Gregi Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Szerokości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Gregi jak już trochę pojeździsz napisz coś więcej o spalaniu w mieście/trasie i wrażeniach. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez kataryniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Sporo Ci wyszło to spalanie. Moje na trasie 3600km (głównie autostrady i prędkość 130-140km/h) to 8,7l/100km no to ciekawe historyjki tutaj czytam. Potrafię jeszcze zrozumieć wpływ stylu jazdy na spalanie ale jeśli na autostradzie wyszło Ci 8,7 to trochę mnie to dziwi. Właśnie w tych warunkach i przy takich prędkościach ( 140) oraz odpowiednich obrotach silnika ( około 4000), spalanie aktualne na kompie pokazuje około 10L/100km. A jest i 12l. Bo nie spotkałem autostrady idealnie równej. Są duże podjazdy i zróżnicowania terenów i spalanie ciągle rośnie. No ale może się mylę. Ogólnie Scenic 1,4 pali około 10l średnio i tyle trzeba brać pod uwagę. Nie czarujmy się ,że 1,2 będzie palił mniej. Skoro jak wspomniałem wcześniej w Fiacie 500L 0,9 Twin Air 105 KM też spalił dokładnie 10 L/100 w mieście Wrocławiu. ! Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez Krzychu Błędny BBcode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behbeh Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Co prawda nie Scenic, ale mi na autostradzie z 2800km wyszło średnie 8,52 (liczone z baku nie z komputerka, który pokazywał 7.5 :( ). Klima cały czas włączona, prędkości ~140/150 (w Niemczech). Silnik 1.4TCE. Megi jest niższa, wiec w Scenicu spodziewał bym się pewnie trochę wyższego spalania w trasie, ale raczej nie 10. 8.7 dla mnie brzmi całkiem ok :) U mnie tez komputer chwilowe pokazuje na autostradzie często po 10, ale średnia wychodzi dożo niższa. Na płaskim przy 130 chyba kolo 7 jest chwilowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domcio181 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Scenic nie tylko wyższy ale cięższy, więc w stosunku do megane musi spalić więcej - realne może być 1-2 litra większe spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D-M Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Grand 1,4Tce spokojnie przy 140 km/h na autostradzie ok 8,5 l/100 na tempomacie. Praktycznie cały czas na sterowaniu ręcznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behbeh Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Scenic nie tylko wyższy ale cięższy, więc w stosunku do megane musi spalić więcej - realne może być 1-2 litra większe spalanie. Przy utrzymywaniu stałej prędkości waga ma marginalne znaczenie w porównaniu do oporów powietrza/opon, które będą robić zdecydowanie większa różnice. Zgadzam się, ze w mieście, gdzie się przyspiesza/zwalnia, na pewno waga zrobi różnice, może nawet taka jak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Tak wpadł mi oko TAKI oto artykuł :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Wszystko okaże się za kilka lat i po 200/300 tys. km, dopiero wtedy będziemy mogli powiedzieć coś na temat trwałości jednostki napędowej. Moim zdaniem cel tych wszystkich zabiegów jest niestety jeden, kontrolowane ograniaczanie okresu życia produktu, w tym przypadku samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Dokładnie TAK. Rynek musi się kręcić :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotratak Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Jeżdżę Meganką z silnikiem 1.2 130 KM od 3 miesięcy i jestem cały czas pod jego dużym wrażeniem. Elastyczność porównywalna z dieslem, kultura pracy - jak wcześniej było mówione nie słychać go i nie czuć żadnych drgań w kabinie. Podczas jazdy głównymi źródłami hałasu są powiewy powietrza i szum opon. Spalanie jak na obrazku w podpisie, chociaż muszę przyznać, że jeżdżę ekonomicznie głównie obwodnicą Trójmiasta i lokalnymi drogami. Po przejechaniu 9000 km smiało go polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregi Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Jazda wyłącznie po mieście (krótkie odcinki), Start&Stop oraz klimatyzacja auto - średnie zużycie 8,7 l/100km (wg komputera). Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Gregi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Elastyczność porównywalna z dieslem z jakim dieslem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotratak Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Megane II, 1.5 dCi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Chętnie wypróbowła bym to 1.2 TCE, po zrobieniu 1.6 100KM. około 250km stiwierdzam że silnik porażka do tego auta Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Tytan555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi