dowiedzieć się czy to z autem coś jest nie tak i wyszło mi mniej więcej spalanie: ok 3l przy 90km/h ok 4/5l przy 100km/h ok 6,5l przy 120km/h wydaję mi się że to pokazuje że z autem jest wszystko ok a to "miasto" daje w kość :/ czy się mylę? P.S. czy istnieje możliwość aby komputer zawyżał spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 A co za problem zatankować auto do pełna, przejechać około 200-300km i na tej samej stacji i z tego samego dystrybutora (to jest bardzo ważne) nalać paliwa do pełna. Potem ilość wlanego paliwa podzielić przez przejechane kilometry i pomnożyć przez 100, i mamy wynik spalania auta. I wynik z tankowania porównujemy z wskazaniami komputera. I wtedy będzie wiadomo czy komputer nie zawyża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Czyli temat obgadany :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi